fbpx

Кесић: „Затрпати мејл Европске енергетске заједнице због Ракитске реке“ (видео)

0
(0)

Док становници бабушничког села Ракита и еколошки свесни грађани настављају да бране своју реку недозвољавајући инвеститору да настави радове на изградњи мини-хидроелектране, аутор емисије “24 минута” Зоран Кесић позвао је грађане да “затрпају” мејл Европске енергетске заједнице пишући о угрожавању река на Старој планини.

Још један покушај инвеститора да настави радове у селу Ракита је јуче осујећен, а како јављају грађани, дошло је до поновног “кошкања” са обезбеђењем. Полиција је и даље присутна у селу, а на бранику Ракитске реке су и многи грађани из других делова Србије који су противници градње мини-хидроелектрана.

Како је ова еколошка буна на Старој планини постала национална тема, у борбу за одбрану старопланинских река укључио се и аутор емисије “24 минута” Зоран Кесић.

Супротно духовитом и ироничном концепту емисије, Кесић је предложио и идеју за нови вид протеста и негодовања због угрожавања биолошког минимума Ракитске и других старопланинских река.

Можда не можемо сви да одемо на протест на Стару планину, али оно што можемо је да направимо један протест преко е-маил-а. Свако од нас, већ сада, може да се лично обрати на адресу [email protected] Европске енергетске заједнице. Обавестимо их лепо, како то иде и у чему је проблем. И без псовања, молим – рекао је Кесић у свом маниру.

Разлог за писање овој институцији, како је и сам Кесић објаснио, јесте у томе што је Србија управо са ЕЕЗ потписала споразум о обновљивим изворима енергије, по којем треба да испуни норму производње струје из “зелених” извора.

Подсетимо, почетком ове недеље је дошло до физичког сукоба мештана Раките и приватног обезбеђења на градилишту за водозахват МХЕ. Крајем октобра у селу је пронађена бомба испред куће где су смештени радници са градилишта МХЕ, а мештани тврде да је то покушај инвеститора да их прикаже у лошем светлу. Истрага је у току, а случај води Основно јавно тужилаштву у Пироту.

Мештани Раките одржали су протест испред Општине Бабушнице на коме су поручили да неће одустати од борбе за очување своје реке. И поред негодовања локалног становништва инвеститор мини-хидроелектране на Ракитској реци наставио је радове на водозахвату. Становници малог планинског села месецима се боре за очување своје реке, а први протест одржали су на дан Међународног успона на Руј.

Потпомогнути акитивистима са Старе планине спречили су наставак радова на водозахвату, а Завод за заштиту природе најновијим испитивањима пронашао је заштићене врсте на овој малој планинској реци.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Протест покрета Одбранимо реке Старе планине: Без одлагања извадити цеви из Ракитске реке (видео)

5 (1) Испред Палате Србија на Новом Београду покрет Одбранимо реке Старе планине (ОРСП) данас …

Према подацима из 2018. у ТЕНТ-у емисије гасова веће 4,7 пута, а у Костолцу 14 пута а ви нећете минихе?! (видео)

5 (1) Директор Секретаријата Енергетске заједнице (ЕЗ) Јанез Копач рекао је да према подацима из …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *