fbpx

Јавни извршитељи у 2017. години продали 3.736 станова и кућа

5
(1)

Председница Коморе јавних извршитеља истакла да извршитељи само спроводе одлуке које је донео суд и немају дискреционо право да одлучују о социјалном положају дужника

Јавни извршитељи од почетка рада 2011. године до краја ове године поступали у 2.873.514 предмета.

Према речима председнице Коморе јавних извршитеља Александре Трешњев, више од половине предмета су решени. Она је истакла да извршитељи само спроводе одлуке које је донео суд и немају дискреционо право да одлучују о социјалном положају дужника.

„Поступак извршења је техничког карактера јер служи спровођењу правоснажне и извршне судске пресуде. У извршном поступку се више не одлучује о било каквим правима, јер је о њима већ одлучио суд“, нагласила је Трешњев.

На конференцији за новинаре извршитељи су указали да се 77 одсто извршења спроводи преносом новчаних средстава дужника, преносом зараде, затим средстава на рачуну банке, продајом финансијских инструмената и удела у привредним друштвима, продајом покретне имовине спроводи се 21 одсто извршења, а свега 1 одсто продајом непокретности, којих је у 2017. години било 3.736.

Извор: Блиц, 2015. година

Члан Коморе Миодраг Грујовић, извршитељ из Ниша, указао да извршитељи раде у систему који је поставило Министарство правде, које је такође прописало и тарифе извршитеља.

Грујовић је напоменуо и да се Комора извршитеља залаже за измене Закона о извршењу и обезбеђењу, и да је тим поводом припремила предлог измена више од 150 одредби.

Он је прецизирао да се три главне измене тичу, прво, равномерне расподеле предмета, јер неке извршитељске канцеларије имају далеко више предмета од других.

Друго, тражи се увођење електронске аукције и покретних и непокретних ствари, која би била анонимна уз полагање јемства за учешће. Такође, извршитељи желе и да се промени систем наплате трошкова извршног поступка, навео је Грујовић.

Према подацима Коморе, у последње три године Министарству правде је поднето 1.664 притужбе на рад извршитеља, а Комори 1.929.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија, 27. 12. 2018)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

За сто евра се за дан пријавило 2.350.000 грађана

5 (3) За једнократну помоћ државе од 100 евра у току јучерашњег дана пријавило се …

Милован Бојић набавио непоуздане тестове на корону од бизнисмена осумњиченог за криминал

5 (2) Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, набавио је брзе тестове на …

Један коментар

  1. pozdravljam Hrabru Majku Stojnku koja dugo nece u zatvoru neandertalaca sedeti i kojoj ce amnestiju dolazeci LJUDI doneti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *