fbpx
Насловна / Србија / Кесић: „Затрпати мејл Европске енергетске заједнице због Ракитске реке“ (видео)

Кесић: „Затрпати мејл Европске енергетске заједнице због Ракитске реке“ (видео)

Док становници бабушничког села Ракита и еколошки свесни грађани настављају да бране своју реку недозвољавајући инвеститору да настави радове на изградњи мини-хидроелектране, аутор емисије “24 минута” Зоран Кесић позвао је грађане да “затрпају” мејл Европске енергетске заједнице пишући о угрожавању река на Старој планини.

Још један покушај инвеститора да настави радове у селу Ракита је јуче осујећен, а како јављају грађани, дошло је до поновног “кошкања” са обезбеђењем. Полиција је и даље присутна у селу, а на бранику Ракитске реке су и многи грађани из других делова Србије који су противници градње мини-хидроелектрана.

Како је ова еколошка буна на Старој планини постала национална тема, у борбу за одбрану старопланинских река укључио се и аутор емисије “24 минута” Зоран Кесић.

Супротно духовитом и ироничном концепту емисије, Кесић је предложио и идеју за нови вид протеста и негодовања због угрожавања биолошког минимума Ракитске и других старопланинских река.

Можда не можемо сви да одемо на протест на Стару планину, али оно што можемо је да направимо један протест преко е-маил-а. Свако од нас, већ сада, може да се лично обрати на адресу [email protected] Европске енергетске заједнице. Обавестимо их лепо, како то иде и у чему је проблем. И без псовања, молим – рекао је Кесић у свом маниру.

Разлог за писање овој институцији, како је и сам Кесић објаснио, јесте у томе што је Србија управо са ЕЕЗ потписала споразум о обновљивим изворима енергије, по којем треба да испуни норму производње струје из “зелених” извора.

Подсетимо, почетком ове недеље је дошло до физичког сукоба мештана Раките и приватног обезбеђења на градилишту за водозахват МХЕ. Крајем октобра у селу је пронађена бомба испред куће где су смештени радници са градилишта МХЕ, а мештани тврде да је то покушај инвеститора да их прикаже у лошем светлу. Истрага је у току, а случај води Основно јавно тужилаштву у Пироту.

Мештани Раките одржали су протест испред Општине Бабушнице на коме су поручили да неће одустати од борбе за очување своје реке. И поред негодовања локалног становништва инвеститор мини-хидроелектране на Ракитској реци наставио је радове на водозахвату. Становници малог планинског села месецима се боре за очување своје реке, а први протест одржали су на дан Међународног успона на Руј.

Потпомогнути акитивистима са Старе планине спречили су наставак радова на водозахвату, а Завод за заштиту природе најновијим испитивањима пронашао је заштићене врсте на овој малој планинској реци.

Јужне вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићев кум јачи од Устава 10

Вучићев кум јачи од Устава

Kао шеф државе или премијер, Александар Вучић често обрадује грађане јер није доносилац само лоших …

Декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић: Мини хидро-централе су добар бизнис за уски круг људи, али штетан за Србију 11

Декан Шумарског факултета у Београду Ратко Ристић: Мини хидро-централе су добар бизнис за уски круг људи, али штетан за Србију

Мале хидро-централе уништавају природу и противне су националном интересу, каже за ДW Ратко Ристић, декан …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *