Ко је и како минирао "Достa је било" листу у Војводини

Ко је и како минирао “Достa је било” листу у Војводини

Нови Сад – У покрету „Доста је било“ верују да би за пет минута решили проблем са њиховом изборном листом за Војводину, само да их Покрајинска изборна комисија (ПИК) није одмах одбила, већ да им је оставила прописаних 48 сати да уклоне недостатке. „Али како би за 48 сати основали групу грађана“, пита секретар ПИК-а Милорад Гашић, који истиче да је разлог за одбијање те листе то што ју је поднело неовлашћено лице, а не група грађана, која се иначе оснива споразумом најмање десет бирача.

ПИК је саопштио да је тај споразум потписало девет бирача, чиме ДЈБ-у не може бити признато својство групе грађана, али Гашић за „Политику“ каже да ће комисија „без проблема“ уврстити и ДЈБ у збирну изборну листу за покрајинске изборе ако Управни суд поништи решење о одбијању те листе.

„Показали смо од почетка најбољу намеру да свима који испуне услове пружимо шансу, па нека грађани одлуче на изборима“, додаје Гашић.

Комисија је, додаје он, једногласно одлучила да одбије ДЈБ, а не онако како су у том покрету тврдили. Наиме, ДЈБ је раније саопштио да представници ДС, ЛСВ, СДС и осталих странака „демократске опозиције“ покушавају да их спрече да изађу на изборе у Војводини.

Покрет „Доста је било” ипак тврди да Покрајинска изборна комисија обмањује јавност објашњењем да су листу „Доста је било – Саша Радуловић” поднела „неовлашћена лица”.

„Споразум којим је образована група грађана за покрајинске изборе и који је предат ПИК-у правно је ваљан, оверен код Основног суда у Новом Саду, прописно потписан од стране десет грађана и листу је поднело овлашћено лице”, кажу у саопштењу.

ЛДП је одбацио те оптужбе. Заменик председника те странке Ненад Милић поручио је да су то „лудачке теорије завере“, пренео је Танјуг.

С обзиром на то да је и приговор ДЈБ одбачен, покрет је упутио тужбу Управном суду, после чега тај суд треба у року од 24 сата да о њој одлучи.

„Нису смели да нам оспоре учешће на изборима јер процедура није нарушена“, тврди нашем листу кандидат ДЈБ за покрајинског посланика Александар Зеленски.

У изборној документацији ДЈБ, како сазнајемо, уз оригинални споразум о оснивању групе грађана постоји и његов анекс. Он је направљен јер је један од 10 оснивача искључен. У ДЈБ је нашем листу незванично речено да је то Зоран Николић из Новог Сада. Једини њихов одборник у Скупштини града и бивши кадар Демократске странке тврди да су то гласине: „У покрету сам, нисам га напустио, нити повукао потпис у суду, не знам шта то раде“, казао је Николић за наш лист. Он није кандидован за покрајинске ни за градске изборе, али то, како каже, није ни тражио, јер је у покрет дошао да помогне.

Шта се око тог анекса заправо десило, објашњава секретар Гашић: „У једном моменту било је десет оснивача, а два-три сата касније направљен је анекс споразума, јер су искључили једног оснивача и заменили га другим, али га тај други није потписао.“

ПИК је саопштио да треба избећи сваку даљу политизацију, напомињући да комисија ради у проширеном саставу који чине дипломирани правници – представници свих проглашених листа.

„Имам 26 година искуства на изборима. У комисији на почетку буде страначких подела, а после превлада право“, каже секретар ПИК-а.

 Аутор: Снежана Ковачевић,Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПОКЛОНИЛИ МИЛИОНЕ ЕВРА НАРОДНИХ ПАРА! Ко је дао незаконите субвенције Геоксу

ПОКЛОНИЛИ МИЛИОНЕ ЕВРА НАРОДНИХ ПАРА! Ко је дао незаконите субвенције Геоксу

Транспарентност Србија затражила је да институције утврде одговорност због незаконито додељене субвенције италијанској компанији Геокс, …

Лазаревац: Како директор ЕПС-а Милорад Грчић народним новцем откупљује ПИЧКЕТИН

Лазаревац: Како директор ЕПС-а Милорад Грчић народним новцем откупљује ПИЧКЕТИН

Пре коју недељу у јавност је доспела информација да су ЕПС, Железнице Србије и Путеви …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *