Истраживање: Јавни сервиси неизбалансирани, комерцијални на страни власти

Истраживање: Јавни сервиси неизбалансирани, комерцијални на страни власти

4.5
(2)

Јавни телевизијски медијски сервиси у Србији извештавају недовољно избалансирано о политичким актерима, док је у случају комерцијалних телевизија са националним фреквенцијама ситуација неупоредиво гора, речено је у Новом Саду на представљању резултата мониторинг и анализе садржаја тих медија.

Указано је да је у случају комерцијалних телевизија дисбаланс између извештавања о власти и опозицији огроман и на штету опозиције.

„Дисбаланс у извештавању Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине може брзо да се отклони и то је прилично једноставна одлука: треба дати више простора опозицији и грађанима“, рекао је медијски стручњак Синиша Исаков на презентацији истраживања у Медија хабу Независног друштва новинара Војводине. Он је додао је да је баланс у извештавању јавних сервиса нарушен „одавно“.

Дубравка Валић Недељковић из Новосадске новинарске школе (ННШ) казала је да су јавни сервиси основани од стране грађана, грађани их плаћају и самим тим грађани морају да имају простора у њиховим програмима, а јавни сервиси морају да буду одговорни према грађанима. Она је додала да није истина да комерцијални емитери могу да раде шта хоће, као што често тврде, јер они користе фреквенције као јавно добро и самим тим морају да имају одговорност према јавности.

Према њеним речима, пракса којој прибегава ТВ Пинк да у информативним емисијама директно преноси конференције за новинаре председника Србије није забележена ни у време власти Слободана Милошевића ни у доба социјализма. „Огроман је дисбаланс у информативним емисијама комерцијалних телевизија између власти и опозиције, у корист власти“, навела је Дубравка Валић Недељковић и додала да те телевизије дају велики простор и такозваним „ГОНГО“ организацијама, односно невладиним организацијама које су блиске влади.

Kако је објаснила, циљ је да се на тај начин дезавуише рад правих невладиних организација. „Kомерцијалне телевизије немају критички однос ни према говору мржње политичара, и што је говор мржње сочнији – то је више радо виђен у програм“, казала је Валић Недељковић.

Истраживач ННШ-а Милован Николић рекао је да у јутарњим програмима јавних телевизијских сервиса има доста културних и документарних садржаја, док комерцијалне телевизије форсирају политичке ток-шоу програме у којима се потпуно фаворизује власт.

Главни уредник Новинске агенције Бета Драган Јањић рекао је да је кључна ствар да се у Србији најширим слојевима становништва обезбеди доступност основних информација и основних ставова.

Према његовим речима, иако је интернет широк распрострањен у Србији, велики број грађана се и даље информише пре свега преко телевизија и таблоида. Јањић је казао да би требало да се уведу правила и за кабловске телевизије, када је у питању информативни програм.

У циљу припрема за спровођење недавно усвојене Медијске стратегије, ННШ је, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, спровела мониторинг и анализу садржаја централних информативних емисија комерцијалних телевизија са националним покривањем, телевизија Пинк, О2, Прва, Хепи као и централних информативних емисија и јутарњих програма оба јавна медијска сервиса, РТВ и РТС.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пензионери поднели кривичне пријаве против Миленијум тима за приватизацију који им отимају имовину!

Пензионери поднели кривичне пријаве против Миленијум тима за приватизацију који им отимају имовину!

5 (2) Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије покреће кривични поступак против одговорних лица због …

Галеника: Распродаја под заветом ћутања (документарни филм)

Галеника: Распродаја под заветом ћутања (документарни филм)

5 (4) Галеника, прва и некада највећа фабрика за производњу лекова, основана је 1945. Продата …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend