Хеј пољопривредници, знате ли да је Тито умро

Хеј пољопривредници, знате ли да је Тито умро

0
(0)

Недимовић и Вучић су тренери петолигашког тима који траже од својих фудбалера да играју као Бразил, Барселона и Реал..

Амбасадор Холандије у Србији Хенк ван ден Дол изјави недавно да је Холандија мала земља која храни цео свет и која је постала генератор пољопривредног напретка у Европи.

Према његовим речима, златни троугао, заслужан за успех Холандије у овом пољу, чине држава, приватни сектор и академска заједница.

Шта је нама он то открио? Да је море слано? У чему је проблем? Има и Србија и државу и приватни сектор и акедемску заједницу, све као Холандија? Има. Међутим, има и једно али ..

Памет овде не станује.

Ајде да видимо ко је у ствари тај троугао у српској пољопривреди. Ко су држава, приватни сектор и академска заједница.

Државу у Србији представља вероватно Марјан Ристичевић и слични експерти за пољопривреду, субвенције, тракторе и нутрије. Председник скупштинских одбора и говорник на многим скупштинским сахранама српске пољопривреде. Држава је вероватно и Милан Кркобабић експет за пензионере, а однедвано и за пољопривреду, задругарство и повратак младих на село. Дели паре коме хоће и како хоће. Па има ли ко стручнији сем пензионера и пензионерске странке да представља државу у задругарству? Држава је и Зорана Михајловић која је хтела да буши канал кроз Фрушку гору да дунвском водом из Новог Сада наводњава сремске њиве. Државу предствљају сви они министри и све оне владе што су усвајале стратегије развоја пољопривреде, а свака је била бесмисленија од оне претходне. Држава у српској пољопривреди служи да тајкунима прода њиве и фабрике и да инвеститорима подели државну земљу на 30 година, да сељацима прича како су субвенције бесмислене…

Што Холанђани Арапима и Тенису не дају њихове оранице или не пусте Миодрага Костића и Петра Матијевића да обрађује 30.000 хектара? Знају ли Холандјани да је Тито умро? Зна Недимовић. Приучени експерт за пољопривреду који изгледа  једино то и зна и понавља као папагај. Тито је умро.

Приватни сектор су вероватно горе поменути Миодраг Костић и  Петар Матијевић, Мирсолав Мишковић, Миле Јерковић… Усрећитељи српског сељака и васколиког српкога аграра.То је окосница развоја српске пољопривреде. Приватни сектор су и они силни инвеститори у прерађивачке капацитете које министар звани Тито је умро најавио пре две године, али нешто му не иде од руке. Можда зато што је Тито умро кланица у Сремској Митровици за које су Аустријанцима дате силне паре не блиста, можда зато што је Тито умро никако да дође Тенис, а због њега је усвојен идиотски закон о земљишту који служи да се развије приватни сектор. Не сељачки приватни сектор већ тајкунски…

Трећи угао троугла, рече Холанђанин, је акдемска заједница.Е она нам је најјача. Од када је Тито умро.

Академску заједницу ваљда оличава Александар Вучић, најбољи студент правног факултета свих времнеа и свих правних наука на свету. Криминал и корупција у држави цветају, убиства на све стране, али се он од правних наука боље разуме у пољопривреду. Ваљда то о аграру уче на том правном факултету. Зна да ми немамо појма да наводњавамо те треба да нас уче Арапи, а зна и да науке сем на Београском универзитету нема. То је све човек изјавио и нико га демантово није. Што значи да је све тачно те да стручњака на нашим пољопривредним факултетима нема и да је једини стручан он. Отпусти човек 600 младих саветодаваца пољопривредних инжењера СМС поруком. Тито је умро па кад је тако шта ће нам саветодваци у пољопривреди и то образовани. Потреби су нам дилетанти попут да лупетају глупости и свима соле памет.

Акдемска заједница је вероватно и Бранислав Недимовић. Експет врхунски само не знамо за шта. О пољопривреди колико зна то гледасмо већ две године, али ни њега нико с факултета или универзитета није оспорио те је онда чињеница да је и он она преко потребна академска заједница из троугла .

Човек чује за нешто озбиљно што је стандард и нормална ствар у сваременој пољопривреди и онда предлаже немогуће стратегије да се то оствари у српској пољопривреди.

Прве две године је чуо да је будућност пољопривреде у развоју прерадних капацитета па је годину дана само о томе говорио, а скоро ништа није урадио. Ваљда зато што је Тито умро. Онда су му рекли да шанса за наступ на светској пијаци у 30 производа па је и о томе дрвио, али није уз материјалну и моралну одговорност изашао пред сељаке и рекао им то вам је шанса, то сејте и садите, а држава ће вам дати сву логистику и субвенције. Ваљда зато што је тито умро. Онда су му рекли да малине треба да се откупљују по класма па и о томе тртља ових дана, али није урадио ништа да се и пшеница откупљује по класама о чему већ тртљају сви напредљачки експерти већ годинама, али ништа. Ваљда зато што је Тито умро.

Сад је наш министар чуо за дигиталну фарму па саветује сељаке из Врања да упале компјутере и сваки дан гледају у своје усеве и интервенишу по потребеи и с ђубрењем и с пестицидима. Не зна да је за дигиталну фарму потребно прво да се уради све оно што он и Александар Вучић нису урадили. Дигитална фарма и платформа  су врх, а да би 300.000 газдинства имало користи од такве пољопривреде прво морају из пољопривреде да се отерају тајкуни који у својим рукама имају комплетну производњу репрометеријала за пољопривреду и који су готово искључиви откупљивачи свега што се произведе. Потребни су и оних 600 саветодаваца младих и образованих које је Вучић најурио, потребно је да у државним институцијама не седе полуписмени напредњачкии кадрови с фалш дипломама… За дигиталну пољопривреду је потрбена свест, знање, а трога нема и неће бити све док пољопривреду води онај што зна да је Тито умро, а сви ми остали немамо појма.

Недимовић и Вучић су тренери петолигашког тима који траже од својих фудбалера да играју као Бразил, Барселона и Реал.. И о томе причају лепо гласно, што би се рекло шупљи па звече.

Милован Лукић

Агросмарт.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

Метро је пљачка века, у Београду километар 100 милиона евра, у Мадриду 40 милиона!

5 (5) Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић изјавила је …

Нечитљиви, неписмени, неодговорни

Нечитљиви, неписмени, неодговорни

5 (3) Kада је професор др Алек Рачић, председник Србске развојне академије наука (РАС), председник …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend