Србија

„ИЗВОЛ’ТЕ 10 МИЛИОНА“ Фирми блиској брату Синише Малог бесповратна помоћ за градњу

Комисија за контролу државне помоћи одобрила је бесповратну помоћ од 10,14 милиона евра компанији Миленијум ресортс из Београда, за реализацију инвестиције “Ресорт” у Врањској бањи. Миленијум ресортс је ћерка фирма компаније Миленијум тим (Милленниум Теам), која се доводила у везу с незаконитим рушењем објеката у Савамали и са Предрагом Малим, братом министра финансија Синише Малог.

Незавршен хотел и земљиште у центру Врањске Бање, августа 2019. године је за око 200.000 евра купила београдска фирма Миленијум тим након вишедеценијског судског спора између Специјалне болнице и Фонда ПИО, о чему је писао портал Јужне вести 2019. године.

Спор је решен је тако што је власништво подељено на по 50 одсто, након чега је оглашена продаја, а хотел и земљиште су већ на првој лицитацији добили новог власника, односно Миленијум тим, пише Нова економија.

Та компанија је најавила изградњу велнес резорт са два хотела и клиником за третмане и лаке медицинске интервенције до краја 2023. године.

Путем пројекта за који су добили државни новац ће бити запослено најмање 145 нових радника на неодређено време до краја 2023. године, а Миленијум ресортс ће уложити најмање 65,7 милиона евра у истом року, наводи се у документу Комисије.

Од те суме, 3,98 милиона је за набавку и оремање земљишта, 61,4 милиона за изградњу и реконструкцију недовршеног хотела, 9,8 милиона за нову опрему и 316.500 евра за патенте и лиценце.

Миленијум ресортс је у обавези да обезбеди учешће од најмање 25 одсто оправданих трошкова из сопствених средстава или других извора који не садрже државну помоћ.

Компанија се такође обавезује да нова радна места, као и саму инвестицију задржи на предметном подручју најмање пет година од завршетка пројекта.

Како Комисија наводи, пројекат је означен као улагање од посебног значаја за Србију, имајући у виду да се ради о улагању већем од пет милиона евра на територији јединице локалне самоуправе у другој групи општина по степену развијености.

Ова фирма која се, према писању КРИК-а блиско повезује са братом министра финансија Синише Малог, ангажована је на једном од најпознатијих грађевинских пројеката у држави – „Београду на води“.

Полицајци су саслушавли представнике те компаније у истрази чувеног рушења у Савамали, јер је један од сведока рекао да су багери који су срушили цео кварт дошли са њиховог градилишта.

Привредни суд у Београду је 2017. године утврдио да је Миленијум тим незаконито срушио два објекта у Херцеговачкој бр. 4, који су пуким превидом преживели „фантомско“ рушење у ноћи између 24. и 25. априла 2016, и тиме нарушио државину предузећу Транспорт Перони.

Како је тада КРИК писао компанија Миленијум тим је позната и по томе што је радила гасификацију општина Смедерево и Гроцка, два посла која су укупно вредна око 60 милиона евра, а затим је добила да гради станове за припаднике служби безбедности у Нишу и Врању за 15 милиона евра.

Осим тога, учествовала је и у десетинама других послова, а њени приходи из године у годину скачу, тако да да су 2019. годину завршили с око 9,44 милијарди динара прихода и око 448 милиона динара нето резултата.

Нова економија

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!