Истрага о "Галеници" води ка моћницима из врха СПС

Истрага о “Галеници” води ка моћницима из врха СПС

Случај „Галенике“ је школски пример страначког пустошења великих државних компанија. У време највеће пљачке овог фармацеутског гиганта, када је само по досадашњем току истраге нанета штета од 12 милиона евра, сви најважнији људи у овој компанији били су кадар Социјалистичке партије Србије, па истрага води до људи из самог врха те странке.

Према нашим сазнањима, СПС је за директора „Галенике“ поставио Ненада Огњеновића на предлог једног од њиховог финансијера Радисава – Лалета Секулића, који је само у једном послу с увозом сировина зарадио више од седам милиона евра. Истрага се до сада званично није бавила да ли и колико је СПС добио пара од „Галенике“, али ништа не може оспорити чињеницу да су готово сви функционери ове странке и те како добро знали шта се ради у „Галеници“. Зато је директор Огњеновић годинама без зазора могао новац да преноси са компанијског на приватне и рачуне људима блиским СПС-у, јер је био уверен да га „његови неће дирати”.

– Када је Огњеновић дошао на чело компаније, „Галеника“ је била у плусу око 40 милиона евра и имала је прилично озбиљне количине готових производа и сировина. Али, чим је изабран за директора, Огњеновић је ушао у посао са Лалетом Секулићем и његовом фирмом „Хабитфарм”. Секулић је изабран за једног од стратешких добављача сировина и тако је директно прекршен уговор са добављачима сировина, међу којима је био и компанија „Рош”. То је била прва незаконитост у раду – наводи извор „Блица”.

Индикативна је и одлука управљачке структуре с Огњеновићем на челу да преузме тада приспела кредитна дуговања Секулићевог система „Хабит”, а да заузврат „Галеника“ преузме фабрику лекова у Ивањици заједно са тада важећим лиценцама. 

На челу Управног одбора Галенике је Дејан Бацковић, који је и директор СПС. Према важећим правилима, свака набавка већа од три милиона динара морала је да има сагласност УО. Истрага тек треба да покаже да ли је Бацковић знао за махинације у „Галеници“. Такође, Бацковић за „Блиц” није желео да коментарише ништа у вези с „Галеником“. Портпарол СПС Ђорђе Милићевић каже за „Блиц” да све што се тиче „Галенике“, али и сваке друге компаније где постоје сумње да се незаконито поступало, треба да буде случај за надлежне органе.

– Могу да кажем да СПС нема никакве везе са злоупотребама, а све друго су потпуно погрешне тврдње – истиче Милићевић.

Немања Ненадић из Транспарентности Србија каже за „Блиц” да „нажалост не постоји ниједна пресуда која би потврдила да странке користе ресурсе државних компанија за личне сврхе”. Он наводи да је зато важна темељна контрола финансирања политичких странака и истиче да је одговорност и на влади, која именује руководиоце, чак су често сви из исте партије.

 

Блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Гангула је мало нервозан! Питају ме питају (видео)

Гангула је мало нервозан! Питају ме питају (видео)

Александар Шапић вс Воја Стевановић. Питају ме питају 🙂 Vulinizacija Поделите вест са пријатељима

ПИШАЈ ПО СИРОТИЊИ! Ботови СНС нуде бедних 100 гр кафе за сигуран глас

ПИШАЈ ПО СИРОТИЊИ! Ботови СНС нуде бедних 100 гр кафе за сигуран глас

Припреме за изборе за савете Месне заједнице у Руменци, расписане за 1. август, почеле су …

3 Коментара

  1. Ovo zdrav razum više ne može da podnese

  2. Истрага о "Галеници" води ка моћницима из врха СПС http://t.co/6yFlhEQt6x

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *