Колико год да се уштеди са кресањем плата и пензија, Србија ће и даље имати највећи буџетски дефицит у Европи

0
(0)

Економисти око часописа Макроекономске анализе и трендови (МАТ) проценили су данас да би умањивањем плата у јавном сектору и пензија у четвртом кварталу 2014. могло да се у буџету Србије уштеди од 12 до 25 милијарди динара.

Како је рекао сарадник тог економског билтена Миладин Ковачевић, процена уштеда у том интервалу би зависила од тога да ли ће плате и пензије бити смањење за 10 одсто или 15 одсто и да ли ће доћи до смањивања свих пензија или само оних изнад просека.

„Ако процењени износ (овогодисњег коосолидованог) дефицита смањимо за, на пример, 20 милијарди динара, то знаци да би се дефицит спустио на 200 милијарди динара, а његово учешће у бруто домаћем производу Србије са шест на око 5,4 одсто“, рекао је он на представљњу новог броја билтена МАТ.

Како је додао, ако се додају и расходи испод црте, попут гаранција, што је око 250 до 260 милијарди, дефицит би био око седам одсто БДП-а. Ковачевић је напоменуо да је дефицит буџета од око 220 милијарди динара процењен на основу конолидованог дефицита Србије у првих седам месеци ове године.

Уштеду коју би буџет имао смањивањем плата у јавном сектору и пензија у МАТ-у су израчинали на основиу неколико симулација које су урадили и које подразумевају и различите проценте и комбинације умањења. Према једној од симулација које су урађене у МАТ-у, линеарно смањивање од 10 одсто донело би уштеде од 67 милијарди динара годишње, док би умањење од 15 одсто донело уштеде од 101 милијарду динара.

Уштеда је, према рецима Ковачевићае, у првом случају око 567 милиона евра, а у другом око 856 милиона. Ако би се, како је рекао, плате смањиле 10 одсто линеарно, а пензије прогресивно, добиле би се уштеде од 49 милијарди динара. Ковачевић је навео и пример да би се у слуцају да се плате линеарно смање за 15 одсто, а пензије прогресивно, изнад одређеног износа за 15 одсто, уштедело у буџету 74 милијарде динара.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НЕСТОРОВИЋ: Швеђани нису закључавали народ, а сада имају колективни имунитет на Kорону!

4.6 (21) Пулмолог Бранимир Несторовић рекао је да је важно то што је опао проценат …

Грађани плаћају, картел троши: Ребаланс Буџета Србије доказује да је он Вучићева крава музара

5 (5) Ребаланс буџета Републике Србије за ову годину показује да држава решава на првом …

3 Коментара

 1. U potpunosti se slažem da se uvede štednja u Srbiji. Ne slažem se da najsiromašniji podnesu teret štednje. Predlažem DA SVI PRIMAMO PO 20.000,00 DINARA DOK SE NE OTKLONI DEFICIT. Kada bi svi počev od ministara pa i direktora Javnih preduzeća,profesora i doktora tada bi videli kako bi se vodilo računa i o trošenju para. A privreda neka prima platu koliko zaradi. Videli bi kako bi se stvari već od sutra odvijali u pravom smislu.

 2. Dveri : Suprotstavićemo se održavanju Parade ponosa!

  Član Starešinstva Pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da će taj pokret preduzeti niz mera kojima će pokušati da se suprotstave održavanju Parade ponosa, te da bude usvojen akt kojim je zabranjena promocija homoseksualizma maloletnicima.
  Želi da spreči promociju homoseksualizma: Boško obradović

  „Mi ćemo uneti niz mera kojima ćemo iznova pokušati da sprečimo održavanje Parade ponosa, organizovaćemo protest roditelja koji ne žele da njihovoj deci neko predaje seksualno obrazovanje, suprotstavićemo se tome da policija i centri za socijalni rad budu zloupotrebljeni u funkciji promocije homoseksualizma“, kazao je Obradović

  On je rekao da će se Dveri založiti da Srbija usvoji zakonski akt po ugledu na ruski koji zabranjuje svaku vrstu propagande homoseksualizma maloletnicima.

  „Nije slučajno što se ovogodišnja parada zove ‘Od Vlade do Skupštine’. To jeste put, od Vlade Srbije koja je podrška, do Narodne skupštine koja treba da omogući usvajanje zakona o homoseksualizmu“, naveo je Obradović.

  Kako je objasnio, Pokret će kroz prevode različitih zakonskih rešenja država u Evropi i svetu pokušati da objasni da nije tačno da su svuda legalizovani homoseksualni brakovi i da se svuda održavaju gej parade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend