СТАРИ РАС потпуно ИЗГУБЉЕН и НЕВИДЉИВ нема ни путоказа ДО ЊЕГА ЈЕДВА И ПЕШИЦЕ

СТАРИ РАС потпуно ИЗГУБЉЕН и НЕВИДЉИВ нема ни путоказа ДО ЊЕГА ЈЕДВА И ПЕШИЦЕ

0
(0)

Изузено важан археолошки локалитет код Новог Пазара готово недоступан туристима.

До археолошког локалитета Градина-Постење – где је према тврдњама академика Јованке Калић и екипе Филозофског факултета из Београда која је овде годинама вршила велика археолошка истраживања и конзерваторске радове био Стари Рас – може се доћи само упорним пешачењем, пола сата са пута Нови Пазар – Рашка, или бољим теренским возилом.

Пут до локалитета, прокопан и насут пре више од десет година, однела је вода, па многи туристи, жељни да обиђу Градину, где је пронађено неколико цркава и других вредних остатака из немањићког периода, или одустају или се одлучују на пешачење.

– Због недостака новца, на Градини се ништа није радило дуже од деценије. Локалитет је у потпуном хаосу и корову, пропада и оно што је конзервирано. Пошто постоји озбиљна теза да је овде био Стари Рас, а не на Пазаришту код Сопоћана, што је још увек званична верзија, Градини-Постење би требало посветити много више пажње, јер је интересовање туриста, научника и знатижељника који долазе у Нови Пазар за обилазак овог локалитета огромно – истиче Мирко Поповац, професор и публициста из Новог Пазара.

Иако је од Петрове цркве удаљена само километар и по, а од магистралног пута Рашка – Нови Пазар километар, Градина-Постење је потпуно „изгубљена“ и „невидљива“, нема ни путоказа, па се свако ко овамо крене сналази како зна и уме.

– У граду нема ни водича који би групе туриста повео до Градине, а изгледа ни пара нити добре воље да се пут до овог вредног локалитета поправи – додаје Поповац.

Многи житељи Новог Пазара, па и професор Поповац, жале што САНУ није организовала научни скуп (било је најава да ће га организовати) на коме би се рашчистило да ли је Стари Рас био на Пазаришту, како „пише у књигама“, или на Градини-Постење, како тврде ники од озбиљних научника у Србији.

М. Нићифоровић, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Добросав Никодиновић: Исламизација Рашке области тече несметано

Добросав Никодиновић: Исламизација Рашке области тече несметано

5 (1) Вест да је Скупштина Општине Новог Пазара покренула иницијативу да име старе школе …

Гдје је нестала лабораторија за прераду хероина Есада Кера Љајића?

Гдје је нестала лабораторија за прераду хероина Есада Кера Љајића?

0 (0) Текстови о грађевинској и нарко мафији из претходних бројева ревије Санџак изазвали су …

Један коментар

  1. Stari grad tvrdjava Zrnov na Avali je vandal tzv jugoslovenski kralj, koga su odmah posle podizanja onog masonskog djubreta mestrovicevog i ubili, minirao i sravnio sa zemljom, izuzetno vredno istorijsko mesto i nasledje i dokaz o starosti nasoj, da bi se podiglo ono masonsko ruglo gore koje je moglo biti podignuto bilo gde okolo!
    Eto tako se unistavaju nasi tragovi i zatire nase postojanje staro ko zna koliko!
    Niko na svetu ne unistava tako svoje, sem ovakvih manijaka i ludaka koji su umilsili da su mnogo bitni!
    A ubise ga k’o psa posle, toliko je bio bitan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend