НАМЕШТЕН ТЕНДЕР: „Гоша“ продата фирми која је учествовала у мутним пословима Душана Бајатовића!

НАМЕШТЕН ТЕНДЕР: „Гоша“ продата фирми која је учествовала у мутним пословима Душана Бајатовића!

0
(0)

Истраживачко-развојни Институт Гоша који дуги низ година позитивно послује, али и обучава стручни кадар у области техничко-технолошких наука, држава је данас продала фирми Милленијум тим. Институт, који је био у стопроцентном власништву државе, продат је по почетној цени од 970.125 евра једином понуђачу. Фирма Миленијум тим широј јавности је постала позната по пословима које је без тендера добијала од Србијагаса на изградњи гасовода, а ангажована је и на Београду на води.

Институт Гоша д.о.о. је истраживачко-развојни институт који се бави истраживањима у области техничко-технолошких наука, али и обуком и школовањем заваривачког кадра, инжењера и технолога.

До 2003. био је део Гоша Холдинг корпорације, система који је током 80-тих запошљавао чак 12.000 радника, након чега је прешла у 100 одсто власништво државе.

Јавни позив за продају Института Гоша (на слици испод) који је покренут средином септембра је трећи по реду од када је поступак приватизације покренут још у току 2016. Претходна два покушаја продаје 2017. године завршена су безуспешно. Институт је 2013. године имао 70 запослених, а тај број се до краја прошле године готово преполовио, па тренутно има 40 запослених.

На питање новинара Инсајдера у септембру ове године, након расписивања јавног позива, због чега се продаје истраживачко-научна установа која послује добро, у Министарству привреде су рекли да циљ приватизације није само продаја „губиташа“, већ свих предузећа које ће приватни власник учинити „још ефикаснијим“.

„Министарство привреде спроводи поступак приватизације, у складу са Законом о приватизацији, а са циљем трансформације друштвених и државних предузећа. Циљ приватизације није да се приватизују само предузећа која остварују губитке, већ и она која позитивно послују, а која би приватни капитал трансформисао и учинио још ефикаснијим“, рекли су том приликом у министарству за Инсајдер.

С друге стране, портпаролка Института Зорица Матић изјавила је тада за Инсајдер да Институт Гоша добро послује, али да је власник држава која даје последњу реч о продаји.

„Разлози су вероватно у државној политици да се све приватизује. Не постоје никакви посебни разлози. Ако држава сматра да јој није у интересу да у њеном власништву буде институција која може бити од користи читавој нацији, то је њихова одлука, они су власник и ми на то не можемо да утичемо“, истиче Матић.

Миленијум Тим и малверзације око гасификације

Фирма Милениум тим из Београда која је је почетком 2003. године основана као фирма за трговину прехрамбеним производима и отпадом, у власништву је Стојана Вујка и Ивана Бошњака. Пословима ове фирме Инсајдер се бавио први пут 2013. године у серијалу „Енергетски (не)споразум“.

Према нашем истраживању, руководство Србијагаса је од 2008. године уговорило послове изградње дистрибутивних гасовода чија се вредност мери десетинама милиона евра, без тендера, а упадљиво је највише послова добила фирма Миленијум тим.

Интерни извештај Јавног предузећа Србијагас закључно са 31. мартом 2017. до ког су дошли новинари Инсајдера потврдио је да је Србијагас плаћао и незавршене послове на изградњи мреже дистрибутивних гасовода у градовима и општинама широм Србије, а највећа кашњења забележена су у местима у којима је посао добила фирма Миленијум тим.

Власници Миленијум тима имају добар однос са директором Србијагаса што се видело и по томе што су се појавили и у неколико предизборних спотова Душана Бајатовића.

Иако су за ово предузеће представници СНС-а у предизборној кампањи 2012. године тврдили да је реч о “Ивичином предузећу”, алудирајући на лидера СПС-а Ивицу Дачића, ово предузеће је ангажовано на бројним пословима и после промене власти. Тако је ово предузеће, примера ради, ангажовано после 2012. на гасификацији Kрушевца, Гроцке (детаљ са извођења радова у овом месту можете видети на слици испод) и Земуна.

Миленијум тим је ангажован и на припреми терена за „Београд на води“, који је проглашен за пројекат од националног значаја.

Након рушења приватних објеката у Херцеговачкој улици у ноћи између 23. и 24. априла 2016. године које су починиле особе са фантомкама, управо је Миленијум тим неколико месеци касније обавио рушење преосталих објеката.

Предузећа „Транспорт Перони“ и „Искра“ су због накнадног рушења објеката у њиховом власништву поднела и неколико кривичних пријава против Миленијум тима.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Бивши припадник ВОА Саша Вујисић који је у бекству сарађивао са нарко-бандом из Јовањице

Бивши припадник ВОА Саша Вујисић који је у бекству сарађивао са нарко-бандом из Јовањице

0 (0) Бивши припадник Војнообавештајне агенције (ВОА) Саша Вујисић, који је у бекству под оптужбама …

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

Михајловићка да одмах поднесе НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ јер је лично потписала дозволе за изградњу МХЕ у заштићеним подручјима!

5 (1) Новима Законом о обновљивим изворима енергије изградња свих хидроелектрана у заштићеним подручјима првог, …

Један коментар

  1. Bajatović je iskusna lopuža iz senke. Nis Gas zaposeo i hara kako gradom tako i Vojvodinom! Zaustaviti ga pod hitno!!!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend