Кинески јуан улази у "корпу" водећих светских валута

Кинески јуан улази у „корпу“ водећих светских валута

0
(0)

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је да ће кинески јуан ући у „корпу“ водећих светских валута, јавља агенција АП. То значи да ће она званично постати валута „резерви“ ове светске организације.

ММФ је објавио да је јуан „испунио све постојеће критеријуме“ да се придружи америчком долару, евру, јапанском јену и британској фунти, као једна од валута које се користе за посебна права вучења те глобалне финансијске институције, која њених 188 земаља чланица користе као стандард у међународној трговини.

У корпи је тренутно 41,9 посто долар, 37,4 посто еуро, 11,3 посто фунта и 9,4 посто јен. Јуан се неће придружити до октобра 2016. и трабало би да има удео од 10,92 посто. Према новој формули удео еура ће пасти на 30,93, фунта и јен ће исто тако имати мању тежину док ће долар остати на истој висини .

Шефица ММФ-а Кристине Лагарде, која је и пре предлагала тај потез, оценила је ће овај потез довести финансијским системо који ће бити потпора расту и стабилности Кине и глобалне економије.

Удео појединих валута у „корпи“ одређује се према релативној важности те валуте у међународној трговини и финанцијама. Тај однос одређује ММФ сваких пет година.

Кина је друга највећа светска економија. Трговци валутама и економисти кажу да овај потез треба да подстакне владу у Пекингу да испуни обећања о „слободној трговини“ јуана и отварању свог финансијског система.

Одлука ММФ-а ступа на снагу у октобру 2016. године, наводи АП.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ојачала потражња за сигурнијим валутама – јеном и франком

Ојачала потражња за сигурнијим валутама – јеном и франком

0 (0) ЛОНДОН – Течај америчког долара потонуо је протеклога тједна на најнижу разину према …

Биткоин - све што треба да знате о трговини овом крипто-валутом

Биткоин – све што треба да знате о трговини овом крипто-валутом

0 (0) Процењује се да дигиталну валуту биткоин у свету користи између два и три …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend