понедељак , 23 новембра 2020

Извоз софтвера из Србије 200 мил. €

0
(0)

Београд — Пад вредности информатичког тржишта у Србији износи око три одсто, а до краја године ће бити и већи.

Како је рекао секретар Удружење информатичке делатности Привредне коморе Србије Милош Косанић то тржиште у 2011. вредело око 420 милиона евра.

Ипак, светла тачка је извоз софтвера, који ће како се очекује бити на нивоу прошлогодишњег, од око 200 милиона евра.
Косанић је казао да извоз тренутно омета неадекватма царинска процедура која је прилагодјења производима, а не услугама. Како је објаснио, када додје пореска инспекција у предузеће она тражи јединствену царинску исправу за извезену робу, а софтвер то често нема.
Предузећа тај проблем решавају тако што софтвер који извезу царине као ЦД, дакле извозе физички ЦД на који је инасталиран тај програм, додао је он. 

“Сем промене царинске процедуре, држава би требала још активније да се укључи у подстицање и стимулисање домаћих предузећа из области ИТ како би се још интензивније бавили развојем извозног софтвера“, нагласио је Косанић.
Према Косанићу, најбоље би било уводјење нулте стопе за опорезивање софтвера, те олакшице на нивоу локалне самоуправе у виду повољних кредита за та предузећа. 
Сличног је мишљења и комерцијални директор компаније “Интенс“ Бранко Мацура који каје казао да је потенцијал сегмента информационих техјн ологија (ИТ) у Србији изузетан, али може бити унапредјен на више начина. 

“Војводјански ИКТ кластер, где је ‘Интенс’ један од оснивача, залаже се за спроводјење програма унапредјења ИТ сектора у Србији кроз пореске олакшице за извознике ИТ услуга и подршком државе у промоцији ИТ сектора и извозних активности, поготово продајних представништава у иностранству“, истакао је Мацура.

Према Мацури, најбитније је повећање броја кадрова у ИТ струци што би могло да буде постигнуто популаризацијом ИТ студија медју младима, прилагодјавањем студијских програма потребама сектора, већим учешћем практичне наставе у компанијама, као и повећањем квота на одговарајућим факултетима. 

“Суштински, овакве мере би имале још снажније ефекте када би потенцијали, нарочито извозни ИТ сектора били препознати, а развој и унапредјење сектора постављени као државни приоритет“, нагласио је Мацура.
Мацура је навео да компанија “Интенс“ највећи део посла обавља за клијенте из Сједињених Америчких Држава и Канаде, као и да софтверска решења која су они правили користи око 80 одсто компанија са “Фортуне 500“ листе.
Мацура је казао да за домаће кориснике “Интенс“ развија пројекте највише у области организације, продаје и праћења догадјаја у области забаве, културе и музике. 

“За све производе односно услуге које смо пласирали на домаће тржиште интересовање је било велико, али будзети домацих фирми углавном не могу да изнесу улагање у софтверска решења,“ приметио је Мацура. 

„Потреба постоји, али се фирме боре са ‘примарнијим’ стварима, због чега смо се и определили за пословање са иностранством“, објаснио је он.
Мацура је казао да компанија тренутно инвестира у иновативне технологије, а да пораст промета очекују почев од другог квартала 2013. године.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДР РОГАНОВИЋ: Покушавају да од медицине направе нову религију, али без Бога

4.8 (17) Забринут сам и због тога што све мање разумем шта нам препоручује тзв. …

Србија лета Господњег 2020: Крсне славе и полицијска контрола!

4.6 (10) Потписници ових редова су, у време ванредног стања, када је православним Србима био …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend