fbpx

Истрага о власништву „Политике“

0
(0)

Београд — Комисија за заштиту конкуренције упутила је Правобранилаштву предмет који се односи на продају дела власништва у друштву „Политика новине и магазини“.

Предмет је упућен због сумње да је немачки ВАЦ свој удео од 50 одсто продао московској Ист медија групи, а да га претходно није понудио другом власнику – држави чиме је прекршио и оснивачке акте ПНМ.

Због претпоставке да је таквом трансакцијом остварена концентрација власништва за коју није добијено одобрење Комисије, она је наложила московској фирми да плати процесне пенале у вредности 143.500 евра.

У саопштењу Комисије за заштиту конкуренције наводи се да је предмет упућен државном правобранилиштву како би се испитала пуноважност тог уговора и одлучило о евентуалном покретању спора, новац (процесни пенали, 143.500 евра) ће бити уплаћен у буџет Србије, а Ист медија групи одређени су конкретно због тога што није поступила по закључку Комисије од 29. јануара 2015. године, којим је наложено достављање података и документације за потребе поступка.

„Овим решењем Комисија јасно ставља до знања свим учесницима на тржишту да ће неиспуњавање Законом прописаних обавеза за достављање података, потребних за правилно утврђивање чињеничног стања, бити санкционисано у складу са Законом“, наводи се у саопштењу.

Другим закључком Комисије прекинут је поступак против друштва Ист медија, јер је неопходно да се реши претходно правно питање у овом предмету а то је: да ли је пуноважан уговор о купопродаји удела између претходног власника удела у друштву ПНМ Ост холдинг ГмбХ из Беча (који је повезано правно лице немачке медијске групације ВАЦ) и друштва Ист медија групе.

„С обзиром на могућу штету по имовинска права и интересе Републике Србије, Комисија је, имајући у виду значај овог питања, одлучила да упути предмет Државном правобранилаштву ради испитивања пуноважности предметног уговора и одлучивања о евентуалном покретању спора“, наводи се у саопштењу и додаје да због значаја и сложеност предмета Комисија наставља активну сарадњу са надлежним органима у Србији и у иностранству.

Московска Ист медија група преузела је 50 одсто удела у Политици јула 2012. од бечког Ост холдинга, чији се власник немачки ВАЦ повукао из Србије јер је био незадовољан условима пословања, а према сопственом признању, иза московске фирме био је у тренутку продаје удела власник Фармакома Миодраг Богићевић.

 

Танјуг

фото: Курир, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МУП готово две године кочи истрагу о пореклу имовине инвеститорке објекта на Панчићевом врху

5 (4) Готово две године Више јавно тужилаштво у Kраљеву није донело одлуку да ли …

ДА ЧОВЕК ЗАПЛАЧЕ: Напредњачко затирање Србије! – Апокалипса на Венчацу (ВИДЕО)

4.8 (5) Планина Венчац полако нестаје захваљујући Српској напредној странци и њој блиских компанија које …

Један коментар

  1. Да су 50% продали америчкој или немачкој фирми, све би било у реду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *