Македонија

ЕУ штампа: “Албанија и Македонија у ЕУ? Да човек не поверује, као хорор роман”

Штампа на немачком језику пише о новим иницијативама и предлозима Европске комисије која је Албанији и Македонији ставила у изглед почетак преговора о приступу ЕУ. Многи коментаришу и лоше оцене ЕК о Турској, пише Дојче веле.

“Преко мере и произвољно натегнута“ за таблоид “Билд“ је идеја о новом ширењу “Европе”, како Европску унију назива коментатор тог листа:

“Комисија ЕУ хоц́е да прими две нове балканске државе, Албанију и Македонију. Да човек не поверује. Уз одсуство свести о сопственим грешкама и без везе са реалношц́у, то је и застрашујуц́е наивно. Вец́ данас ЕУ не функционише како треба. Двадесет осам земаља-чланица је превише различито, а њихов заједнички именитељ је често премали за велике проблеме. Румунија и Бугарска су две земље које су примљене а да нису биле спремне за то. Но, на крају дугих преговора, нико није смео да повуче кочницу за случај опасности”.

“Бриселске технократе проширења у томе можда виде смисао свог постојања. Но, приступи не смеју бити сами себи сврха. Штету трпи Европа: све је више људи који престају да верују у ту дивну идеју зато што она постаје произвољна, преко мере натегнута и изнутра неспособна да решава проблеме грађана”, пише “Билд”.

“Као у хорор роману”, наслов је текста у “Зидојче цајтунгу” о томе како “извештај ЕУ помиње мањкавости међу кандидатима за пријем”. “Европска комисија је код вец́ине кандидата за приступ Европској унији установила поприличне дефиците и посебно је Турској издала катастрофално сведочанство”.

“Извештај о Турској изгледа готово као хорор роман, рекла је известитељка о Турској из Европске народне странке ЕВП у Европском парламенту Ренате Зомер (ЦДУ). Иако је Европска комисија констатовала да у Турској постоји велико назадовање на плану правне државе, слободе мишљења и независности правосуђа, Анкари није запрец́ено озбиљним последицама”.

“Препоруком да се почну приступни преговори са Македонијом и Албанијом, награђен је напредак који је тамо постигнут, рекао је комесар за проширење Јоханес Хан и додао да је наглашено и да у обојим земљама ваља још много тога учинити. Македонија је похваљена јер је превазишла дубоку политичку кризу. А забележено је и да је Албанија постигла напредак у реформи управе и правосуђа. Да ли ц́е и када почети преговори, то зависи од сагласности свих 28 земаља-чланица”.

Аустријски дневник “Кроне” преноси да су “Аустријанци скептични према плановима Европске комисије да се ЕУ прошири на земље Западног Балкана – као што то показује најновија анкета Аустријског друштва за европску политику (ОГфЕ). Највише би био поздрављен приступ Босне и Херцеговине: 31 одсто анкетираних је за то, 35 одсто је против, 24 одсто је индиферентно, преостали нису навели ништа. Када је реч о другим кандидатима, одобравање је још мање: само 29 одсто испитаних жели да види Србију у ЕУ, 45 одсто је против. А док је против приступа Албаније 2012. још било 68 одсто испитаних, сада је таквих ‘само’ још 45 одсто. Девет одсто анкетираних грађана је за приступ Турске ЕУ, а 76 одсто – против њега”.

Дојче веле

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!