fbpx

Изложба: Меци за Драгу и Александра

0
(0)

ДВА метка од којих је један усмртио краљицу Драгу Машин, а други пронађен у соби атентата у Мајском преврату биће изложени сутра у Музеју науке и технике, у оквиру манифестације Ноћ музеја. Револверска зрна, као велика сведочанства преломних догађаја новије српске историје, окосница су изложбе „Кобни мај 1903“.

На изложби ће бити приказан текст извода из обдукционог налаза тела краља Александра и краљице Драге, као и текст из обдукционог протокола, који је 1991. случајно пронашао универзитетски професор др Слободан Савић. Одштампан текст на енглеском језику налазио се на зиду лекарске собе у Институту за судску медицину у Лунду у Шведској. Како је доспео ту, нико није знао.

– Доктор Едуард Михел, просектор Опште државне болнице извршио је исте ноћи обдукцију тела краља и краљице. Помоћник му је био дворски лекар др Демостен Николајевић – каже Јелена Симић, ауторка изложбе и кустос Музеја науке и технике. – Тела су обдукована у резиденцији краљевског пара, према неким изворима на билијарском столу. Обдукциони протокол није сачуван. Потом су стављена у лимене ковчеге и у тајности превезена кочијама на Старо ташмајданско гробље. Ковчези су спуштени, један поред другог, у гробницу краљеве бабе Анке Обреновић, која је заједно са кнезом Михаилом погинула у Кошутњаку 1868. године.

Посетиоци изложбе моћи ће да чују причу о овом догађају. Сам догађај, којим се прекинула лоза династије Обреновић, спровела је организација „Црна рука“ на челу са официром Драгутином Димитријевићем Аписом.

– За почетак преврата била је одређена ноћ између 29. и 30. маја, по старом календару, 1903, у којој су на дежурству у двору били официри чланови завере – прича др Јелена Симић, ауторка изложбе и кустос Музеја науке и технике. – По уласку у двор, група завереника није пронашла краља и краљицу и започето је претраживање просторија. Вршен је притисак на краљевог ађутанта Лазу Петровића да каже где су сакривени. Петровић није одао тајну о постојању скривене просторије уз спаваћу собу, али су завереници који су се налазили у дворској башти видели краљицу на прозору те одаје. Покушавала је да дозове помоћ и том приликом је рањена. Врата тајне просторије су разбијена, и на краљевски пар пуцано је из револвера. Њихова тела су потом измасакрирана сабљама и избачена кроз прозор у дворску башту.

Краљ и краљица сахрањени су у тајности на старом београдском гробљу. Сахрани су присуствовала и двојица завереника. Касније, када су Немци 1915. заузели Београд у Првом светском рату, Макензијеви војници су подигли споменик над њиховом гробницом, обележили га, али је он после рата уклоњен. Данас, тела краљевског пара Обреновић заједно почивају у крипти Цркве светог Марка.

СУРОВИ ЧИН

Чин, замишљен у потаји, изведен је сурово. На беживотна тела завереници су празнили револвере и боли их сабљама. Обдукцијски налаз показује да је краљ Александар имао 27 устрелина, пет дубоких посекотина нанесених мачем. Прсти на његовој десној руци су били одсечени, а кичма поломљена. Једина српска краљица српског порекла примила је 36 метака, а лице јој је било изобличено од удараца мачем. Убице су јој, чак, одсекле леву дојку, коју лекари који су радили обдукцију нису успели да пронађу.

ИЗ СРПСКОГ ЛЕКАРСКОГ ДРУШТВА

Меци које су испалили атентатори на краљевски пар Обреновић, чувају се у Музеју науке и технике од 2007. године. Тада је овој институцији припојен фонд Српског лекарског друштва. Револверска зрна су се у овом фонду налазила деценијама, не постоји документација како су тамо доспела. Лекари Михел и Николајевић су били угледни чланови Српског лекарског друштва.

 

Д. МАТОВИЋ, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Процват у доба Обреновића и како је данас уништено скоро све што је ова династија оставила Србији

0 (0) Осим химне „Боже правде“, која је настала за време владавине династије Обреновић, ова …

Где је нестало ордење династије Обреновић?

0 (0) Недавна појава Ордена Милоша Великог првог степена на сајту канадске аукцијске куће „Емедалс“, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *