Хроника

И од мртвих краду! Фонд ПИО закидао сељацима на погребним трошковима

Пензионер из Младеновца, који се ових дана јавио нашој редакцији, зачуђен је био када му је прошле недеље на сред њиве пришао човек представљајући се као адвокат из овог града који му нуди помоћ око наплате погребних трошкова за његову покојну супругу.

Покојница је, прича овај Младеновчанин, била пољопривредни пензионер и када је преминула пре две године, Фонд ПИО му је измирио трошкове сахране.

– Док сам у чуду гледао у овог адвоката и питао се како уопште зна да ми је жена преминула, он ми је већ тражио документацију о наплаћеним трошковима сахране, објаснивши ми да имам право на већи износ од оног што ми је Фонд ПИО исплатио и да ће он све то да заврши, уз адекватну надокнаду – каже овај наш читалац.

С обзиром на то да не зна о чему се ради и да ли заиста има право на додатну надокнаду трошкова сахране, као и да му није познато да ли ту разлику може да подигне у пензијском фонду или мора да се суди с њима и плаћа адвокате, јавио се нашој редакцији с молбом да видимо о чему је заправо реч. Разлог више да провери о чему се ради јесте и тај што он није једини кога је исти адвокат посетио у Младеновцу.

Упитани да ли су упознати с овим случајем и да ли стварно неко има право на додатни новац за погребне трошкове, у ПИО фонду кажу да су већ преко свог кол-центра добијали сличне позиве, и то не само из Младеновца, већ из Раље, Лознице… 

ПИО фонду се по истом основу, како се сазнаје, јављају и погребна предузећа по унутрашњости Србије, која кажу да их адвокати мало-мало посећују тражећи од њих оригиналне папире о трошковима погребних услуга, због чега су потражили савет ПИО фонда.  

У пензијском фонду објашњавају да су од јануара 2008. године, односно из времена када је спровођена консолидација фондова (спајања свих фондова у један) до октобра 2013. године, исплаћивана новчана накнада за погребне трошкове у висини од једне и по просечне пензије у претходном кварталу, обрачунато по категоријама осигураника.

Тада су пензионери фонда запослених имали један износ, већи сходно висини уплаћених доприноса, пољопривредници други, самосталци трећи. Пољопривредне пензије су и тада, а и сада најниже и према томе су одређивани и трошкови сахране. За такав различит обрачун погребних трошкова Фонд је имао сагласност Министарства рада из јануара 2008. године.

По препоруци Државне ревизорске институције, Фонд од 1. октобра 2013. године утврђује висину износа новчане накнаде за погребне трошкове у износу једне и по просечне пензије у Фонду у претходном кварталу, у истом износу за све категорије осигураника без обзира на висину пензије.

За то време исплаћени су погребни трошкови за 66.338 лица.

Ревизор је оценио да није било разлога да се по различитим основама од 2008. до 2013. године исплаћују надокнада за погребне услуге, те да има основа да сви они који су оштећени сада приме ту разлику.

Одакле ће бити обезбеђен новац и о ком износу је реч, односно колико је оштећених, ускоро ће се сазнати, будући да Фонд и ресорно министарство траже начин да исправе ово погрешно тумачење закона.

Остаје да се види и да ли има оних којима је више исплаћено новца по истом основу и како ће ПИО фонд било кога од њих натерати да врати новац, иако, претпоставља се, таквих није мало.

У пензијском фонду одговарају да у сарадњи с Министарством рада траже системско решење за овај проблем, како би се тамо где има основа, на најбржи и најрационалнији начин извршила додатна исплата погребних трошкова.

Нема потребе да грађани подносе појединачне тужбе да би дошли до разлике у новцу, јер ће се ускоро обелоданити начин на који ће се овај новац исплатити сваком ко је добио мање, односно тачно ће се знати коме додатни новац треба да иде, истичу у ПИО фонду.

 
Јасна Петровић-Стојановић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!