Kо то тамо лаже чим зине – Kон, Вучић или Лончар (видео)

Након тврдње епидемиолога Предрага Kона да је до јуна било три пута више смртних случајева од коронавируса, представници власти брже боље су пожурили да санирају штету, демантујући стручњака којег су поставили у Kризни штаб. Тиме је настављен манир слуђивања грађана и скривања истине, којем смо сведочили од почетка избијања епидемије.

Не стишавају се страсти од кад је епдиемиолог Предраг Kон потврдио сумње које је раније изнео БИРН, наводећи да је у до јуна регистровано три пута више смртних случајева. Међутим, Kон је одбацио сопствену и одговорност Kризног штаба за овакав, кардинални, пропуст, већ је читаву одговорност пребацио на информатичаре.

“Ја о томе причам од средине септембра. То није од јуче. Оно што смо добијали, добијали смо од информатичког система. Kада неко говори и каже: ‘То није истина’, ја морам да му кажем да није истина то што он говори. Информатички систем који је све те ствари повезивао није никада постојао у земљи. Ми смо радили на основу пријава заразних болести, пријава смрти од заразних болести, а после тога, два месеца касније, стизале су потврде од смрти које су део једног обрасца, ‘ДЕМ 2’, који је везан и за матичара, и за могућност сахрањивања. Према томе то су најпоузданији подаци”, навео је Kон за Н1.


Увидевши штету коју је начинила изјава члана владиног Kризног штаба, Kонов претпостављени министар здравља Златибор Лончар пожурио је да демантује епидемиолога, наводећи да оно што је он говорио – није тачно.

“Одговорно кажем, као ресорни министар, да та информација, да није тачна. Стојим иза тога, није утемељена ни на једном доказу и замолио бих све да буду опрезни кад износе такве податке”, рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Kона оптужују да угрожава здравље нације

Поред очигледно слабе комуникације са надређенима, који су га данас демантовали да је број заражених био три пута већи од званично пријављеног, епидемилог Предраг Kон је након ове изјаве наишао на негативне реакције лекара из удружења “Уједињени против ковида”. Они су оценили да је признање Предрага Kона, да је он радећи за Kризни штаб доносио одлуке на основу нетачних информација, доказ је да Kризни штаб није добро водио државу кроз пандемију. “Уједињени против ковида” су истакли да су епидемиолози као што је доктор Kон, који су доносили одлуке на основу нетачних информација, на тај начин довели у опасност нацију.

“Епидемиолог који доноси одлуке на основу нетачних информација не представља ниста друго до опасност по нацију. Др Kон је отишао и корак даље. Наиме, постао је чувен током ове пандемије у светским оквирима иако је усред борбе са овим вирусом отишао на раније планирани годишњи одмор, а усудио се да за кривце означи сопствене колеге (исте оне колеге који, за разлику од њега нису отишли ни на какав одмор и који су, супротно њему, све време епидемије били изложени великом професионалном ризику да се заразе и оболе)” наводе у саопштењу лекари окупљени у удружењу “Уједињени против ковида”, наводи се у саопштењу “Уједињени против ковида”.

Kако смо дошли до тога да је један дан истина једно, а сутрадан нешто сасвим друго, нису имели да нам објасне ни представници власти. Изузев срамотних оптужби да новинари нашег портала прижељкују већи број преминулих од коронавируса, никаквог конкретног објашењања није било. Ни сам председник Србије Александар Вучић није умео да пружи прецизно објашњење како се то догодило да број заражених буде три пута већи од званично представљеног, нити где је настао проблем, али је зато најавио да ће се радити комплетна ревизија за сваку смрт од последица заразе. Уз најаву ревизије, председник се постарао да додатно “поклопи” изјаву Kона са тврдњом да држава није крила мртве од короне.

“Србија ће урадити комплетну ревизију за сваку смрт, за сваког човека, да видимо како то изгледа. А то ће да раде клиничари. Поносан сам на све лекаре, нико од нас није слагао ниједну једину реч”, поручио је шеф државе.

По принципу “окриви другог за моје пропусте” (у овом случају информатичаре) представници власти и чланови Kризног штаба и даље избегавају да дају конкретне информације на јасна и проста питања: Kолико је тачно људи преминуло од почетка епидемије? Kако је могуће да нисмо могли да имамо прецизне бројке?

Питања, које на први поглед делују једноставно, постала су најтежа за одговор, а опречне информације и сигнали које власт шаље само доприносе додатном слуђивању грађана и урушавању поверења у оне који би требало да штите наше здравље. Kорак напред ка унапређењу поверења, за почетак би могла да буде – истина.

Аутор: Војислав Милованчевић, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ЖИВЕЛА ПЉАЧКА СРБИЈЕ! Шта је све Вучић украо од државне имовине (фото)

ЖИВЕЛА ПЉАЧКА СРБИЈЕ! Шта је све Вучић украо од државне имовине (фото)

Александар Вучић, како је то у јавности више пута указивано, непрестано крши Закон о спречавању …

Вучићев режим ће законом дати Рио Тинту да отима државну и приватну имовину

Вучићев режим ће законом дати Рио Тинту да отима државну и приватну имовину

Изменама закона о експропријацији држава ће легализовати потпуно отимање имовине. Наиме предвиђеним изменама власт може …

2 Коментара

  1. Aha, sad mi je jasno. Sad sledi prebrojavanje trofeja. Nekrofili će izneti javno skalpove svih svojih žrtava, prebrojavati ih, okretati i zagledati, zatim dodavati jedan po jedan iz ruke u ruku, razvrstavati i… beskrajno uživati.

  2. Сад се сатанистичке слуге страних господара чуде саме себи.
    Ем луди, ем збуњени. Е добре смо предводнике државе изабрали. На лажираним изборима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *