“ХЕНДИ” ИЗНЕНАДА ЗАТВОРИО СВЕ ПРОДАЈНЕ ОБЈЕКТЕ: Катанац на 200 радњи, без посла 600 радника!

0
(0)

ПРОДАВНИЦЕ мобилних телефона и технике „Хенди“ у петак су освануле – затворене. Око 200 продајних објеката овог ланца, без икакве најаве, потпуно је испражњено. Никакво обавештење, објашњење или упозорење нису добили ни запослени. На сајту ове фирме, тачно у подне, у петак је објављено само штуро обавештење да „Хенди-тел“, после десет година пословања у Србији – престаје да ради, које прати списак овлашћених сервиса.

За најмање 600 радника ове фирме то значи губитак посла. Послодавац им је, како сазнају „Новости“, остао дужан за неплаћени стаж од средине 2015. године. Да се нешто спрема, запослени су посумњали тек пре неколико дана. Почетком недеље радње широм Србије су добиле обавештење од надређених да релоцирају телефоне.

– То није ништа необично. Сваког понедељка ми шаљемо робу – чули смо од једне раднице. – После тога су тражили повраћај робе у магацин. Радња је испражњена. У четвртак нисмо имали ништа у продавници. Искључени су интернет, телефон, наша опрема је послата у Београд. Пошто сарађујемо са ВИП-ом, рекли су нам да задржимо њихове телефоне. Наредног дана су тражили повраћај и ВИП-ових телефона. Сва документа, ИТ опрема, рачунари, све је послато у Београд. Ми смо дошли у празну радњу да бисмо послали купцима робу преко курирских служби. Надређени нас и даље нису званично обавестили о томе шта се дешава. Ја практично и не знам да ли сам остала без посла.

Радници су, када су приметили пражњење рафова, у филијалама ПИО фонда проверили свој статус, и редом открили да им се доприноси не плаћају од 21. јула 2015. године. Од правне службе „Хендија“ стигло је појашњење да „нису обрађени“.

– Начули смо да се можда спрема стечај, па смо проверили да ли нам је уплаћен стаж. И није – каже једна од радница, за „Новости“. – У мејлу правне службе су нам поручили да се не узнемиравамо. Тврде да је стаж за 2015. и 2016. годину уплаћен али да није ушао у процедуру. То је наводно одговорност ПИО фонда. За 2017. смо „на чекању“, а шалтерски радници то не знају да протумаче. Ма какви, лепо су нам рекли да нисмо на списку. Нису уплатили.

„Новости“ су у петак проверавале да ли је фирма била у поступку пореске контроле, али „Хенди-тел“ није у Регистру привремених ограничења. У њему би се нашли да су били под лупом порезника или да је њиховим власнику или директору ограничено пословање изрицањем кривичне, прекршајне или управне санкције.

Иначе, директор „Хенди-тела“ од 2007, од када је фирма регистрована у Србији, јесте бугарски држављанин Михаил Бориславов Ненцев. Фирма је, међутим, пре два месеца променила власника.

Оснивач српске фирме је био „Хенди-тел“ из Софије. Од 21. марта ове године, власник предузећа је „Њу инвестмент поинт“. И иза новог власника стоји бугарски држављанин Александар Христославов Попов. Фирму је регистровао свега неколико дана пре преузимања „Хенди-тела“ – 7. марта ове године.

ВИП: АНАЛИЗИРАМО САРАДЊУ

„ХЕНДИ-ТЕЛ“ је сарађивао са „ВИП мобајлом“ дуги низ година, али је потпуно одвојена компанија.

– У овом тренутку можемо да кажемо да радимо анализу свих финансијских параметара ове сарадње – речено је, за „Новости“, у „Вип мобајлу“. – Наши корисници ће наставити да користе наше услуге и добијају пуну подршку у ВИП центрима, партнерским продајним местима, он-лајн каналима продаје и путем корисничког сервиса.

У БЛОКАДИ

„ХЕНДИ-ТЕЛ“ је у блокаду ушао последњег дана маја. Рачуни су у „црвеном“, у износу од 79,7 милиона динара. Током дана запосленима је стигла порука од директора фирме.

– „Хенди-тел“ се налази у тешкој економској ситуацији коју смо покушали да поправимо, али у томе нисмо успели – стоји у поруци Михаила Бориславова Ненцева. – Тражили смо подршку оснивача и банака, али нисмо наишли на разумевање и помоћ. Желим вам сву срећу и успех у будућем раду и истовремено изражавам велико жаљење, јер уз сав труд и залагање нисам успео да очувам пословање и компанију.

С. БУЛАТОВИЋ, Новости.рс

Фото Д. Миловановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Помоћ државе привредницима постала омча око врата, извесна масовна отпуштања (видео)

5 (3) Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић и Миша Релић из Удружења клубова …

Од суботе нова корона правила за послодавце и запослене

1 (1) Послодавац је дужан да за сва радна места донесе план примене мера за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *