fbpx

Фалсификатори затрпали РИК

0
(0)

Предстојећи избори остаће упамћени по великом броју странака које су покушале да до гласачког листића стигну уз помоћ фалсификовања потписа подршке грађана. Полиција од јуче испитује трећу такву листу, Мађарски покрет, а листа Републиканске странке, упркос томе што је утврђено 900 фалсификованих потписа, неће бити елиминисана из изборне трке, јер то у овом тренутку, како за „Политику” каже председник Републичке изборне комисије Дејан Ђурђевић, није могуће. Он тврди да то неће утицати на регуларност избора.

Према Ђурђевићевим речима, листа Републиканске странке, поред тих 900 фалсификованих, има неопходних 10.000 валидних потписа и истекли су сви рокови жалбе. Ђурђевић је, када је потврђено да је 900 потписа фалсификовано, најављивао могућност да се евентуално уложи ванредни правни лек како би ова листа била поништена, али то није урађено „зато што је указано да би то могло да доведе у питање изборни процес, због могућности жалбе и рокова предвиђених за то”.

Ђурђевић објашњава: „Управни суд је 29. фебруара ове године заузео правни став да у изборном поступку није дозвољена сходна примена правила Закона о управном поступку о ванредним правним средствима. То што ће изборна листа Републиканске странке бити на гласачким листићима неће цео изборни процес учинити нерегуларним. Због ригидног тумачења права од стране Управног суда биће повређен принцип по коме нико не може извлачити корист због кривичног дела.” Упитан да ли баш ништа не може предузети, будући да је фалсификовање кривично дело, Ђурђевић каже: „Постоји могућност да неко и после објављивања збирне листе (рок истекао синоћ, прим. аут.) покрене поступак због кривичног дела фалсификовања за које је запрећена казна затвора од три до пет година.”

Како је пренела Бета, а објавила „Политика”, Ђурђевић је прексиноћ, кад је утврђено да и на трећој листи постоје фалсификовани потписи, рекао да је резигниран овим поступком и „поступком Управног суда, који поништава одлуке РИК-а и даје шансу странкама које се служе фалсификовањем да добију могућност да учествују на изборима”.  На то је реаговао Управни суд, који је у допису нашем листу навео: „Ова изјава се неће посебно коментарисати, с обзиром на то да је саопштењем суда објављеном у дневном листу ’Политика’ дана 23. марта 2016 Управни суд указао на неопходност уздржавања од непримерених и неистинитих коментара о раду суда у току изборног поступка, што се односи и на органе за спровођење избора.” У допису се закључује: „Свако супротно иступање представља покушај недозвољеног утицаја на рад суда.”

Док су представници Јединствене руске странке, од које је клупко фалсификованих потписа почело да се одмотава, одмах повукли листу, представници Мађарског покрета, који чине Демократска заједница војвођанских Мађара и Хрватска демократска заједница, за свој проблем су оптужили Савез војвођанских Мађара. У саопштењу које су потписали Ласло Варга, донедавни функционер и посланик СВМ-а, и Арон Чонка, наведено је да су њихова листа и ДЗВМ „жртве подмукле политичке игре Иштвана Пастора и СВМ-а”. Они су навели да је РИК утврдио да им недостају 194 потписа и дао им рок да доставе потписе који недостају. Они су, како тврде, доставили 793 потписа, а РИК је одбио проглашење, „с образложењем да је накнадним увидом утврђено да је 1.611 потписа оверено неовлашћено прибављеним печатом”.

Варга и Чонка су навели да је „изузетно чудно да је члан РИК-а из СВМ-а тачно знао из ког града потичу обрасци који су фалсификовани” и додали: „Превару су учинили они који су прикупљали потписе на територији Београда, чију помоћ смо били принуђени да прихватимо зато што смо за време поступка који је вођен против наше листе у Бечеју били принуђени да на недељу дана обуставимо прикупљање потписа на територији Војводине. Фалсификовање су починили људи који су нам се јавили да дају своје потписе и да у наше име контролишу изборни процес. Фалсификовање потписа је веома тешко кривично дело. Дубоко смо згрожени да су се неки усудили на овакав чин. Зато су данас у наше име Арон Чонка и Дороћа Силађи у београдској полицији иницирали покретање кривичног поступка против непознатог починиоца.”

Реагујући на ове оптужбе, Балинт Пастор из СВМ-а је за „Политику” рекао: „Обистинило се оно што су функционери СВМ-а недељама говорили о листи ДЗВМ-а и ХДЗ-а, која наступа под називом Мађарски покрет, а то је да се ради о политичкој превари. У суботу сам јавно рекао да је врло интересантно то што је ова мањинска листа прикупљала потписе у многим локалним самоуправама на територији централне Србије, и то, на пример, у Краљеву, Ћуприји, Шапцу, Зајечару, Бајиној Башти, Бујановцу… То раније мађарске и хрватске листе нису чиниле зато што, према последњем попису становништва, тамо нема Мађара и Хрвата, па није логично тамо скупљати потписе. Њима је РИК дао рок да доставе додатне потписе, они су то учинили, а испоставило се да на листи имају неколико стотина потписа оверених у Београду у суботу у 19 и 20 часова. Суд о томе није имао никакву информацију, а морао ју је имати. Због тога су неке сумње пробуђене, па је документација детаљније проверена и испливало је то што је испливало.”

Пастор је навео: „Што се неких завера СВМ-а, СНС-а и тако даље тиче, важно је истаћи да је одлука о одбијању ове листе РИК донео са 30 гласова ’за’ и једним уздржаним. Дакле, овде се радило о покушају политичке преваре, а да ли је било неке друге преваре или кривичног дела, на државним органима је да истраже.”

Аутор: Мирјана Чекеревац, Политика

карикатура Драган Стојановић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Британско министарство просвете о Мегатренду из Лондона: Није у нашој евиденцији

4.2 (11) Установа Megatrend International Expert Consortium Limited није регистрована код нас, нити имамо било …

Напредна банда фалсификовала податке о дивљој градњи на Kошутњаку

1 (1) Скоро месец и по дана Влада Србије, односно инвеститор – републички Завод за …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *