fbpx
Насловна / Србија / Економија / Како цене расту кад нема инфлације?!

Како цене расту кад нема инфлације?!

4.6
(5)

„Инфлација је у протеклих шест година била ниска и стабилна на нивоу од око 2,0 одсто, што очекујемо и за ову и наредну годину“, навео је вицегувернер Жељко Јовић.
Млађен Ковачевић, економиста у изјави за „Вести“ каже да стално поскупљење пољопривредних производа, као што су парадајз, лук и паприке не иде у прилог констатацији да је инфлација стабилна.

– Требало би да се добро анализира шта то поскупљује, а шта евентуално има нижу цену. Захваљујући јаком динару увозници набављају све и свашта, тако да су супермаркети преплављени кинеским луком и аргентинстким пасуљем – каже др Ковачевић.

На жалост квалитетнији домаћи производи су скупљи, због лоше пољопривредне стратегије и малих субвенција.
– Ипак упркос јаком увозничком лобију, тешко је констатовати да је инфлација ниска и стабилна – каже наш саговорник. Према његовим речима нема најава да ће цена домаћем парадајзу бити знатно нижа ни током септембра.

Иначе Јовић је такође нагласио да су настављена позитивна фискална кретања и да буџетски суфицит у првој половини године износи 0,7 одсто бруто домаћег производа.

Све наведено, каже, постигнуто је упркос неповољном деловању појединих фактора из међународног окружења, првенствено успоравања глобалног привредног раста због најава додатних протекционистицких мера и заоштравања геополитичких тензија.

Додао је да то „истовремено потврђује да је јачањем домаће економије, пре свега захваљујући оствареном смањењу интерне и екстерне неравнотеже и повољним макроекономским изгледима за наредни период, повећана њена отпорност на неповољне утицаје из међународног окружења“.

Н. С. Прерадовић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Курц после изборне победе: „У Немачкој је ђаволски тешка економска ситуација“

4 (1) * Нови-стари аустријски канцелар није објаснио шта има у виду под „ђаволски тешка“, …

Кључни Макронов министар позвао Немачку да спасава економију ЕУ

ФРАНЦУСКИ министар економије и финансија Бруно Ле Мэр позвао је немачку да спасада ЕУ и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *