fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Геј мушкарац из Ирана добио азил у Србији по основу припадности ЛГБТ популацији
Геј мушкарац из Ирана добио азил у Србији по основу припадности ЛГБТ популацији 1

Геј мушкарац из Ирана добио азил у Србији по основу припадности ЛГБТ популацији

Геј мушкарац из Ирана добио је у марту азил у Србији по основу припадности друштвеној групи, односно ЛГБТ популацији, саопштено је данас из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

„У току поступка азила који је трајао шест месеци, утврђено је да је његов страх за живот у Ирану основан с обзиром на систематско кршење људских права ЛГБТ особа у Ирану и своје лично трауматско искуство. Млади Иранац од доласка у Србију је јасно изражавао намеру да заувек остане овде. Србија је била његова крајња дестинација и маштао је о почетку новог живота“, наводи се и додаје да је он изабрао да живи ван Београда.

Тај центар је навео да његов приступ азилном поступку није био лак.

„Младог Иранца домаће власти нису пустиле да уђе у Србију у августу прошле године иако је на аеродрому изразио намеру за азил, те је четири дана провео у детенцији. Тек након интервенције Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, Иранац је пуштен у Србију и издата му је потврда о регистрацији којом је обавезан да оде у прихватни центар“, додаје се.

Центар је додао да ни ту није био крај његовим проблемима, јер су правници Центра морали да ургирају да се из прихватног центра пребаци у Центар за азил и да му се омогући подношење захтева за азил.

„Покушај да се приступи азилу трајао је читавих месец дана, и свакако да тражилац азила никада не би могао да успе сам да приступи азилном систему без подршке и заступања од стране наше организације“, додаје се у саопштењу.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зоран Ћирјаковић: Оно што је хероин за појединца, то је "европеизација" за српско друштво 11

Зоран Ћирјаковић: Оно што је хероин за појединца, то је „европеизација“ за српско друштво

Верујем да су Зорана Ђинђића током његове кратке владавине фрустрирале бројне ствари, али две боду …

Мирно спавај председниче: Жене су на бенседину, мушкарци на ракији, деца на телефону, млади у коцкарници, стари на Вучићу 15

Мирно спавај председниче: Жене су на бенседину, мушкарци на ракији, деца на телефону, млади у коцкарници, стари на Вучићу

Мирно спавај председниче: Жене су на бенседину, мушкарци на ракији, деца на телефону, млади у …

Један коментар

  1. izmeriti / ne iq / i ako je veliki dodeliti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *