fbpx
Насловна / Србија / Још један узбуњивач из МУП-а: Тајним подацима приступала неовлашћена лица (видео)

Још један узбуњивач из МУП-а: Тајним подацима приступала неовлашћена лица (видео)

5
(2)

Тајним и поверљивим подацима приступала су неовлашћена лица, упозоравао је низ надлежних институција један полицајац. Међутим, нико није реаговао. Тада је одлучио да се обрати редакцији Инсајдер.

Документација коју је доставио потврђује да су све инстанце биле обавештене и позване да реагују али и открива да до прошле године сам врх МУП-а уопште није знао да ли су полицајци који имају приступ тајним подацима, уопште имали право на то, пише Инсајдер.

То се види из на основу изјашњење директора полиције Владимира Ребића – Заштитнику грађана, који је поступак контроле покренуо управо по притужби узбуњивача из МУП-а.

Kако се види, тек фебруара 2018. године директор полиције депешом је наложио да се доставе информације да ли запослени имају одговарајуће сертификате за приступ тајним подацима.

Поступак је, како се види у документацији, водила канцеларија Заштитника грађана када је на њеном челу као в.д. био Милош Јанковић.

„Па оно што заиста проистиче из одговора који је Заштитник грађана тада добио од МУП-а је то да они нису имали евиденцију чак не непоуздану, него било какву евиденцију о томе ко од полицијских службеника је овлашћен да поступа са тајним подацима, односно ко има сертификат“, истиче Јанковић.

Према Закону о тајности података, за приступ тајним подацима неопходан је сертификат који издаје Kанцеларија Савета за националну безбедност. Без те легитимације приступ, овако осетљивим подацима, имају само председник Србије, председник Владе и председник Скупштине. Сви остали морају имати сертификате који се одобравају тек након што се прође безбедносна провера.

Подаци из документације коју је узбуњивач доставио Инсајдеру показују да МУП, у једном периоду, није поштовао Закон о тајности података. Непознато је да ли је тако и данас јер из министарства нису одговорили на питања која се односе на сертификат.

Уколико је прекршен закон пријаве би требало да подноси Група за надзор над тајношћу података која функционише у оквиру Министарства правде. У том министарству, међутим, ниси одговорили Инсајдеру на постављена питања, а навели су и да немају адекватног саговорника за ову тему.

Kако је откривено кршење закона

Вишеструко награђиван полицајац, дугогодишњи члан Радне групе МУП-а за истраживање убистава новинара, пре две године, без икаквог образложења разрешен је дужности.

Решење о томе да више неће бити део радне групе носило је ознаку „строго поверљиво“. Упозорен је да због те ознаке не сме никоме ништа да говори јер ће кривично одговарати.

Сматрао је да је склоњен из радне групе јер је више пута Сектору унутрашње контроле већ указивао на незаконитости у раду МУП-а. Имајући у виду ранија сазнања о неправилностима, одлучио је да провери да ли су они који су му решење уручили имали право да у рукама имају документ под ознаком строго поверљиво.

Испоставило се, да нису имали право јер, према званичним подацима које је добио, нису имали сертификат за приступ тајним подацима.

Инсајдер.нет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Савски кеј уместо до краја месеца – готов тек 1. септембра

0 (0) Јануар 2020. Овај рок као финални за обнову Карађорђеве и Савског кеја стајао …

Случај Луке Београд: Без одговорних за то што је приватизација постала купопродаја некретнина (видео)

5 (3) Специјални суд јуче је у поновљеном поступку поново ослободио бившег министра привреде и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *