Економија

“Гоши” поништен стечај

ИМА ли разлога да се у Фабрику шинских возила “Гоша” уведе стечај, Привредни суд у Пожаревцу ће поново одлучивати 9. јануара. Апелациони привредни суд уважио је жалбу бившег директора ове фирма и поништио проглашени стечај. Случај је враћен на поновно одлучивање.

Бивши законски заступник Радиша Савић поднео је жалбу уз образложење да му није било омогућено да се изјасни о стечајним разлозима. Њега је нови власник именовао 11. новембра. Радници, који су штрајковали, нису му дозволили да уђе у канцеларију, а стечај је проглаше већ 16. новембра.

– Закон налаже даљу процедуру, а то је да до новог рочишта и поновног одлучивња, у такозваном вакууму, именовани стечајни управник се именује за привременог стечајног управника – објашњава Аца Митић, привремени стечајни управник. – Задатак је обезбеђење имовине до коначног решења. Рочиште је заказано за 9. јануар. Нико не може да претпостави будуће одлуке суда, али пошто је случај враћен на поновно одлучивање, ради се о процедуралном пропусту.

Вест је стигла и до бивших запослених. Чекају нову одлуку и коначан расплет. Још им није јасно да ли одлука Апелационог суда на било који начин мења њихов статус.

– Чули смо да је рочиште заказано за јануар и да је Апелациони суд поништио стечај. Искрено, ми и не знамо шта би требало сада да радимо – каже Милорад Милорадовић, бивши радник “Гоше”. – Питање је шта ће суд поново одлучити. Ово повлачи нека питања. Ја бих 31. децембра испунио пуних 38 година радног стажа, што је важно за пензију. Уколико се стечај рачуна од 16. новембра, онда имам 37 година, десет месеци и 16 дана. Од тога четири године смо радили, али нам послодавац није уплаћивао стаж. Од проглашења стечаја, неке колеге су добиле решење да су на евиденцији Националне службе за запошљавње. Неки су добили накнадну. Неки нису ни решење, нити накнаду.

“Гоша” радницима и држави дугује око седам милиона евра. У стечај је уведена због дуга од 400.000 евра, који је земунска фирма “АА капитал конслатинг 201 7” откупила од словачког ЖОС “Зволена”, ћерке фирме некадашњег власника ЖОС “Трнава”.

ЗАВРШАВАЈУ УГОВОРЕНО

У “ГОШИ” производња није потпуно заустављена. У халама и даље ради око 70 бивших радника. Завршавају уговорене послове. У моменту одлуке Привредног суда у Пожаревцу, у “Гоши” је радило 326 запослених. Радни однос им је престао проглашењем стечаја.

С. БУЛАТОВИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. ГОША сагради две гарнитуре за БЕО воз на одушевљење младих машиновођа.Одједном шок?Проценташи стопирали и тако нешто увози се из СССРа а садашње Украјине?Мајстори и инжињери у ГОШИ су плакали!Цртежи,шаблони,материјал … Све је пропало?Дођу гарнитуре из ондашњег СССРа и колико сутра се видело да слабо коче и да се кваре?ОВО ДА НЕ ИДЕ ПО БРДИМА већ ако мора само Ресник,Батајница – Панчево! ЗБОГ ЛОШЕГ КОЧЕЊА ПОМЕНУТИ ВОЗ ЈЕ ,,ОДЛЕТЕО,, У ПРОВАЛИЈУ ЦРНЕ ГОРЕ!49 ПУТНИКА ПОГИНУЛО! … Са мало добре воље ГОША може да производи велелепне трамваје.ПС.Тако је страдао МИН из Ниша.Саградили дизел маневарке и било СТОП!Увезене су из Мађарске?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!