Шта се крије иза бунта адвоката групе Беливук

Шта се крије иза бунта адвоката групе Беливук

Адвокати окривљених у поступку који ће се водити против Вељка Беливука и криминалне групе чији је организатор према мишљењу тужилаштва, о блажим кривичним делима изјашњаваће се у одговору на оптужни предлог, док ће о оним “најкрволочнијим”, попут отмица и убистава, расправљати у судници.

Након што је јуче саопштено да је Специјалном суду до сада достављено тек седам одговора на оптужницу која је подигнута против укупно 30 припадника криминалне групе Беливука и Миљковића, те да поједини браниоци уопште не желе да одговоре на оптужницу пре него што добију сву документацију из Француске која се односи на наредбу тамошњих органа за одузимање података са „Скаја“, у делу јавности су се отворила питања и полемика шта се иза овакве одлуке крије.

Оваква одлука, да се о лакшим кривичним делима изјашњавају путем одговора, а о тежим у судници, резултираће убрзањем целог поступка, како би се Беливук и други окривљени што пре нашли у судници. Оптужница у коју је „Нова.рс“ имала увид, темељи се махом на доказима који су прикупљењи захваљујући обарању апликације „Скај“ коју су, како тужилаштво трвди, користили Беливук и његови људи за међусобну комуникацију. Онај мањи део доказа односи се на биолошке трагове пронађене у кући у Ритопеку, а ту су и искази окривљених који донекле осликавају функционисање групе.

Поред тога, оптужница се односи само на временски период од 2019. године до хапшења почетком фебруара, али и не на раније године упркос томе што је опште позната чињеница да је криминална група скривена иза навијачке фракције „Принципи“ функционисала годинама.

Тужилац Милан Ненадић такође у овом акту није објаснио ни како је дошло до стварање криминалне групе, а на листи окривљених нису се нашли ни припадници државних служби и министарстава који су омогућили или помогли рад криминалне групе упркос томе што је више пута најављивано да ће бити санкционисани сви и редова полиције и власти.

Подсећања ради Тужилаштво за организовани криминал поднело је оптужницу суду 30. јула, а неколико дана касније суд је потврдио њену формалну исправност и упутио је оптуженима и њиховим браниоцима на одговор. Поједини браниоци, како смо имали прилику да сазнамо јуче, су на годишњем одмору, те до њих она није стигла.

Поред Беливука и Миљковића оптужница је подигнута и против Срђана Лалића, Милоша Будимира, Марка Будимира, Небојше Јанковића, Влада Драганића, Бојана Хрватина, Дејан Тешића, Николе Спасојевића, Немање Ðурића, Немање Лакичевића, Марка Андрића, Влада Георгиева, Александра Вучељића, Милована Тадића, Филипа Ивановског, Жељка Коџића, Слађане Секулић, Бориса Карапанџића, Николе Стефановића, Владимира Грека, Александра Шћепановића, Алексе Шејица, Мијата Симеуновића, Милоша Лукића Селака, Алексе Дуњића, Војислава Ðордевића, Алексе Стошића, Владимира Димитријевића.

Од њих 30, тројица се бране са слободе, а на терет им се стављају најтежа кривична дела – убиства, једна отмица, једно силовање, трговина наркотицима и оружјем, као и злочиначко удруживање.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Лазаревац: Како Бојан Стевић и напредњаци из буџета финансирају локалне нарко дилере (видео)

Лазаревац: Како Бојан Стевић и напредњаци из буџета финансирају локалне нарко дилере (видео)

Када помислите да вас ниједна вест или информација која стиже до вас више не може …

Протест адвоката испред АКС, блокиран саобраћај

Протест адвоката испред АКС, блокиран саобраћај

Адвокати су блокирали саобраћај у Дечанској улици у Београду протестујући против, како наводе, “чудне промене …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *