понедељак , 21 септембра 2020

Kарађорђевићима новац уместо Белог двора

0
(0)

Династија Kарађорђевић ипак ће бити обештећена за комплекс Белог двора, чију су реституцију тражили пре четири године, пишу „Вечерње новости“.

Управни суд поништио је решење којим се одбија захтев Kарађорђевића за повраћај или обештећење, па ће Агенција за реституцију поново одлучивати о њиховом захтеву и донеће одлуку о финансијској накнади.

Максимална законска накнада и за Двор и за осталу имовину наследника краља Александра може да буде пола милиона евра.

Суд је, како је „Новостима“ потврдио адвокат Зоран Живановић, одлучивао по жалби заступника краљевске породице на решење Министарства финансија, као другостепеног органа. Суд је то поништио и наложио да Министарство укине првостепено решење Агенције, којим се потпуно одбија захтев Kарађорђевића.

– Тачно је да је то решење поништено јер, по мишљењу Управног суда, Kарађорђевићи немају право на натурални повраћај Белог двора, али имају на обештећење – каже за „Новости“ директорка Подручне јединице Београд Агенције за реституцију Ивана Живковић.

Она каже да то значи да држава дефинитивно остаје власник Белог двора, а да ће Kарађорђевићи добити накнаду кад се донесу одлуке о обештећењу и за другу имовину на коју имају законско право.

Будућа намена Белог двора биће одређена посебним законом, додају „Новости“.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Велики рат и мегаломанске амбиције

0 (0) Са споровима о нашој југословенској прошлости иду алтернативне чињенице, како је то, недавно, …

ЕПС одржао промоцију књиге у Белом двору и тако Карађорђевићима опростио 5.000 евра дуга за струју?!

0 (0) ЕПС од Карађорђевића није наплатио дуг за струју, већ је 24. маја 2011. …

Један коментар

  1. dvor dati u trajno vlasnistvo ludom caru i pordici za zasluge u prevaspitavanju Srba ali upozoriti ga da ne lozi vatru parketom i potpaljuje knjigama iz dvorske biblioteke, kao i da ne kopa po zidovima trazeci zlato. — cergu treba da postavi negde dalje od cetinara da vatrom i dimom ne ugrozava komsiluk. — takodje bi valjalo da cikom i vikom, trubama, zurlama i cemanima ne ometa miran san cestitog komsiluka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *