fbpx
Насловна / Србија / Јавни извршитељи у 2017. години продали 3.736 станова и кућа
Јавни извршитељи у 2017. години продали 3.736 станова и кућа 1

Јавни извршитељи у 2017. години продали 3.736 станова и кућа

Председница Коморе јавних извршитеља истакла да извршитељи само спроводе одлуке које је донео суд и немају дискреционо право да одлучују о социјалном положају дужника

Јавни извршитељи од почетка рада 2011. године до краја ове године поступали у 2.873.514 предмета.

Према речима председнице Коморе јавних извршитеља Александре Трешњев, више од половине предмета су решени. Она је истакла да извршитељи само спроводе одлуке које је донео суд и немају дискреционо право да одлучују о социјалном положају дужника.

„Поступак извршења је техничког карактера јер служи спровођењу правоснажне и извршне судске пресуде. У извршном поступку се више не одлучује о било каквим правима, јер је о њима већ одлучио суд“, нагласила је Трешњев.

На конференцији за новинаре извршитељи су указали да се 77 одсто извршења спроводи преносом новчаних средстава дужника, преносом зараде, затим средстава на рачуну банке, продајом финансијских инструмената и удела у привредним друштвима, продајом покретне имовине спроводи се 21 одсто извршења, а свега 1 одсто продајом непокретности, којих је у 2017. години било 3.736.

Јавни извршитељи у 2017. години продали 3.736 станова и кућа 2

Извор: Блиц, 2015. година

Члан Коморе Миодраг Грујовић, извршитељ из Ниша, указао да извршитељи раде у систему који је поставило Министарство правде, које је такође прописало и тарифе извршитеља.

Грујовић је напоменуо и да се Комора извршитеља залаже за измене Закона о извршењу и обезбеђењу, и да је тим поводом припремила предлог измена више од 150 одредби.

Он је прецизирао да се три главне измене тичу, прво, равномерне расподеле предмета, јер неке извршитељске канцеларије имају далеко више предмета од других.

Друго, тражи се увођење електронске аукције и покретних и непокретних ствари, која би била анонимна уз полагање јемства за учешће. Такође, извршитељи желе и да се промени систем наплате трошкова извршног поступка, навео је Грујовић.

Према подацима Коморе, у последње три године Министарству правде је поднето 1.664 притужбе на рад извршитеља, а Комори 1.929.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 27. 12. 2018)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kо је и зашто летео државним авионом на Скијатос што је народ коштало преко 25.000 евра! 12

Kо је и зашто летео државним авионом на Скијатос што је народ коштало преко 25.000 евра!

Мариника Тепић: Дачић је очито злоупотребио државни авион за седмодневни боравак у Анталији. А ко …

Ер Србија за пет година добила 204 милиона евра субвенција, дуг ЈАТ-а био 170 милиона евра?! 13

Ер Србија за пет година добила 204 милиона евра субвенција, дуг ЈАТ-а био 170 милиона евра?!

Национална авио-компанија Ер Србија, у власништву државе Србије 51 одсто и Етихада из Уједињених Арапских …

Један коментар

  1. pozdravljam Hrabru Majku Stojnku koja dugo nece u zatvoru neandertalaca sedeti i kojoj ce amnestiju dolazeci LJUDI doneti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *