fbpx

Јужна Морава се дави у смећу

0
(0)

ЧЛАНОВИ одреда извиђача названог „Завичај 1093“ су обавили темељан преглед дела Јужне Мораве који пролази кроз Врање и указали на поражавајуће стање како самог водотока, тако и обала.

Тако су – после подвига од пре две године, када су организовали регату под симболичним именом „Тужна Морава“ и опловили читав ток ове реке, те српској јавности скренули пажњу на њено катастрофално стање – врањски извиђачи овога пута отишли још један корак даље. Наиме, најновији подаци показују да горњи ток Јужне Мораве карактеришу огромне ерозије обале, продубљивање речног корита и закрченост приобаља обореним стаблима која задржавају комунални и биолошки отпад. Пронађено је и на мапама обележено чак 15 места на којима је река и буквално препречена, па је пловидба практично онемогућена…

– Велика покривеност обе обале вегетацијом, у којој доминирају багрем, врба, шибље, коприве и веома висока трава отежава приступ обали. Присутна је и велика количина нагомиланог комуналног и биолошког отпада, тик уз обалу реке, што представља реалну опасност да у време великог водостаја све то може да заврши у самом водотоку и поново изазове његово закрчење – наведено је у Извештају.

ПОДРШКА

ТОКОМ најновијег „скенирања“ стања на Јужној Морави и у њеном приобаљу, врањским извиђачима су подршку пружили Регионални центар за заштиту животне сердине (РЕЦ) – кроз свој програм који финансира Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (СИДА) – али и локална самоуправа у граду под Пржаром.

Д. РИСТИЋ, Новости.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Стаматовић: Спречити еколошку катастрофу у Косјерићу

0 (0) Чајетина – Изражавајући подршку грађанима Косјерића, еколошким покретима и локалној самоуправи у њиховој …

СПАЉИВАЊЕ РАЗУМА – приватизација Винче и изградња спалионице погубне по Београд

0 (0) Данас смо на конференцији за медије објавили прву анализу “Уговора за јавно-приватно партнерство …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *