Србија

Којих бре 14.000 ИТ инжењера ти МУТАВА пијана будало запошљаваш и где?

Београд — Србија је данас далеко најуспешнија земља у овом делу Европе када је у питању привлачење страних инвестиција, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Она је поручила да је план да радимо на ојачавању малих и средњих предузећа, подсетивши да су приоритети наше земље привлачење страних инвестиција, улазак у ЕУ и економија заснована на иновацијама.

У обраћању на конференцији “ЕУ – Србија 2018: инвестиције, раст и запошљавање” Брнабабићева је рекла да је Европска унија убедљиво најзначајнији трговински партнер свих земаља на Балкану, те додала да је у последњих пет година робна размена Србије са ЕУ повећана за 47 одсто, док је извоз Србије у ЕУ повећан за 80 одсто.

Брнабићева је, на конференцији којој је присуствовао председник Европског парламента Антонио Тајани, рекла да инвеститори траже тржишта која имају потенцијал раста, стабилне услове пословања и стабилне финансије.

“Мало је економија попут наше које своју малу величину надокнађују бројним регионалним споразумима, а јаче привлачење директних страних инвестиција било је и остаје наш приоритет. Тако повећава број запослених, убрзава се економски раст И смањује се сиромаштво”, рекла је Брнабићева.

Истакла је да је Србија атрактивна земља за инвестиције, јер се након спровођења тешких реформи сада налази на добром путу.

“Успели смо да и поред фискалне консолидације остваримо економски раст, а то је веома ретко. Успели смо јер смо били одлучни да економију ставимо на чврсте основе. Завршили смо годину са суфицитом у буџету, јавни дуг је смањен, успешно је завршена осма ревизија аранжмана са ММФ-ом, а престижни ‘Фич’ и ‘С&П’ су подигли кредитни рејтинг Србије”, рекла је Брнабићева.

Истакла је и да је Србија далеко најуспешнија земља у овом делу Европе када је у питању привлачење страних инвестиција и додала да је план Србије да се ради на ојачавању сектора малих и средњих предузећа.

“То што смо сада најуспешнији у привлачењу директних страних инвестиција даје нам обавезу да унапређујемо наше пословно окружење и амбијент који нам омогућава економски раст”, навела је Брнабићева.

Подсетила је да је Србија напредовала на “Дуинг бизнис” листи и да сада заузима 43. место, те додала да је највећи напредак остварен у процесу издавања грађевинских дозвола, док се тренутно ради на унапређењу катастра и другим реформама.

Премијерка је казала да је запошљавање кључно за већи економски напредак целог региона.

“Ипак, реформе И економски раст резултирали су повећањем запослености, смањењем сиромаштва и повећањем куповне моћа грађана са најнижим примањима. Незапосленост је најнижа сада од 1997. године и износи око 12 одсто, док је посебан пад остварен у смањењу незапослености младих који сада износи 30 одсто, што је још увек много, али је 2014. године тај број био 52 одсто”, рекла је Брнабићева.

Додала да је Србија постала регионални центар када су у питању ИТ технологије, као и да су Србији тренутно послује 1.600 компанија из области ИТ-ја које запошљавају 14.000 инжењера.

Како каже, циљ је да у будућности Србија прати развој технологије, те да своју економију заснива на иновацијама које ће нас учинити спремним за будућност софистициране технологије.

“Размишљамо и да се приликом избора инвеститора водимо тиме колико ће се они користити иновацијама, а не само колико ће радних места отворити. Други приоритет нам је наравно образовање, јер без модерног образовања не можемо да одговоримо на захтеве модерног доба које доноси неминовне и веома брзе промене’, рекла је Брнабићева.

Она се захвалила председници скупштине Маји Гојковић, која је упутила позив за посету председника Европског парламента Антонија Тајанија и додала да је Србија увек отворена за сарадњу са ЕУ.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

  1. “Брнабабићева је рекла да је Европска унија убедљиво најзначајнији трговински партнер свих земаља на Балкану, те додала да је у последњих пет година робна размена Србије са ЕУ повећана за 47 одсто, док је извоз Србије у ЕУ повећан за 80 одсто”.

    I sad obični i neuki misle, uspeh, povećali smo razmenu 47% a mi povećali izvoz 80%. A prećutkuje podatak da je više uvezeno robe nego izvezeno (spoljnotrgovinski deficit) 25 milijardi evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!