Како цене расту кад нема инфлације?!

Како цене расту кад нема инфлације?!

„Инфлација је у протеклих шест година била ниска и стабилна на нивоу од око 2,0 одсто, што очекујемо и за ову и наредну годину“, навео је вицегувернер Жељко Јовић.
Млађен Ковачевић, економиста у изјави за „Вести“ каже да стално поскупљење пољопривредних производа, као што су парадајз, лук и паприке не иде у прилог констатацији да је инфлација стабилна.

– Требало би да се добро анализира шта то поскупљује, а шта евентуално има нижу цену. Захваљујући јаком динару увозници набављају све и свашта, тако да су супермаркети преплављени кинеским луком и аргентинстким пасуљем – каже др Ковачевић.

На жалост квалитетнији домаћи производи су скупљи, због лоше пољопривредне стратегије и малих субвенција.
– Ипак упркос јаком увозничком лобију, тешко је констатовати да је инфлација ниска и стабилна – каже наш саговорник. Према његовим речима нема најава да ће цена домаћем парадајзу бити знатно нижа ни током септембра.

Иначе Јовић је такође нагласио да су настављена позитивна фискална кретања и да буџетски суфицит у првој половини године износи 0,7 одсто бруто домаћег производа.

Све наведено, каже, постигнуто је упркос неповољном деловању појединих фактора из међународног окружења, првенствено успоравања глобалног привредног раста због најава додатних протекционистицких мера и заоштравања геополитичких тензија.

Додао је да то „истовремено потврђује да је јачањем домаће економије, пре свега захваљујући оствареном смањењу интерне и екстерне неравнотеже и повољним макроекономским изгледима за наредни период, повећана њена отпорност на неповољне утицаје из међународног окружења“.

Н. С. Прерадовић – Вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Хиперинфлација која ће променити све(т) (видео)

Хиперинфлација која ће променити све(т) (видео)

„Нови Спутњик поредак“ истражује да ли се већ налазимо у уводним фазама економског шока који …

Вучићев "економски тигар": На ивици сиромаштва живи 3 МИЛИОНА ЉУДИ!

Вучићев “економски тигар”: На ивици сиромаштва живи 3 МИЛИОНА ЉУДИ!

“Инфлација је сада 5,4 одсто, цене хране и енергената су отишле горе. То значи да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *