fbpx

Генерал Митар Ковач: НАТО помаже реформу система одбране Србије

0
(0)

Начелник управе за стратегијско планирање Министарства одбране генерал мајор Митар Ковач позитивно је оценио сарадњу Србије са чланицама НАТО и Партнерства за мир.

Генерал  Ковач је указао на њихов значај у развоју и модернизацију домаћег система одбране

„Од почетка смо имали јасан стратешки циљ – ефикасан, одржив и економичан систем одбране и модерна професионална војска која је у стању да извршава постављене задатке. Систем одбране и Војска Србије прошли су дуг пут специфичних промена и у том процесу реформе система, НАТО и чланице Партнерства за мир пружиле су значајну помоћ“, казао је Ковач.

На семинару, који је организовао Атлантски савет Србије, представљени су ефекти међународне војне сарадње у евро-атлантским интеграцијама, попут помоћи НАТО и чланица Партнерства за мир у професионализацији и модернизацији Војске Србије, као и практични аспекти програма Партнерство за мир.

Изасланик одбране Краљевине Норвешке у Србији пуковник Есбен Ос истакао је да је та држава кроз више од 650 програма у Србију, односно државне и цивилне институције, уложила више од 240 милиона евра помоћи. Према његовим речима, намера Норвешке јесте да пружи подршку миру и стабилности у региону, јачању капацитета тих земаља за војну сарадњу и учешће у мултинационалним операцијама.

Изасланик одбране Аустрије у Србији бригадни генерал Рајнхард Шоберл поновио је значај ангажовања војних снага у мировним операцијама због њиховог утицаја на безбедност и стабилизацију региона у којима се мисије спроводе. 

Како је сликовито објаснио, „уколико подручје Балкана не буде безбедно, избеглице ће се појавити на граници Аустрије и других европских држава“.

Семинар Атлантског савета Србије завршава се сутра дискусијом о партнерском програму евро-атлантске сарадње, учешћу у међународним војним и мировним мисијама и улози медија и интеграцијским процесима.

Тед Вајтсајд: Могућа сарадња и без чланства Србије у НАТО

РУМА – Србија и НАТО могу да сарађују и без прикључења Србије северноатлантском савезу јер деле заједничке интересе, изјавио је данас заменик помоћника генералног секретара НАТО Тед Вајтсајд.

„Изузетно смо поносни на водећу улогу Србије у борби против корупције. Та борба је заједнички интерес и на томе можемо заједно радити, без потребе да се Србија прикључи НАТО пакту. Такав однос имамо и са Русијом”, рекао је Вајтсајд на конференцији Алтлантског савета Србије у Руми.

Вајтсајд је рекао да НАТО нема политички интерес за прикључење Русије тој организацији али да деле заједничке интересе за успостављање стабилности.

„Као и са Србијом, ми сарађујемо и са Русијом. Политичко руководство те земље је више пута поновило изричит став да не желе да се прикључе НАТО-у, али то нас не спречава да сарађујемо у борби против пиратерије која омета трговину и безбедност”, казао је Вајтсајд.

Он је нагласио да НАТО сарађује са Србијом и Русијом не због тога јер је приморан, већ јер дели заједнички интерес са те две земље.

Према његовим речима, програм Партнерство за мир пружа могућност за припрему земље за улазак у НАТО, што су, како је додао, многе земље источног блока искористиле, али је остављена могућност свакој земљи да одабере ниво сарадње као и одлуку о приступању.

„Партнерство за мир је дугогодишњи програм у току кога су се многе земље припремиле да постану чланице НАТО. Међутим, Србија, попут Русије може да остане ван савеза али је значајно да сарађујемо и препознамо заједнички интерес”, рекао је он.

Безбедност на Косову утиче на целу Европу

Очување безбедности на Косову и Метохији значи и очување безбедности целог западног Балкана – без које Европа не може бити слободна и целовита.

Ово су закључили учесници семинара у Руми који је организовао Атлантски савез у Србији, представници министарстава одбране и спољних послова Србије, официри Војске Србије, експерти и представници земаља чланица НАТО.

Помоћник министра спољних послова задуженог за безбедносну политику Момир Удовички је као највећи ризик за безбедност Србије, али и региона, означио ситуацију на Косову и Метохији.

„Питање Косова и Метохије има највећи значај када је реч о одбрани суверенитета и територијалног интегритета Србије. Проблем очувања безбедности на Косову истовремено представља и процес очувања безбедности на целом западном Балкану“, истакао је Удовички.

Говорећи на тему „Спољна и одбрамбена политика Србије и земаља региона у оквиру евро-атлантске сарадње“, Удовички је констатовао да Европа не може бити слободна и целовита док и западни Балкан не постане њен део.

По његовим речима, одбрана државног суверенитета и територијалног интегритета, напредак у евро-интеграцијама, јачање билатералне и мултилатералне сарадње у региону представљају примарне циљеве спољне политике Србије. Србија се залаже за напредовање читавог региона и изградњу мирног и стабилног окружења, а опредељење Владе Србије је мирно решење питања Косова и Метохије, истакао је.

Руководилац одељења за политику одбране Министарства одбране Хрватске Кристијан Бељан оценио је да све државе у региону имају заједнички циљ, односно обезбеђивање друштвене и економске сигурности кроз евроатлантске интеграције.

Ниједна држава региона не може сама да одговори на бројне претње с којим се данас сусреће, већ је то једино могуће кроз колективну одбрану, односно укључивањем у велике војне савезе, попут НАТО, сматра.

„Били ми члан војних савеза или не, одлуке донете у овим асоцијацијама имају директне или индиректне утицаје на нашу националну сигурност и економске и друштвене токове“, закључио је Бељан.

Говорећи о сарадњи Србије са НАТО, представник министарства спољних послова Зоран Вујић оценио је да је веома важно да се ниво сарадње подигне како би се глас Србије чуо и поштовао јер ће „само на тај начин Србија моћи да оствари комуникацију на регионалном нивоу“.

„Морамо бити свесни улоге коју има НАТО за регионални мир и стабилност. НАТО је наш партнер и с њим имамо исте циљеве. Тачно је да се не поклапамо увек у тим циљевима, али важно је да можемо да разговарамо јер је то је једини начин како можемо да остваримо што боље односе за мир и стабилност на овим просторима“, поручио је Вујић.

Амбасадор Словачке у Београду Јан Варшо, имајући у виду позицију и положај Србије, мишљења је да Србија није само лоцирана у Европи већ да је део Европе због чега мора да одржава контакт са НАТО „без обзира хоће ли постати њена чланица или неће“. Он је додао и да је свестан проблема Косова и Метохије у сарадњи Србије са НАТО додавши да то не може да се игнорише.

„Међутим, надамо се да ће дијалог који се води између Београда и Приштине имати срећан крај, јер главни циљ је да се обезбеди безбедност и просперитет западног Балкана и људи који ту живе“, закључио је Варшо.

Регионални дводневни семинар за представнике медија „Пиши као што говориш и читај као што је написано II“ организовао је Атлантски савет у Србији уз подршку амбасаде Уједињеног Краљевства у Београду и НАТО војне канцеларије за везу.

 

Бета-Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ЦИРКУС ИЗБОРИ: Вучић у походу затирања здравог разума у Србији

5 (5) Наврат-нанос смандрљано окончање ванредног стања (6. мaja) после наводне победе невидљивог непријатеља „Ковида“ …

Јавна предузећа поново у губицима

3 (2) Током прошле године 549 јавних предузећа направило је пет милиона евра губитка, уз …

8 Коментара

  1. Као што канцер повољно утиче на организам….

  2. sta se drugo moze ocekivali kad su sve sto je vredelo u vojsci ova goveda placenicka oterala u penziju a ostavili su ove izrode i placenike! jebem im ja mater

  3. Са чим помаже? Са раком који се шири попут епидемије..Или можда што је ту да ВАС КОНТРОЛИШЕ и ИСПИРА ВАМ МОЗАК??? Кад не буде ни једног НАТО официра у генералштабу,и кад вас врате на КОСМЕТ ,можда ћу вам ПОВЕРОВАТИ да НАС ПОМАЖУ???

  4. Nismo mi više svoji na svome! Žali bože!

  5. ovakav seronja bi nekad bio uhapsen…sto bi i sad trebalo..doticni je zaboravio DA NAS JE NATO BOMBARDOVAO…ili mu to nije ni vazno..njemu i njemu slicnima

  6. U pravu si, generale, sto posto, I pametno je to što pričaš. Samo te jedno molim da nam kažeš: od čega si postao toliko pametan I kako da shvatimo tvoj ovoliki patriotizam?Naravno, naša deca treba da idu I da ginu za NATO , i sa time se svi slažemo, naročito porodice koje su izgubile najdraže u NATO bombardovanju. Složiće se, generale, I Srbi sa Kosova I Metohije. Što da ne? Kad već naša vojska, koju ste tako lepo uništili, oprostite, ojačali, ne brani Kosovo I Metohiju I svoj narod, neka bar brani interese naših prijatelja iz NATO I EU. I neka ginu u zemljama za koje mnogi od tih vojnika niti znaju gde se nalaze niti zašto će ginuti.

    I konačno, generale, nekada se za takvo ponašanje u vojsci dobijala I adekvatna nagrada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *