КАРАЂОРЂЕВИЋИ НАЈАВЉУЈУ ЖАЛБЕ: Двор ће тражити и у Стразбуру

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НАЈАВЉУЈУ ЖАЛБЕ: Двор ће тражити и у Стразбуру

КРАЉЕВСКА породица Карађорђевић жалиће се на најављену одлуку Агенције за реституцију да им комплекс Белог двора на Дедињу буде исплаћен заједно са осталим некретнинама на чије обештећење имају законско право. Ово је најавио Зоран Живановић, правни заступник престолонаследника Александра.

Како каже Живановић, Управни суд јесте поништио одлуку Агенције којом су одбијени захтеви Карађорђевића да им одузети дворски комплекс буде враћен или обештећен. Али Агенција не може сада да донесе одлуку да обештети Двор, јер нема право да одлучује о њему пре доношења посебног закона.

– У Закону о враћању имовине децидирано стоји да ће се о Двору одлучивати посебним законом. Карађорђевићи су морали да поднесу захтев за повраћај све имовине која им је одузета, па и за Бели и за Стари двор. Агенција, међутим, о дворовима није смела да одлучује пре доношење посебног закона – каже Живановић.

Она посебно не може да донесе одлуку о обештећењу за дворски комплекс и за остале некретнине до законског максимума од 500.000 евра. То може бити, истиче, законски максимум за исплату остале имовине на коју династија има право, али одлука о Двору мора се донети накнадно, у складу са будућим законом.

КНЕЖЕВЕ СКУПОЦЕНОСТИ

МЕЂУ највреднијим стварима које су тражили наследници кнеза Павла налазе се три слике Николе Пусена, у Белом двору, баснословно скуп порцелански сервис “Севр”, купљен на аукцији у Паризу, као и “ролс-ројс” из 1929. године, који се налази у гаражи Гарде Белог двора. Посебна прича је кнежева колекција златника у чувеном “сефу 555” (тзв. Титов сеф), у НБС.
– Уколико Агенција за реституцију заиста донесе одлуку о обештећењу пре доношења закона, опет ћемо се жалити Министарству финансија, па Управном суду. Ако и Управни суд потврди одлуку Агенције, обратићемо се Уставном суду и Европском суду за људска права у Стразбуру – најављује Живановић.

Како су “Новости” већ објавиле, држава се спрема да династију за Бели двор обештети заједно са другом њиховом имовином.

– Србија је проширено Карађорђево имање, а било би природно да имање врате Карађорђу и Карађорђевим потомцима. Ни у једној другој земљи не би се о томе уопште дискутовало – каже за “Новости” академик Матија Бећковић, члан Крунског савета.

И Драгољуб Ацовић, такође члан Крунског савета, сматра да је идеја да чланови краљевске породице буду укупно обештећени са 500.000 евра – неправична. Он верује да има простора за натуралну реституцију.

– О каквој правичности говоримо ако можете да ми отмете нешто под изговором “то мени треба”, а онда да кажете “за то ћеш добити онолико пара колико је мени вишак”?! Не мислим да дворски комплекс не може да буде враћен у натури само зато што је објекат културе од посебног националног значаја, јер постоје и други објекти од националног значаја, па ипак су приватни – каже Ацовић.

Уколико ипак дође до исплате за 10 краљевих наследника, поставља се питање да ли ће једнако бити обештећени. Према оставинском решењу од 27. октобра 1938. године, имовина краља Александра Ујединитеља подељена је на три једнака дела између синова Петра, Томислава и Андреја. Имовина краљице Марије, међутим, није. Осим тога, у дворском комплексу је и изузетно вредна покретна имовина остала иза кнеза Павла, која није била предмет овог, већ засебног захтева за реституцију кнегиње Јелисавете и кнеза Александра.

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ, Новости.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Срби власници 60 одсто имовине на Косову, Албанци присвојили на хиљаде хектара и кућа

Срби власници 60 одсто имовине на Косову, Албанци присвојили на хиљаде хектара и кућа

Питање српске имовине које је покренуто на преговорима у Бриселу можда ће бити једно од …

ШОKАНТАН ПРЕОKРЕТ У ИТАЛИЈИ: Лекари и правници тужили владу: “Болесници убијани интензивном негом и респираторима”

ШОKАНТАН ПРЕОKРЕТ У ИТАЛИЈИ: Лекари и правници тужили владу: “Болесници убијани интензивном негом и респираторима”

Истражитељ Паqуале Баццо, заједно с инфектологом Гиулио Тарро и суцем Ангелом Гиоргианнијем, поднеће тужбу против …

Један коментар

  1. A zlato što su pokupili i pobegli u London ne spominju. Jebo vas onaj ko vas je amnestirao i dozvolio da se vratite. Koji ćete nam kurac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *