fbpx

НБС препустила дужнике у швајцарцима банкама на милост и немилост

0
(0)

Гувернерка Народна банка Србије (НБС) Јорованка Табаковић оценила је данас да грађани који имају поблеме са отплатом кредита у швајцарским францима решење проблема треба да траже појединачно, у преговорима са банкама.

Разговарајте са својим банкама, поручила гувернерка грађанима

– То је најбоље решење, јер је сваки кредит прича за себе – рекла је Табаковићева на конференцији за новинаре после састанка Извршног одбора НБС и представника пословних банака.

Она је најавила да ће наредне недеље представници НБС и банака разговарати о могућим моделима које банке могу да примене и да ће се ићи у правцу поделе ризика банкака и грађана који су узимали кредите.

Гувернерка је рекла и да НБС неће посезати за било којим елементом притиска на банке и да неће применити ни мађарски ни хрватски модел решења проблема грађана са кредитима у швајцарским францима. Табаковићева је истакла и да НБС неће ограничавати каматне стопе.

– Не пада нам напамет да ограничавамо каматне стопе или да их лимитирамо – рекла је она и додала да решења не треба да буду исхитрина и брза, већ да овај пут мора да буде коначно решење.

Она је истакла да регулатори на другим тржиштима још нису дошли до оптималног решења овог проблема и зато је неопходно, додала је, да се све предности и мане алтернативних модела пажљиво размотре.

– НБС као регулаторно тело пре свега занимају они кредити грађана у францима који су осигурани код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита (НКОСК) – рекла је гувернерка и додала да има неколико хиљада кредита који то нису.

Циљ је, истакла је, а да модел буде једноставан како би се лако применио у пракси.

Табаковићева је рекла и да је вођена отворена дискусија о неколико алернативних модела од реструктурирања кредита на индивидуалној основи, преко конверзије кредита у евро до могућности да се изврши усклађивање кредитних стопа на те кредите са тржишним. Гувернерка је препоручила грађанима и да озбиљније схвате позив банака на разговоре о кредитима.

У Србији, према подацима Удружња банка, има укупнпо 20.897 таквих кредита у швајцарским францима. Према подацима НБС, укупни кредити привреди и становништву везани за швајцарски франак износе око 1,1 милијради франака, од чега се највећи део, око милијарду франака, односи на становништво.

Корисницима кредита у францима значајно је увећана рата услед јачања швајцарца после одлуке швајцарске централне банке да укине вештачки паритет франка и евра. То је половином јануара довело до јачања франка према динару од око 20 одсто.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мораторијум на кредите остаје три месеца

5 (5) Са вестима да ће сутра бити укинуто ванредно стање међу грађанима се појавила …

Секташ кења бајке о економском расту а за осам година власти задужио земљу за преко 15 МИЛИЈАРДИ ЕВРА!

3 (6) Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је апсолутно сигуран да ће …

98 Коментара

 1. Dragi Srbi, eto vam vase Jorgovanke i njene nazadne stranke!
  Uzivajte!

 2. sta su mogli i da ocekuju od ove nepismene budaletine,ona bre pojma nema!!!

 3. sta su mogli i da ocekuju od ove nepismene budaletine,ona bre pojma nema!!!

 4. Bitange pokvarene i samozive!Ajde,ponovo glasajte za njih,bolje da zivim u najbednijoj zemlji,nego u ovoj prevarantskoj,da sam Srbin u Hrvatskoj,sad me ne bi bolela glava,makar sledecu godinu.Dokle cemo ovu bahatost vise trpeti?!?!

 5. Bitange pokvarene i samozive!Ajde,ponovo glasajte za njih,bolje da zivim u najbednijoj zemlji,nego u ovoj prevarantskoj,da sam Srbin u Hrvatskoj,sad me ne bi bolela glava,makar sledecu godinu.Dokle cemo ovu bahatost vise trpeti?!?!

 6. Evo poklona za kobilu 8 – og marta….:)…! –

 7. Evo poklona za kobilu 8 – og marta….:)…! –

 8. A jeste li primetili da svi koji zavrse u vladu se ugoje mora da je taj vladin restoran mnogo doooobar

 9. A jeste li primetili da svi koji zavrse u vladu se ugoje mora da je taj vladin restoran mnogo doooobar

 10. Ona mora pod hitno dati sebi ostavku sta se kurcis kad neznas

 11. Ona mora pod hitno dati sebi ostavku sta se kurcis kad neznas

 12. AVE PREMIJERU NOVO- ROBOVI TE SRDACNO POZDRAVLJAJU UMIRUCI!
  ŠTA SE VALJA IZA INDEKSIRANIH KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA ?
  Dok Švajcarci jodluju mi indeksirano roblje smo dobili zadatak da zadovoljimo nezasite apetite bankstera;
  Nekad su se trezori švajcarskih banaka punili zlatnom zubima danas kamatama, kursnim razlikama i kreditnim ugovorima koji su teži od vodeničnog kamena oko vrata “klijenata” tj novorobova u XXI stoleću (da ne pominjemo opljačkan novac država u tranziciji);
  Metode prikupljanja robova u prošlosti su bile nasilne tj nedemokratske danas se robovi sami regrutuju demokratski i politički korektno ponudama “koje se ne mogu odbiti” kao što su, izmedju ostalog, stambeni krediti indeksirani u Šv.Fr;
  Banksteri su dokazali teoriju da je novac kod sirotinje tj robova a ne kod bogatih, bogati ne daju novac oni samo uzimaju tj otimaju;
  Dobili smo visoko-sofisticirane, istovremeno primitivne i brutalne goniče robova u vidu političkih partija, državnih institucija, bankstera i armije znanih i neznanih struktura koji za šaku srebrenjaka bi i rodjenu majku prodali;
  Danas pobuna Spartaka bi bila običan mačji kašalj. Ovde su potrebna tektonska pomeranja;
  Oh BOŽE! Šta smo poželeli i pomislili a šta nam se dogodilo?;
  Pomenute paradigme su slika današnjih kretanja i odnosa u sveti i kod nas.
  Ponesena potrebom da sebi obezbedim krov nad glavom javih se banci (Komercijalna banka Beograd) ne bi li mogla da to ostvarim kakvim kreditom. Kako pomislih tako i učinih (ne)davne 2008. godine. Slatko-rečiva objašnjenja da je najbolje indeksirati kredit u Šv.Fr su na mene delova uspokojavajuće jer imadoh bezgranično poverenje u Kombanku obzirom da je većinski u vlasništvu države Srbije te pomislih kako krektno postupaju sa svojim klijentima. Dakle, kredit je ugovoren u Eur-ima a indeksiran u Šv.Fr. Medjutim, kako je vreme oticalo od odnosa 1.60 Eur:Šv.Fr pri zaključenju kreditnog aranžmana za kupovinu stana ovih dana poput udara meteorita dodjosmo do “činjenice” da se Šv.Fr izjednačio sa Eur. Navodno Centralna banka Švajcarske je… svi znamo kako i odjednom imamo novo stanje stvari proizvedeno virtuelnim igrama bankstera.
  Sad mi je potpuno jasno zašto sam od strane Kombanke ubedjivana da predmetni stambeni kredit koji uzimam bude indeksiran u Šv.Fr a ne u recimo Euro ili zašto ne u USA dollar. Ubedjivanje je bilo toliko ubedljivo da ja, kao korisnik kredita koji je imao puno poverenje u reči koje izgovara Kombanka, nisam mogla ni da pretpostavim da je, ustvari, to bilo obmanjivanje i svesno navlačenje korisnika kredita da se zaduže na rečeni način.
  Dakle, nesumljivo se da zaključiti da je banka znala unapred scenario sa kretanjem valuta (i nije samo Kombanka) što se da videti ovih dana i da se slobodno može reći da se radi o smišljenoj prevari u cilju uvlačenja klijenata u dužničko ropstvo. Drugim rečima Kombanka je, znajući unapred da će do ovakvog scenarija doći obmanula svoje klijente i sada su ti isti klijenti (medju kojima sam i ja) dovedeni u bezizlazno stanje i zapali u klopku za koju su samo bankari znali prilikom potpisivanja ugovora o dodeli kredita. Najblaže rečeno ovde se radi o smišljenoj prevari te su stvoreni uslovi za primenu čl 41 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga (Sl.Glasnik 36/2011 i 139/2014) te primena čl. 50 istog Zakona. Odgovornost pada pre svega na Kombanku koja je obmanula klijente ali se ne isključuje odgovornost ni NBS koja je dozvolila ovakve radnje kao i državnih kontrolnih institucija dakle, Vlade pre svega Ministarstvo finansija što se može podvesti pod sumnju zašto se nisu na vreme oglasile već svojim javnim nastupima ohrabrivali gradjane da je to za njih najbolje(!?) (slučaj ministra Parivodića i ne samo njega).
  Kao potvrda da se radi o prevari od strane Kombanke evo uprošćene računice:
  Na dan kada je meni kredit odobren (08.sept.2008.) kurs Eur je bio 76.6158 a Šv.Fr 47.6674 dakle odnos Eur:Šv.Fr je bio 1.607. Danas, januara 2015., kada su Eur i Šv.Fr maltene izjednačeni stambeni kredit koji sam podigla kod Kombanke u iznosu cca 90,000.00 eura indeksiran u Šv.Fr je iznosio 144,630.00. Iz predhodnog proizilazi da je moje kreditno zaduženje od početnih 90,000.00 eura skočilo na 144,630.00 eura. Evo čiste špekulantske zarade od cca 50,000.00 eura za Kombanku. S druge strane sama nepokretnost sada ima vrednost cca 2,700.00 eur/m2 (što ne odgovara tržišnoj vrednosti) iako je vrednost iste na dan sklapanja kreditnog ugovora bila cca 1,700.00 eur/m2. Dakle, očigledno je da se radi o finansijskoj špekulaciji.
  Gledajući šta se dešava sa sličnim slučajevima u okruženju (Hrvatska, Madjarska, Poljska, Rumunija, C.Gora i druge zemlje) gde hiljade korisnika zapada u rečeno dužničko ropstvo stiče se utisak da je sve ovo smišljena zavera bankstera na medjunarodnom nivou, da je u to umešana i Cetralna banka Švajcarske, Centralna banka EU kao i nacionalne centralne banke za šta ima osnova da se povede medjunarodna istraga o ovom slučaju. Kombanka koja je većinski u vlasništvu države Srbije je trebala na kreativniji način da uredi odnose sa svojim klijentima kako bi obe strane i Kombanka i klijenti bili neoštećeni. Nadam se da će rukovodstvo Kombanke preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ova špekulantska operacija sa kursom Šv.Fr prevazišla.
  U smislu predhodnog smatram da je iznudjeno da, dok Kombanka ne nadje rešenje za nastalu situaciju, odložim dalju isplatu kreditnih rata bez namere da ne otplaćujem svoje obaveze već ukoliko nastavim sa daljom otplatom indeksirano u Šv.Fr faktički priznajem da sam prevarena i da tu prevaru priznajem na svoju štetu.
  Na kraju valja izvući zaključak ŠTA SE VALJA IZA INDEKSIRANIH KREDITA U Šv.Fr??
  Lakonski rečeno GOLA PLJAČKA. Sva objašnjenja pomenutih centralnih banaka i ostalih institucija su samo zamagljivanje suštine koja se zove GOLA PLJAČKA. Prostori jugoistočne Evrope (i ne samo ti prostori) su predodredjeni kao lovište za savremene pljačkaše-predatore počev od lorda Karingtona pa preko Olbrajtove i Eštonove do Centralne banke EU i svakako Švajcarske pa sve do domaćih predatora u liku pozicioniranih likova u institucijama kao što su političke partije tj “hajdučke skupine” sa buljubašama na čelu praćeni bašibozlukom, ministarstva, agencije, NBS i ostalih struktura u f-ji goniča robova. Primera ima bezbroj ali da se osvrnemo na neke. Recimo, šta je do sada uradila Narodna Banka Srbije po ovom i svim drugim pitanjima? Ništa. Guverner, Viceguverneri, Savet NBS su navodno dali zakletvu ali kome? Očigledno ne u korist gradjana Srbije. Dakle, primaju masne plate od Srbije a rade sa interese stranih banaka. Iz predhodnog proizilazi da pomenuti nisu svoje plate zaradili pa bi bio red da te masne plate vrate državi tj narodu. Odmah i sada. Isto važi i za fiskalni savet. Šta on radi? Mlati praznu slamu. Oni takodje, da vrate primljene plate i dati im trenutni otkaz. Posebno je interesantan slučaj ministra finansija u Vladi Srbije. Dakle, i on je “navodno” dao zakletvu koje se eto, ne pridržava. Sva njegova mudrost je bila da smanji plate i penzije iz razloga stabilnosti budžeta a ustvari da se namire potrebe domaćih predatora. Na taj način je navukao bes gradjana na Vladu i ugrozio poverenje u aktuelnu Vladu. Premijer bi trebalo da mu odmah da otkaz sa zahtevom da sve primljene plate vrati u budžet Srbije. Ne znam zašto to premijer odlaže jer to odlaganje radi protiv njega. Premijer bi trebao da se informiše o njegovim rezultatima u Ukraini i sve bi mu bilo jasno. Ali, izgleda nema vremena od evropskih integracija i Beograda na vodenoj vodi.
  Vesna Jovanović, Beograd
  Novo-robinja bankstera
  PS AVE PREMIJERU NOVO-ROBOVI TE SRDAČNO POZDRAVLJAJU UMIRUĆI.

 13. AVE PREMIJERU NOVO- ROBOVI TE SRDACNO POZDRAVLJAJU UMIRUCI!
  ŠTA SE VALJA IZA INDEKSIRANIH KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA ?
  Dok Švajcarci jodluju mi indeksirano roblje smo dobili zadatak da zadovoljimo nezasite apetite bankstera;
  Nekad su se trezori švajcarskih banaka punili zlatnom zubima danas kamatama, kursnim razlikama i kreditnim ugovorima koji su teži od vodeničnog kamena oko vrata “klijenata” tj novorobova u XXI stoleću (da ne pominjemo opljačkan novac država u tranziciji);
  Metode prikupljanja robova u prošlosti su bile nasilne tj nedemokratske danas se robovi sami regrutuju demokratski i politički korektno ponudama “koje se ne mogu odbiti” kao što su, izmedju ostalog, stambeni krediti indeksirani u Šv.Fr;
  Banksteri su dokazali teoriju da je novac kod sirotinje tj robova a ne kod bogatih, bogati ne daju novac oni samo uzimaju tj otimaju;
  Dobili smo visoko-sofisticirane, istovremeno primitivne i brutalne goniče robova u vidu političkih partija, državnih institucija, bankstera i armije znanih i neznanih struktura koji za šaku srebrenjaka bi i rodjenu majku prodali;
  Danas pobuna Spartaka bi bila običan mačji kašalj. Ovde su potrebna tektonska pomeranja;
  Oh BOŽE! Šta smo poželeli i pomislili a šta nam se dogodilo?;
  Pomenute paradigme su slika današnjih kretanja i odnosa u sveti i kod nas.
  Ponesena potrebom da sebi obezbedim krov nad glavom javih se banci (Komercijalna banka Beograd) ne bi li mogla da to ostvarim kakvim kreditom. Kako pomislih tako i učinih (ne)davne 2008. godine. Slatko-rečiva objašnjenja da je najbolje indeksirati kredit u Šv.Fr su na mene delova uspokojavajuće jer imadoh bezgranično poverenje u Kombanku obzirom da je većinski u vlasništvu države Srbije te pomislih kako krektno postupaju sa svojim klijentima. Dakle, kredit je ugovoren u Eur-ima a indeksiran u Šv.Fr. Medjutim, kako je vreme oticalo od odnosa 1.60 Eur:Šv.Fr pri zaključenju kreditnog aranžmana za kupovinu stana ovih dana poput udara meteorita dodjosmo do “činjenice” da se Šv.Fr izjednačio sa Eur. Navodno Centralna banka Švajcarske je… svi znamo kako i odjednom imamo novo stanje stvari proizvedeno virtuelnim igrama bankstera.
  Sad mi je potpuno jasno zašto sam od strane Kombanke ubedjivana da predmetni stambeni kredit koji uzimam bude indeksiran u Šv.Fr a ne u recimo Euro ili zašto ne u USA dollar. Ubedjivanje je bilo toliko ubedljivo da ja, kao korisnik kredita koji je imao puno poverenje u reči koje izgovara Kombanka, nisam mogla ni da pretpostavim da je, ustvari, to bilo obmanjivanje i svesno navlačenje korisnika kredita da se zaduže na rečeni način.
  Dakle, nesumljivo se da zaključiti da je banka znala unapred scenario sa kretanjem valuta (i nije samo Kombanka) što se da videti ovih dana i da se slobodno može reći da se radi o smišljenoj prevari u cilju uvlačenja klijenata u dužničko ropstvo. Drugim rečima Kombanka je, znajući unapred da će do ovakvog scenarija doći obmanula svoje klijente i sada su ti isti klijenti (medju kojima sam i ja) dovedeni u bezizlazno stanje i zapali u klopku za koju su samo bankari znali prilikom potpisivanja ugovora o dodeli kredita. Najblaže rečeno ovde se radi o smišljenoj prevari te su stvoreni uslovi za primenu čl 41 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga (Sl.Glasnik 36/2011 i 139/2014) te primena čl. 50 istog Zakona. Odgovornost pada pre svega na Kombanku koja je obmanula klijente ali se ne isključuje odgovornost ni NBS koja je dozvolila ovakve radnje kao i državnih kontrolnih institucija dakle, Vlade pre svega Ministarstvo finansija što se može podvesti pod sumnju zašto se nisu na vreme oglasile već svojim javnim nastupima ohrabrivali gradjane da je to za njih najbolje(!?) (slučaj ministra Parivodića i ne samo njega).
  Kao potvrda da se radi o prevari od strane Kombanke evo uprošćene računice:
  Na dan kada je meni kredit odobren (08.sept.2008.) kurs Eur je bio 76.6158 a Šv.Fr 47.6674 dakle odnos Eur:Šv.Fr je bio 1.607. Danas, januara 2015., kada su Eur i Šv.Fr maltene izjednačeni stambeni kredit koji sam podigla kod Kombanke u iznosu cca 90,000.00 eura indeksiran u Šv.Fr je iznosio 144,630.00. Iz predhodnog proizilazi da je moje kreditno zaduženje od početnih 90,000.00 eura skočilo na 144,630.00 eura. Evo čiste špekulantske zarade od cca 50,000.00 eura za Kombanku. S druge strane sama nepokretnost sada ima vrednost cca 2,700.00 eur/m2 (što ne odgovara tržišnoj vrednosti) iako je vrednost iste na dan sklapanja kreditnog ugovora bila cca 1,700.00 eur/m2. Dakle, očigledno je da se radi o finansijskoj špekulaciji.
  Gledajući šta se dešava sa sličnim slučajevima u okruženju (Hrvatska, Madjarska, Poljska, Rumunija, C.Gora i druge zemlje) gde hiljade korisnika zapada u rečeno dužničko ropstvo stiče se utisak da je sve ovo smišljena zavera bankstera na medjunarodnom nivou, da je u to umešana i Cetralna banka Švajcarske, Centralna banka EU kao i nacionalne centralne banke za šta ima osnova da se povede medjunarodna istraga o ovom slučaju. Kombanka koja je većinski u vlasništvu države Srbije je trebala na kreativniji način da uredi odnose sa svojim klijentima kako bi obe strane i Kombanka i klijenti bili neoštećeni. Nadam se da će rukovodstvo Kombanke preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ova špekulantska operacija sa kursom Šv.Fr prevazišla.
  U smislu predhodnog smatram da je iznudjeno da, dok Kombanka ne nadje rešenje za nastalu situaciju, odložim dalju isplatu kreditnih rata bez namere da ne otplaćujem svoje obaveze već ukoliko nastavim sa daljom otplatom indeksirano u Šv.Fr faktički priznajem da sam prevarena i da tu prevaru priznajem na svoju štetu.
  Na kraju valja izvući zaključak ŠTA SE VALJA IZA INDEKSIRANIH KREDITA U Šv.Fr??
  Lakonski rečeno GOLA PLJAČKA. Sva objašnjenja pomenutih centralnih banaka i ostalih institucija su samo zamagljivanje suštine koja se zove GOLA PLJAČKA. Prostori jugoistočne Evrope (i ne samo ti prostori) su predodredjeni kao lovište za savremene pljačkaše-predatore počev od lorda Karingtona pa preko Olbrajtove i Eštonove do Centralne banke EU i svakako Švajcarske pa sve do domaćih predatora u liku pozicioniranih likova u institucijama kao što su političke partije tj “hajdučke skupine” sa buljubašama na čelu praćeni bašibozlukom, ministarstva, agencije, NBS i ostalih struktura u f-ji goniča robova. Primera ima bezbroj ali da se osvrnemo na neke. Recimo, šta je do sada uradila Narodna Banka Srbije po ovom i svim drugim pitanjima? Ništa. Guverner, Viceguverneri, Savet NBS su navodno dali zakletvu ali kome? Očigledno ne u korist gradjana Srbije. Dakle, primaju masne plate od Srbije a rade sa interese stranih banaka. Iz predhodnog proizilazi da pomenuti nisu svoje plate zaradili pa bi bio red da te masne plate vrate državi tj narodu. Odmah i sada. Isto važi i za fiskalni savet. Šta on radi? Mlati praznu slamu. Oni takodje, da vrate primljene plate i dati im trenutni otkaz. Posebno je interesantan slučaj ministra finansija u Vladi Srbije. Dakle, i on je “navodno” dao zakletvu koje se eto, ne pridržava. Sva njegova mudrost je bila da smanji plate i penzije iz razloga stabilnosti budžeta a ustvari da se namire potrebe domaćih predatora. Na taj način je navukao bes gradjana na Vladu i ugrozio poverenje u aktuelnu Vladu. Premijer bi trebalo da mu odmah da otkaz sa zahtevom da sve primljene plate vrati u budžet Srbije. Ne znam zašto to premijer odlaže jer to odlaganje radi protiv njega. Premijer bi trebao da se informiše o njegovim rezultatima u Ukraini i sve bi mu bilo jasno. Ali, izgleda nema vremena od evropskih integracija i Beograda na vodenoj vodi.
  Vesna Jovanović, Beograd
  Novo-robinja bankstera
  PS AVE PREMIJERU NOVO-ROBOVI TE SRDAČNO POZDRAVLJAJU UMIRUĆI.

 14. AVE PREMIJERU NOVO- ROBOVI TE SRDACNO POZDRAVLJAJU UMIRUCI!
  ŠTA SE VALJA IZA INDEKSIRANIH KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA ?
  Dok Švajcarci jodluju mi indeksirano roblje smo dobili zadatak da zadovoljimo nezasite apetite bankstera;
  Nekad su se trezori švajcarskih banaka punili zlatnom zubima danas kamatama, kursnim razlikama i kreditnim ugovorima koji su teži od vodeničnog kamena oko vrata “klijenata” tj novorobova u XXI stoleću (da ne pominjemo opljačkan novac država u tranziciji);
  Metode prikupljanja robova u prošlosti su bile nasilne tj nedemokratske danas se robovi sami regrutuju demokratski i politički korektno ponudama “koje se ne mogu odbiti” kao što su, izmedju ostalog, stambeni krediti indeksirani u Šv.Fr;
  Banksteri su dokazali teoriju da je novac kod sirotinje tj robova a ne kod bogatih, bogati ne daju novac oni samo uzimaju tj otimaju;
  Dobili smo visoko-sofisticirane, istovremeno primitivne i brutalne goniče robova u vidu političkih partija, državnih institucija, bankstera i armije znanih i neznanih struktura koji za šaku srebrenjaka bi i rodjenu majku prodali;
  Danas pobuna Spartaka bi bila običan mačji kašalj. Ovde su potrebna tektonska pomeranja;
  Oh BOŽE! Šta smo poželeli i pomislili a šta nam se dogodilo?;
  Pomenute paradigme su slika današnjih kretanja i odnosa u sveti i kod nas.
  Ponesena potrebom da sebi obezbedim krov nad glavom javih se banci (Komercijalna banka Beograd) ne bi li mogla da to ostvarim kakvim kreditom. Kako pomislih tako i učinih (ne)davne 2008. godine. Slatko-rečiva objašnjenja da je najbolje indeksirati kredit u Šv.Fr su na mene delova uspokojavajuće jer imadoh bezgranično poverenje u Kombanku obzirom da je većinski u vlasništvu države Srbije te pomislih kako krektno postupaju sa svojim klijentima. Dakle, kredit je ugovoren u Eur-ima a indeksiran u Šv.Fr. Medjutim, kako je vreme oticalo od odnosa 1.60 Eur:Šv.Fr pri zaključenju kreditnog aranžmana za kupovinu stana ovih dana poput udara meteorita dodjosmo do “činjenice” da se Šv.Fr izjednačio sa Eur. Navodno Centralna banka Švajcarske je… svi znamo kako i odjednom imamo novo stanje stvari proizvedeno virtuelnim igrama bankstera.
  Sad mi je potpuno jasno zašto sam od strane Kombanke ubedjivana da predmetni stambeni kredit koji uzimam bude indeksiran u Šv.Fr a ne u recimo Euro ili zašto ne u USA dollar. Ubedjivanje je bilo toliko ubedljivo da ja, kao korisnik kredita koji je imao puno poverenje u reči koje izgovara Kombanka, nisam mogla ni da pretpostavim da je, ustvari, to bilo obmanjivanje i svesno navlačenje korisnika kredita da se zaduže na rečeni način.
  Dakle, nesumljivo se da zaključiti da je banka znala unapred scenario sa kretanjem valuta (i nije samo Kombanka) što se da videti ovih dana i da se slobodno može reći da se radi o smišljenoj prevari u cilju uvlačenja klijenata u dužničko ropstvo. Drugim rečima Kombanka je, znajući unapred da će do ovakvog scenarija doći obmanula svoje klijente i sada su ti isti klijenti (medju kojima sam i ja) dovedeni u bezizlazno stanje i zapali u klopku za koju su samo bankari znali prilikom potpisivanja ugovora o dodeli kredita. Najblaže rečeno ovde se radi o smišljenoj prevari te su stvoreni uslovi za primenu čl 41 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga (Sl.Glasnik 36/2011 i 139/2014) te primena čl. 50 istog Zakona. Odgovornost pada pre svega na Kombanku koja je obmanula klijente ali se ne isključuje odgovornost ni NBS koja je dozvolila ovakve radnje kao i državnih kontrolnih institucija dakle, Vlade pre svega Ministarstvo finansija što se može podvesti pod sumnju zašto se nisu na vreme oglasile već svojim javnim nastupima ohrabrivali gradjane da je to za njih najbolje(!?) (slučaj ministra Parivodića i ne samo njega).
  Kao potvrda da se radi o prevari od strane Kombanke evo uprošćene računice:
  Na dan kada je meni kredit odobren (08.sept.2008.) kurs Eur je bio 76.6158 a Šv.Fr 47.6674 dakle odnos Eur:Šv.Fr je bio 1.607. Danas, januara 2015., kada su Eur i Šv.Fr maltene izjednačeni stambeni kredit koji sam podigla kod Kombanke u iznosu cca 90,000.00 eura indeksiran u Šv.Fr je iznosio 144,630.00. Iz predhodnog proizilazi da je moje kreditno zaduženje od početnih 90,000.00 eura skočilo na 144,630.00 eura. Evo čiste špekulantske zarade od cca 50,000.00 eura za Kombanku. S druge strane sama nepokretnost sada ima vrednost cca 2,700.00 eur/m2 (što ne odgovara tržišnoj vrednosti) iako je vrednost iste na dan sklapanja kreditnog ugovora bila cca 1,700.00 eur/m2. Dakle, očigledno je da se radi o finansijskoj špekulaciji.
  Gledajući šta se dešava sa sličnim slučajevima u okruženju (Hrvatska, Madjarska, Poljska, Rumunija, C.Gora i druge zemlje) gde hiljade korisnika zapada u rečeno dužničko ropstvo stiče se utisak da je sve ovo smišljena zavera bankstera na medjunarodnom nivou, da je u to umešana i Cetralna banka Švajcarske, Centralna banka EU kao i nacionalne centralne banke za šta ima osnova da se povede medjunarodna istraga o ovom slučaju. Kombanka koja je većinski u vlasništvu države Srbije je trebala na kreativniji način da uredi odnose sa svojim klijentima kako bi obe strane i Kombanka i klijenti bili neoštećeni. Nadam se da će rukovodstvo Kombanke preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ova špekulantska operacija sa kursom Šv.Fr prevazišla.
  U smislu predhodnog smatram da je iznudjeno da, dok Kombanka ne nadje rešenje za nastalu situaciju, odložim dalju isplatu kreditnih rata bez namere da ne otplaćujem svoje obaveze već ukoliko nastavim sa daljom otplatom indeksirano u Šv.Fr faktički priznajem da sam prevarena i da tu prevaru priznajem na svoju štetu.
  Na kraju valja izvući zaključak ŠTA SE VALJA IZA INDEKSIRANIH KREDITA U Šv.Fr??
  Lakonski rečeno GOLA PLJAČKA. Sva objašnjenja pomenutih centralnih banaka i ostalih institucija su samo zamagljivanje suštine koja se zove GOLA PLJAČKA. Prostori jugoistočne Evrope (i ne samo ti prostori) su predodredjeni kao lovište za savremene pljačkaše-predatore počev od lorda Karingtona pa preko Olbrajtove i Eštonove do Centralne banke EU i svakako Švajcarske pa sve do domaćih predatora u liku pozicioniranih likova u institucijama kao što su političke partije tj “hajdučke skupine” sa buljubašama na čelu praćeni bašibozlukom, ministarstva, agencije, NBS i ostalih struktura u f-ji goniča robova. Primera ima bezbroj ali da se osvrnemo na neke. Recimo, šta je do sada uradila Narodna Banka Srbije po ovom i svim drugim pitanjima? Ništa. Guverner, Viceguverneri, Savet NBS su navodno dali zakletvu ali kome? Očigledno ne u korist gradjana Srbije. Dakle, primaju masne plate od Srbije a rade sa interese stranih banaka. Iz predhodnog proizilazi da pomenuti nisu svoje plate zaradili pa bi bio red da te masne plate vrate državi tj narodu. Odmah i sada. Isto važi i za fiskalni savet. Šta on radi? Mlati praznu slamu. Oni takodje, da vrate primljene plate i dati im trenutni otkaz. Posebno je interesantan slučaj ministra finansija u Vladi Srbije. Dakle, i on je “navodno” dao zakletvu koje se eto, ne pridržava. Sva njegova mudrost je bila da smanji plate i penzije iz razloga stabilnosti budžeta a ustvari da se namire potrebe domaćih predatora. Na taj način je navukao bes gradjana na Vladu i ugrozio poverenje u aktuelnu Vladu. Premijer bi trebalo da mu odmah da otkaz sa zahtevom da sve primljene plate vrati u budžet Srbije. Ne znam zašto to premijer odlaže jer to odlaganje radi protiv njega. Premijer bi trebao da se informiše o njegovim rezultatima u Ukraini i sve bi mu bilo jasno. Ali, izgleda nema vremena od evropskih integracija i Beograda na vodenoj vodi.
  Vesna Jovanović, Beograd
  Novo-robinja bankstera
  PS AVE PREMIJERU NOVO-ROBOVI TE SRDAČNO POZDRAVLJAJU UMIRUĆI.

 15. AVE PREMIJERU NOVO- ROBOVI TE SRDACNO POZDRAVLJAJU UMIRUCI!
  ŠTA SE VALJA IZA INDEKSIRANIH KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA ?
  Dok Švajcarci jodluju mi indeksirano roblje smo dobili zadatak da zadovoljimo nezasite apetite bankstera;
  Nekad su se trezori švajcarskih banaka punili zlatnom zubima danas kamatama, kursnim razlikama i kreditnim ugovorima koji su teži od vodeničnog kamena oko vrata “klijenata” tj novorobova u XXI stoleću (da ne pominjemo opljačkan novac država u tranziciji);
  Metode prikupljanja robova u prošlosti su bile nasilne tj nedemokratske danas se robovi sami regrutuju demokratski i politički korektno ponudama “koje se ne mogu odbiti” kao što su, izmedju ostalog, stambeni krediti indeksirani u Šv.Fr;
  Banksteri su dokazali teoriju da je novac kod sirotinje tj robova a ne kod bogatih, bogati ne daju novac oni samo uzimaju tj otimaju;
  Dobili smo visoko-sofisticirane, istovremeno primitivne i brutalne goniče robova u vidu političkih partija, državnih institucija, bankstera i armije znanih i neznanih struktura koji za šaku srebrenjaka bi i rodjenu majku prodali;
  Danas pobuna Spartaka bi bila običan mačji kašalj. Ovde su potrebna tektonska pomeranja;
  Oh BOŽE! Šta smo poželeli i pomislili a šta nam se dogodilo?;
  Pomenute paradigme su slika današnjih kretanja i odnosa u sveti i kod nas.
  Ponesena potrebom da sebi obezbedim krov nad glavom javih se banci (Komercijalna banka Beograd) ne bi li mogla da to ostvarim kakvim kreditom. Kako pomislih tako i učinih (ne)davne 2008. godine. Slatko-rečiva objašnjenja da je najbolje indeksirati kredit u Šv.Fr su na mene delova uspokojavajuće jer imadoh bezgranično poverenje u Kombanku obzirom da je većinski u vlasništvu države Srbije te pomislih kako krektno postupaju sa svojim klijentima. Dakle, kredit je ugovoren u Eur-ima a indeksiran u Šv.Fr. Medjutim, kako je vreme oticalo od odnosa 1.60 Eur:Šv.Fr pri zaključenju kreditnog aranžmana za kupovinu stana ovih dana poput udara meteorita dodjosmo do “činjenice” da se Šv.Fr izjednačio sa Eur. Navodno Centralna banka Švajcarske je… svi znamo kako i odjednom imamo novo stanje stvari proizvedeno virtuelnim igrama bankstera.
  Sad mi je potpuno jasno zašto sam od strane Kombanke ubedjivana da predmetni stambeni kredit koji uzimam bude indeksiran u Šv.Fr a ne u recimo Euro ili zašto ne u USA dollar. Ubedjivanje je bilo toliko ubedljivo da ja, kao korisnik kredita koji je imao puno poverenje u reči koje izgovara Kombanka, nisam mogla ni da pretpostavim da je, ustvari, to bilo obmanjivanje i svesno navlačenje korisnika kredita da se zaduže na rečeni način.
  Dakle, nesumljivo se da zaključiti da je banka znala unapred scenario sa kretanjem valuta (i nije samo Kombanka) što se da videti ovih dana i da se slobodno može reći da se radi o smišljenoj prevari u cilju uvlačenja klijenata u dužničko ropstvo. Drugim rečima Kombanka je, znajući unapred da će do ovakvog scenarija doći obmanula svoje klijente i sada su ti isti klijenti (medju kojima sam i ja) dovedeni u bezizlazno stanje i zapali u klopku za koju su samo bankari znali prilikom potpisivanja ugovora o dodeli kredita. Najblaže rečeno ovde se radi o smišljenoj prevari te su stvoreni uslovi za primenu čl 41 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga (Sl.Glasnik 36/2011 i 139/2014) te primena čl. 50 istog Zakona. Odgovornost pada pre svega na Kombanku koja je obmanula klijente ali se ne isključuje odgovornost ni NBS koja je dozvolila ovakve radnje kao i državnih kontrolnih institucija dakle, Vlade pre svega Ministarstvo finansija što se može podvesti pod sumnju zašto se nisu na vreme oglasile već svojim javnim nastupima ohrabrivali gradjane da je to za njih najbolje(!?) (slučaj ministra Parivodića i ne samo njega).
  Kao potvrda da se radi o prevari od strane Kombanke evo uprošćene računice:
  Na dan kada je meni kredit odobren (08.sept.2008.) kurs Eur je bio 76.6158 a Šv.Fr 47.6674 dakle odnos Eur:Šv.Fr je bio 1.607. Danas, januara 2015., kada su Eur i Šv.Fr maltene izjednačeni stambeni kredit koji sam podigla kod Kombanke u iznosu cca 90,000.00 eura indeksiran u Šv.Fr je iznosio 144,630.00. Iz predhodnog proizilazi da je moje kreditno zaduženje od početnih 90,000.00 eura skočilo na 144,630.00 eura. Evo čiste špekulantske zarade od cca 50,000.00 eura za Kombanku. S druge strane sama nepokretnost sada ima vrednost cca 2,700.00 eur/m2 (što ne odgovara tržišnoj vrednosti) iako je vrednost iste na dan sklapanja kreditnog ugovora bila cca 1,700.00 eur/m2. Dakle, očigledno je da se radi o finansijskoj špekulaciji.
  Gledajući šta se dešava sa sličnim slučajevima u okruženju (Hrvatska, Madjarska, Poljska, Rumunija, C.Gora i druge zemlje) gde hiljade korisnika zapada u rečeno dužničko ropstvo stiče se utisak da je sve ovo smišljena zavera bankstera na medjunarodnom nivou, da je u to umešana i Cetralna banka Švajcarske, Centralna banka EU kao i nacionalne centralne banke za šta ima osnova da se povede medjunarodna istraga o ovom slučaju. Kombanka koja je većinski u vlasništvu države Srbije je trebala na kreativniji način da uredi odnose sa svojim klijentima kako bi obe strane i Kombanka i klijenti bili neoštećeni. Nadam se da će rukovodstvo Kombanke preduzeti odgovarajuće mere kako bi se ova špekulantska operacija sa kursom Šv.Fr prevazišla.
  U smislu predhodnog smatram da je iznudjeno da, dok Kombanka ne nadje rešenje za nastalu situaciju, odložim dalju isplatu kreditnih rata bez namere da ne otplaćujem svoje obaveze već ukoliko nastavim sa daljom otplatom indeksirano u Šv.Fr faktički priznajem da sam prevarena i da tu prevaru priznajem na svoju štetu.
  Na kraju valja izvući zaključak ŠTA SE VALJA IZA INDEKSIRANIH KREDITA U Šv.Fr??
  Lakonski rečeno GOLA PLJAČKA. Sva objašnjenja pomenutih centralnih banaka i ostalih institucija su samo zamagljivanje suštine koja se zove GOLA PLJAČKA. Prostori jugoistočne Evrope (i ne samo ti prostori) su predodredjeni kao lovište za savremene pljačkaše-predatore počev od lorda Karingtona pa preko Olbrajtove i Eštonove do Centralne banke EU i svakako Švajcarske pa sve do domaćih predatora u liku pozicioniranih likova u institucijama kao što su političke partije tj “hajdučke skupine” sa buljubašama na čelu praćeni bašibozlukom, ministarstva, agencije, NBS i ostalih struktura u f-ji goniča robova. Primera ima bezbroj ali da se osvrnemo na neke. Recimo, šta je do sada uradila Narodna Banka Srbije po ovom i svim drugim pitanjima? Ništa. Guverner, Viceguverneri, Savet NBS su navodno dali zakletvu ali kome? Očigledno ne u korist gradjana Srbije. Dakle, primaju masne plate od Srbije a rade sa interese stranih banaka. Iz predhodnog proizilazi da pomenuti nisu svoje plate zaradili pa bi bio red da te masne plate vrate državi tj narodu. Odmah i sada. Isto važi i za fiskalni savet. Šta on radi? Mlati praznu slamu. Oni takodje, da vrate primljene plate i dati im trenutni otkaz. Posebno je interesantan slučaj ministra finansija u Vladi Srbije. Dakle, i on je “navodno” dao zakletvu koje se eto, ne pridržava. Sva njegova mudrost je bila da smanji plate i penzije iz razloga stabilnosti budžeta a ustvari da se namire potrebe domaćih predatora. Na taj način je navukao bes gradjana na Vladu i ugrozio poverenje u aktuelnu Vladu. Premijer bi trebalo da mu odmah da otkaz sa zahtevom da sve primljene plate vrati u budžet Srbije. Ne znam zašto to premijer odlaže jer to odlaganje radi protiv njega. Premijer bi trebao da se informiše o njegovim rezultatima u Ukraini i sve bi mu bilo jasno. Ali, izgleda nema vremena od evropskih integracija i Beograda na vodenoj vodi.
  Vesna Jovanović, Beograd
  Novo-robinja bankstera
  PS AVE PREMIJERU NOVO-ROBOVI TE SRDAČNO POZDRAVLJAJU UMIRUĆI.

 16. Guvernerka porucila gradjanima zaduzenim u franke da se jebu i da se dogovaraju sa bankarskim derikozama pojedinacno a da ce ona i drzava da gledaju sa strane jer nisu oni budale kao pojedine drzave pa da stite gradjane to rece i na kraju meseca ce da joj legne plata od 500 000 hiljada!

 17. Guvernerka porucila gradjanima zaduzenim u franke da se jebu i da se dogovaraju sa bankarskim derikozama pojedinacno a da ce ona i drzava da gledaju sa strane jer nisu oni budale kao pojedine drzave pa da stite gradjane to rece i na kraju meseca ce da joj legne plata od 500 000 hiljada!

 18. jaoooo ko vodi srbiju jaoooooo tito da ustane ponovo bi umro

 19. jaoooo ko vodi srbiju jaoooooo tito da ustane ponovo bi umro

 20. zaista strasno secam se kako su bili slatkorecivi samo da navuku ljude da uzmu kredite .kao da su dobrotvorne ustanove!

 21. namestila je usta,čeka da popuši nekom majmunu…

 22. Važno je da je nakindjurena i da sistematsku povećava podbradak.

 23. I ja sam uzela kredit 8.septembra 2008 godine,u Alfa banci ,i,u pravu ste,niko,ama bas niko,nije nas odvracao od svajcaraca,naprotiv.A ova prevarantkinja od guvernera,najbezobraznijim glasom,obavesti nas -sta hocete sad od drzave,sami ste krivi!Hocete da vas ja spasavam,ja da vam placam dugove!E,pa,necete,bogami,nismo mi Madjari,Hrvati,mi mo Srbi,ejiMi ne pomazemo,pa da banke stradaju i odu odavde!A,sto rece ministar finansija-hocete luksuzne cipele,eto vam sad
  Eto nam sad,trazili smo,gledamo!Glasali su,patimo,samo verujem,u onu Njegosevu-ko bi doli,sad je gori

 24. More ima ona pojma za sebe, ta je debelo nafatirala svoj racun, tako da od borca za ljudska prava i obicnog gradjanina kako je sebe prikazivala dok nije zasela u fotelju guvernera, pretvorila se u digitron i svaki dan racuna kojilo je dobila na kursnoj razlici. Samo bi je zamolio da nama obicnim smrtnicima objasni kako da za dve godine ustedimo samo 10% one sume koju je ona uspela odvajajuci od usta.

 25. Bitno da je nabacila jedno 50kg. i zapatila gronik…

 26. Nisam nista bolje ni ocekivao od polupismenog, partijskog kadrovika…

 27. strasno me vreda kada nasi svi nasi strucnjaci kazu da smo trebali razmisljati na vreme kakve posledice mozemo imati.nikako da shvate da mi necemo nista da nam niko poklanja samo zelimo posteno da placamo ono sto smo dogovorili .zar je tako strasno sto zelimo SVOJIM PORODICAMA I DECI OBEZBEDITI KROV NAD GLAVOM.

 28. Znam ja da je sad teško vratiti kredite u švajcarcima kad je on „otišao“ na gore, ali isto tako znam i dosta njih koji su se u trenutku uzimanja kredita smejali onima koji su ugovore pravili u evrima. I podsmešljivim tonom ih „žalili“ što oni za isti iznos kredita, plaćaju skuplje. E , sad je ono : “ Došla Cica na kolica “ . . .

 29. u svemu ce oni jadni narod prepustiti na milost i nemilost, a isti taj narod mora da vraca dugove tajkuna istim tim bankama

 30. boli je uvo i podbradak, ima primanja 800.000 dinara i nama koji imamo kredite u evrima od januara povećane rate kredita

 31. Ne mogu da verujem!!! Srpski narode,za koga ste vi to glasali?

 32. Ima jedna stara poučna priča…da skratim…i tako obukoše i doteraše seljančicu u princezu, i tu nema ništa loše, dapače… i bi ona princeza “ sve dok ne progovori“

 33. Rekli su i u predizbornojkampanji ,,ZIVECEMO BOLJE,, nisi ni mislili na narod, vec na sebe. Jedino oni i zie bolje.

 34. A preporuka svake banke je bika CHF.
  A ti tebi guvenrko kad budeš crkla slavicemo, sve ti jebem mrtvo i živo!!

 35. Šta je obećavala, a ,šta napravila. Od dinara g…o .

 36. ŠTO SE OVAKO USOSILA , DA NIJE JAJE SNIJELA ‘

 37. Bravo. Jos jedan korak napred ka jevropi!!! Nisam uzeo kredit u stranoj ni u stranackoj valuti, nisam pratio dogadjaje u tom trenutku kada se davao kredit, licno 100% bih zaobisao Svajcersku kao partnera, jer je to jedina drzava koja zivi od tudjih rezervi tj rezervi novca akcija nekretnina koje drze njima strani drzavljani… Dovoljno je samo Nemci da povuku 20 % nekretnina, bice haosa na trzistu novca…. Nauk za sve ostale. Niko vam ne moze reci duze od godinu dana da li ce valuta ici gore ili dole… Secam se jedino da su Mladjana Dinkica pitali hoce li svajcarac ici gore u ovoj godini, na sta je on rekao da nece i bio je u pravu, ali je zato skocio u narednim godinama… NE branim nikoga, samo strana valuta nikada ne uliva poverenja, nikada!!!

 38. Odvratna i glupa,kosovarska diploma. Fuj glupaco

 39. Ej, a tobože narodnjaci! Nesretni ljudi za noć 15% posto osiromašeni, banke (zelenaši) za toliko se obogatile, a ,,narodnjaci“ ne nalaze razlog za intervenciju!

 40. Ja sam jednom uzeo povoljan kredit da kupim neke alate i zamalo ne ostado bez radionice za pišljivih 160,000 din kad mi natrpase kamate 3 kredita sam vratio

 41. Ljudi svesni da usteda u vidu kredita u CHF nosi sa sobom rizik, kupuju tako nesto u nadi da ce sve biti okej i par godina stede a onda kada ih stisne cena Franka ocekuju pomoco od ljudi koji bi im i zadnji dinar uzeli da mogu… Neko sposoban bi se dogovorio sa bankama u slucaju da duznici zaista imaju probleme sa isplatama ali… neko sposoban!!! Naravno, ne govorimo o opterecenju budzeta ili svih korisnika kredita preko kamate, pricamo o postenoj podeli razlike u troskovima kredita u dinarima u odnosu na isti kredit u stranoj valuti. Pravilo je da se kredit uzima u valuti koja se zaradjuje i na period do 10 godina ali ljudi smatraju da mogu da priuste kredit isplacujuci ga 40 godina i ostavljajuci ga deci, unucima.. da ne spominjemo da je u ovom slucaju u pitanju Srbija gde je i desetogodisnji plan tesko zamisliv…

 42. Crni humor …sta covek moze sam da se dogovori s bankom ? da klekne da moli da mu malo smanje ratu ?

 43. Ti pusti dužnike niz vodu, a ja bih tebe na rende.( Kao Sekula).

 44. Docekace i ona uskoro svoju nemilost…

 45. „ДАМЕ СУМЊИВОГ МОРАЛА“СУ ЗА ОВУ БИТАНГУ(извињавам се истима )Д А М Е ,ПАР КЕСЕЛАНС !!!

 46. Долази јој КРАЈ !! Свесни су они тога !’Народе шта се више чека ‘!!??Скидати под ХИТНО све ИЗДАЈНИКе !!!

 47. sve se zna, ni jedna vlast od 2000 naovamo nije promenila zakon o duznickopoverilackim i obligacionim odnosima, niko nije zainteresovan da se zakon promeni jer on je srz problema, jedan od krucijelnih zakona za narod tj. nas, zato sto regulise visinu bankarskih kamata, rokove i nacine placanja, koga zanima neka se informise. hrvati su promenili zakon i kamate na najrizicnije kredite su 14% na godisnjem nivou. to je maksimum i preko toga nema, uostalom mnoge drzave eu, u koju nas ova vlast kao vodi su resile spor oko kredita u svajcarcima u korist duznika tj. ljudi koji su dizali kredite ali kod nas je na delu otvorena pljacka naroda pod pokroviteljstvom drzave tako da „reforme“ o kojima prica premijer i ne postoje, sve ja samo bajka, posto se sustinski nista ne menja, zakone koje skupstina donosi su samo sminka.

 48. treba izvrsiti konverziju u eure nem tu neke matematike , nije njima stalo do gradjanja i drzave vec do njihovog djepa .

 49. ako……ovo smo i hteli….dodsje mi sa odswcem ruku sa kojim sdam ih glasao

 50. Jel,pa ko je duzan nek se i brine o svojim troskovima!!!!!

 51. Шта су размишљали појединци који су дизали кредит у страним валутама ? Да ли је динар платежно средство у Србији или не ?

 52. Bas smo nesto ocekivali od ovakvog strucnjaka!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *