Насловна / Србија / БУЈИЦА НОСИ НАШ ОБРАЗ: Ибар код Краљева подсећа на пловећу депонију
БУЈИЦА НОСИ НАШ ОБРАЗ: Ибар код Краљева подсећа на пловећу депонију 1

БУЈИЦА НОСИ НАШ ОБРАЗ: Ибар код Краљева подсећа на пловећу депонију

КРАЉЕВО – Осим проблема с фенолом и тешким металима који су протеклих деценија пловећи Ибром из термоелектрана у Облићу и „Трепче“ на Космету често знали да у Краљеву и околини изазову еколошке инциденте, Краљевчани се готово сваке године, у време набујалих река, сусрећу сановом, потенцијалном еколошком невољом.

Због високог водостаја услед обилнијих падавина и топљења снега на оближњим планинама, снажна и брза матица Ибра буквално ваља дрвље и камење, (до)носећи понајвише са Космета, Санџака, али и Црне Горе, као и најмање стотинак дивљих депонија у свом и приобаљу својих притока – гомиле смећа. Протичући кроз Краљево, Ибар ових дана буквално подсећа на пловећу депонију, а обала уз шеталиште у центру града затрпана је ђубретом.

– Сам Ибар, али и оно што плови по њему заправо је наша слика и прилика. Ту реку, која представља право природно благо, морамо да сачувамо, али је то веома тешко јер је овде у питању не само регионални, већ и прекогранични проблем. Надлежни органи, првенствено инспекције, морали би озбиљније да се позабаве овим проблемом и драстичније кажњавају загађиваче – каже Мирослав Павловић из овдашњег Еколошког покрета „Ибар“.

Ако ништа друго, Краљевчани бар не морају да страхују за воду коју пију, јер је она према хемијским и биолошким анализама Завода за јавно здравље – потпуно исправна за употребу.

Новости.рс

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Темска: Брат и сестрa очистили три километра пута 11

Темска: Брат и сестрa очистили три километра пута

МИЛИЦА Павловић из пиротског села Темска, иако тренутно живи у Ивањици, са братом Луком који …

Одржан протест против изградње МХЕ у Србији: Штета по реке велика (видео) 12

Одржан протест против изградње МХЕ у Србији: Штета по реке велика (видео)

„РЕКЕ за слободу, не за МХЕ“, „Хоћу реку, нећу цев“, „Реке не дамо“ – само …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *