fbpx

ЕУ штампа: „Албанија и Македонија у ЕУ? Да човек не поверује, као хорор роман“

0
(0)

Штампа на немачком језику пише о новим иницијативама и предлозима Европске комисије која је Албанији и Македонији ставила у изглед почетак преговора о приступу ЕУ. Многи коментаришу и лоше оцене ЕК о Турској, пише Дојче веле.

„Преко мере и произвољно натегнута“ за таблоид „Билд“ је идеја о новом ширењу „Европе“, како Европску унију назива коментатор тог листа:

„Комисија ЕУ хоц́е да прими две нове балканске државе, Албанију и Македонију. Да човек не поверује. Уз одсуство свести о сопственим грешкама и без везе са реалношц́у, то је и застрашујуц́е наивно. Вец́ данас ЕУ не функционише како треба. Двадесет осам земаља-чланица је превише различито, а њихов заједнички именитељ је често премали за велике проблеме. Румунија и Бугарска су две земље које су примљене а да нису биле спремне за то. Но, на крају дугих преговора, нико није смео да повуче кочницу за случај опасности“.

„Бриселске технократе проширења у томе можда виде смисао свог постојања. Но, приступи не смеју бити сами себи сврха. Штету трпи Европа: све је више људи који престају да верују у ту дивну идеју зато што она постаје произвољна, преко мере натегнута и изнутра неспособна да решава проблеме грађана“, пише „Билд“.

„Као у хорор роману“, наслов је текста у „Зидојче цајтунгу“ о томе како „извештај ЕУ помиње мањкавости међу кандидатима за пријем“. „Европска комисија је код вец́ине кандидата за приступ Европској унији установила поприличне дефиците и посебно је Турској издала катастрофално сведочанство“.

„Извештај о Турској изгледа готово као хорор роман, рекла је известитељка о Турској из Европске народне странке ЕВП у Европском парламенту Ренате Зомер (ЦДУ). Иако је Европска комисија констатовала да у Турској постоји велико назадовање на плану правне државе, слободе мишљења и независности правосуђа, Анкари није запрец́ено озбиљним последицама“.

„Препоруком да се почну приступни преговори са Македонијом и Албанијом, награђен је напредак који је тамо постигнут, рекао је комесар за проширење Јоханес Хан и додао да је наглашено и да у обојим земљама ваља још много тога учинити. Македонија је похваљена јер је превазишла дубоку политичку кризу. А забележено је и да је Албанија постигла напредак у реформи управе и правосуђа. Да ли ц́е и када почети преговори, то зависи од сагласности свих 28 земаља-чланица“.

Аустријски дневник „Кроне“ преноси да су „Аустријанци скептични према плановима Европске комисије да се ЕУ прошири на земље Западног Балкана – као што то показује најновија анкета Аустријског друштва за европску политику (ОГфЕ). Највише би био поздрављен приступ Босне и Херцеговине: 31 одсто анкетираних је за то, 35 одсто је против, 24 одсто је индиферентно, преостали нису навели ништа. Када је реч о другим кандидатима, одобравање је још мање: само 29 одсто испитаних жели да види Србију у ЕУ, 45 одсто је против. А док је против приступа Албаније 2012. још било 68 одсто испитаних, сада је таквих ‘само’ још 45 одсто. Девет одсто анкетираних грађана је за приступ Турске ЕУ, а 76 одсто – против њега“.

Дојче веле

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЕКОНОМСКИ КРАХ ЕУ? Луфтханза отпушта 22.000, Рено 15.000 и Бритиш ервејз 12.000 радника

5 (2) Од око 397.000 људи, колико их је због последица пандемије коронавируса у априлу …

Бугарска новинарка: Западна Европа зверски експлоатише робове из Источне Европе

4 (4) Источни Европљани су робови Западне Европе, али то не изазива реакције, приметила је …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *