ПЉАЧКА „ГОШЕ“: Откривамо ко су главни играчи и како ИСПУМПАВАЈУ НОВАЦ из некадашњег гиганта

0
(0)

Како фирма са двоје запослених има вишемилионску зараду? Или са 14 радника, без хала и машина, ремонтује возове? Одговор је да у Србији све то може – довољно је само имати добру комбинацију, људе на позицији и веру да је правосуђе споро.

“Блиц” данас објављује наставак серијала о Фабрици шинских возила („Гоша ФШВ“) у коме ћемо приказати матрицу по којој се сада узима новац из паланачке фабрике. Познато је да је за пропаст гиганта, а тиме и судбине породица радника, одговорна словачка компанија “ЖОС Трнава”. Међутим, ко данас задаје последњи ударац?!

„Приватизација“

Словаци су исисавали новац, нису плаћали, не само зараде, већ ниједну обавезу према радницима и држави. Њихова обавезна улагања нико од надлежних није проверавао, иако су били дужни, почев од некадашње Агенције за приватизацију, па надаље. Словаци су у залог ставили све што фабрика поседује, подједнако шрафове, машине, па и касетофон. А онда, када су намакли, по проценама, чистог профита преко 40 милиона евра, формално одлазе из „Гоше“ прошле године. Буквално у време када радници штрајкују, породице им гладују јер нису примили плату и по 20 месеци, а у фабричком кругу радник Д. М. (57) извршава самоубиство.

Међутим, иза Словака је остао принцип по ком се узима новац и који је унапред припремљен. Главни играчи су Милутин Шћепановић, некадашњи директор „Гоше ФШВ“, а сада власник и директор „Гоше РСЦ“, и Велемир Стојановић, власник компаније „Обнова“ д.о.о. Улогу има и стечајни управник Аца Митић, али и директор „Србија воза“ Југослав Јовић.

Кренимо редом.

Словаци су 15. маја 2014. основали фирму „Гоша РСЦ“. Сада је сасвим јасно – име је намерно тако дато да би збуњивало, односно звучало као да је реч о паланачкој „Гоши“. Приде, у слободном преводу на енглески РСЦ значи исто што и ФШВ. Улог фирме је хиљаду динара, а први власник овог сатрапа „Гоше“ је човек Словака и директор, управо паланачког „Гоше ФШВ“ Иван Хемшилд. Априла 2017. када Словаци одлазе, Хемшилда на месту „Гоше ФШВ“ наслеђује Милутин Шћепановић.

Колико је Шћепановић радио у интересу радника и фабрике сведочи даљи след догађаја. После пет месеци, 15. септембра, Словак Хемшилд преноси власништво у „Гоши РСЦ“ – имитацији „Гоше“, на Милутина Шћепановића. Директор копије „Гоше“ је у том тренутку Коштана Миладиновић Красић, која је финансијски директор правог „Гоше“! Шћепановић у имитацији „Гоше“ – „Гоша РСЦ“ сада већ као власник уписује себе за директора – 12. јануара ове године.

Вишемилионски послови

Ово предузеће са 14 запослених направљено је да би се паре из паланачког „Гоше“ исисавале и пумпале у ову фирму. Други играч је Велемир Стојановић, власник компаније „Обнова“ д.о.о. Фирма има двоје запослених, а у садашње вишемилионске послове укључује је Шћепановић. „Обнова“ д.о.о. је регистрована да се бави трговином на велико, дрветом, грађевинским материјалом и санитарном опремом. Ипак, имитација „Гоше“ са 14 запослених, без хала, али регистрована да производи локомотиве и шинска возила, и мала компанија за продају дрвета, добијају на тендерима државних фирми вишемилионске послове ремонта возова! Како је то могуће?

Стечајни дил

Шћепановић и „Гоша РСЦ“ су у послу јер је то шема Словака који су и даље формално власници „Гоше ФШВ“. “Обнова” се уводи у посао јер је потребно још фирми у које ће одлазити новац. Стечајни управник „Гоше ФШВ“ Аца Митић је у дилу и даје паланачку фабрику, њене ресурсе и раднике буквално на лер. Остаје само питање коју корист имају државна фирма „Србија воз“ и њен директор Југослав Јовић који лажном „Гоши“ и „Обнови“ плаћају вишемилионске износе иако им ови не завршавају послове?

Лажна „Гоша“ – РСЦ, „Обнова“ и паланачки „Гоша ФШВ“ наступају на тендерима као конзорцијум. Учествују три субјекта јер „Гоша РСЦ“ и „Обнова“ д.о.о. немају референце и за то им треба „Гоша ФШВ“. Како „Блиц“ сазнаје, „Србија воз“ дао им је најмање два посла вредности – преко два милиона евра за поправку путничких возова и преко милион за реконструкцију кушет кола. Посао у вредности од преко два милиона евра није завршен, а реконструкција кушет кола није ни започета иако су „Гоша РСЦ“ и „Обнова“ уредно примиле аванс.

Уговори практично иду преко ове две фирме, а не „Гоше ФШВ“ – тако они узимају новац, набављају делове, зарачунавају огромне марже, док трећи субјект на основу ког су и добили посао – паланачки „Гоша“ – троши своју струју, машине, ресурсе… Практично, радници „Гоше ФШВ“ се изнајмљују, али им се не плаћа пуна зарада, а камоли доприноси.

Без тужбе или блокаде

Иако Шћепановић са „Обновом“ уговара штетне послове и злоупотребљава „Гошу ФШВ“, нико не реагује. Чак ни директор „Србија воза“, који је морао након истека шест месеци и обавеза које су фирме преузеле да их блокира, тражи накнаду штете, али и издаје негативну референцу за предузећа која нису завршила посао како више не би могли на тендере.

Тако долазимо до апсурда да државно предузеће не утужује приватне фирме због незавршеног посла. Изговор који би се увек могао потегнути је да то не чине због паланачког „Гоше“, али тврдња нема законски основ. Према сазнањима „Блица“, не реагују ни остале државне институције јер „Гоша РСЦ“ не испуњава своје обавезе ни према радницима нити држави. Последњи подаци Агенције за привредне регистре говоре да „Гоша РСЦ“ и компанија „Обнова“ послују са добитком, за разлику од „Гоше ФШВ“ који има дугове, а добитак – нула.

ПИТАЊА БЕЗ ОДГОВОРА

„Блиц“ је јуче упутио питања директору „Србија воза“ Југославу Јовићу. Међутим, нисмо добили одговоре до затварања овог издања. Питали смо:

1. Зашто су послови везани за кушет кола и возове дати приватним фирмама?

2. Колико је новца уплаћено за те послове?

3. Да ли сте покренули спор против фирми „Гоша РСЦ“ и „Обнова“ д.о.о. уколико посао није окончан?

4. Које све уговорене послове има „Србија воз“ са „Гошом РСЦ“ и зашто?

5. Зашто је директор Југослав Јовић и којим поводом посећивао „Гошу ФШВ“ 19. 4. 2017. године? Да ли је разлог да је као директор државне фирме дао обећање у име приватних компанија?

(наставак серијала о Гоши следи наредних дана)

Блиц.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Рудна налазишта литијума код Лознице су плен који Вучић не испушта: Страној компанији налазишта и профит, Србији – нада

4.7 (12) За осам и по година власти, Александар Вучић је од Србије направио колонију …

Издајника огрезлог у тешке облике криминала и треба прислушкивати! Даће Бог и да га хапсе због издаје, криминала и корупције!

4.2 (10) ПОКРЕНУТА је опсежна и детаљна истрага о томе ко је, по чијем налогу …

Један коментар

  1. naci ce se ne malo onih koji se nece sloziti da onom ko ti udari samar valja ruke skratiti da to ponovo, po navici, ne ucini. — ali jok dzaba prica. — ovo su gangsteri uvezbani u tom poslu, a za to im nije bilo potrebno mnogo pameti vec samo drskosti i navod kako stvar izvesti a i to je poznato najmanje 2o godina. — dakle slovake povatati i o nasem trosku raniti dok sve ne vrate a i par dobrih motki preko ledja nece smetati. — ovi ,,nasi, trebali bi takodje sedeti i sve do zadnje pare vratiti i sa kamatom u cemu ce im i rodbina rado pomoci, i sva im gradjanska prava oduzeti. — zato nas krvolocni krvati, pleme indijansko, mogu mirno i nekaznjeno ubijati i tudje otimati, sto ce i dalje raditi, slovacki indijanci biznisu uciti, luda merkelica koja ni sopstvene otvore ne uspeva kontrolisati hoce nas u red dovesti i svog dragog do srece uzbuditi, umesto joj racun za zlocine i one stare i ove nove ispostaviti i pripretiti. — onda nece neki kurvin sin iz norveske ovde dolaziti i o dobru nas uciti, umesto da sedi kuci i svojom pedofilskom zabavom vreme kratiti. — ostaje one sto su zemlju upropastili na vesalima videti, jer tako jedino obnova zemlje, zakona i reda moze poceti. — a posto je zivot nepredvidljiv, veoma kratak, a drugog nemamo, valja odavde bezati i drugde srece u radu, porodici i u tudjoj kulturi traziti, jer ovdasnji zivot pasijemu treba prirovnati jer pascad nas njemu zele nauciti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend