Јовањица је само врх леденог брега, држава дала дозволе за узгој конопље (траве) на 800 хекатара! (видео)

4.9
(11)

Начелник Управе криминалистичке полиције Дејан Kовачевић саопштио је данас, поводом проналаска велике количине дроге на пољопривредном добру Јовањица у Старој Пазови, да је потпуно нетачно да је МУП дужан да након добијања дозволе за узгајање конопље изађе на терен и утврди шта је посађено на пољопривредним газдинствима.

Стакленик Јовањице Фото: Принтсцреен/МУПСтакленик Јовањице Фото: Принтсцреен/МУП
“Kонкретно за издавање дозволе за узгајање конопље и надзор процеса узгајања надлежно је Министарство пољопривреде и то је јасно дефинисано Законом о психоактивним супстанцама и Правилником о условима за гајење конопље. МУП поступа у случајевима када има пријаву од надлежног министарства да су уочене околности које указују на могућност да су конопља или делови конопље употребљени за недозвољену производњу или наравно када има оперативна сазнања”, навео је Kовачевић.

Полиција је недавно на пољопривредном добру “Јовањица” пронашла огромне количине сушене и сирове марихуане.

У Тужилаштву за организовани криминал Инсајдеру је речено да је 15. новембра донета наредба о спровођењу истраге против девет особа због постојања основа сумње да су од јануара до новембра 2019. у стакленицима привредног друштва „Јовањица“ узгајали опојну дрогу канабис. Свих девет лица је саслушано у Тужилаштву за организовани криминал и свима је суд, на предлог тужилаштва, одредио притвор.

Међутим, за разлику од уобичајеног понашања полиције – саопштења са свим детаљима о још једној успешној акцији – у јавности се појавила само штура незванична вест коју је објавила Радио телевизија Војводина.

Новинари Инсајдера су информације тражили од полиције, која нас је упутила на Тужилаштво за организовани криминал, што је већ значило да се сумња на организовану криминалну групу.

Питање опозиције да ли је међу ухапшенима и власник тог газдинства Предраг Kолувија, остало је без директног одговора, али нам је у Тужилаштву речено да је међу ухапшеним лицима и особа са иницијалима П.K.

Документација до које је дошао Инсајдер показује да је држава дозволила да се на имању Јовањица производи индустријска конопља. То се види у решењу Министарства пољоприведе до којег је дошао Инсајдер, а којим је пре шест месеци фирми „Супериор” из Велике Плане дата дозвола за гајење индустријске конопље, док је у стакленицима фирме „Јовањица” у овом послу дозвољено да производи саднице, односно биљке конопље.

Према речима Владе Ђоковића из Управе за заштиту биља, 2013. године само два произвођача су добила дозволу, док је ове године издато много више и то 49 решења.

„Значи то је било 3 хектара сада смо ми дали сагласност за преко 800 хектара“, каже Ђоковић.

Производња индустријске конопље без адекватне контроле

На имању које има дозволу за производњу индустријске конопље, месецима је гајена марихуана. Дозволу за узгој индустријске конопље даје Министарство пољопривреде, када проверава и да ли у семену биљке има до 0,3 одсто опојне супстенце ТХЦ, као што је дозвољено. Ова супстанца се у много већем проценту налази у марихуани и њен узгој је кривично дело. Зато је провера важна, а управо у томе је проблем, јер према истраживању Инсајдера адекватне контроле нема. Истовремено биљке изгледају слично.

Ђоковић истиче да када је у питању контрола ту је најважнији МУП.

„МУП једино може да врши контролу присуства количине ТХЦ и једина да кажем је њихова анализа валидна”, каже Ђоковић.

У случају „Јовањице” спорно је и то што је издата дозвола за производњу индустријског конопља намењена за извоз и то фирмама које послују у Македонији и Словенији – земљама у којима је дозвољена употреба канабиса односно марихуане у медицинске сврхе. Према писању медија, литар таквог уља на тржишту се продаје за скоро 95 хиљада евра. Прописи у Србији међутим остављају довољно простора да се дозвола за узгој индустријског конопља злоупотреби.

Извор: Бета, Инсајдер

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Нови детаљи о ликвидацији Владимира Цвијана: Мртав је и инспектор који је водио истрагу!

Нови детаљи о ликвидацији Владимира Цвијана: Мртав је и инспектор који је водио истрагу!

5 (13) По налогу Александра Вучића полиција и тужилаштво прикривају истину о смрти Владимира Цвијана. …

Милан Думановић: Стефановић и Хркаловић имају доказе против Вучића, зато не смеју да их хапсе

Милан Думановић: Стефановић и Хркаловић имају доказе против Вучића, зато не смеју да их хапсе

5 (7) Некадашњи припадник Одељења Министарства унутрашњих послова (МУП) за тајно праћење Милан Думановић изјавио …

Један коментар

  1. Део владе Србије одговоран за пољопривреду и инспекцију непосредно је зсконски одговоран зато што је давао субвенције али није изашао на терен да извршу увид, проверу и контролу употребљених субвенција.
    Већ по том основу би требсло покретати правне поступке. А да не говоримо о остслим аферама у вези овога.
    Напред а секта оргснизује и трафикинг?

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend