КОЛУМБИЈА: Сељаци добили битку – неће имати ГМО семе у својој провинцији Nariño (видео)

0
(0)

Ово је успешан резултат шест година заједничке битке свих становника Нарина, да кукуруз пореклом из тог места мора бити заштићен.

Семе

У округу Nariño у општини Сан Лоренцо, сељаци прослављају одлуку коју је донело Општинско веће да прихвати захтев 1.500 становника који желе да њихова територија буде без ГМО семена.
Сељаци су дошли до идеје када су приметили да би трансгенетско семе (ГМО), имало за последицу економске губитке за домаће семе, и здравствене проблеме.

Према информацијама “Семена” еколошке организације која сарађује са заједницама сељака, “трансгентски усеви (ГМО) су се са 1,4 милиона хектара у 1996-ој години, повећали на 175 милиона хектара у 2013-ој; али 90 % засејаних површина је концентрисано у само десет земаља (САД, Бразил, Аргентина, Канада, Индија, Кина, Јужна Африка и Парагвај).

Све наведено показује значај борбе којом чувари семена и чувари територије представљају сувереност заједница, сувереност хране, а самим тим и комплетну сувереност читаве заједнице.
Овај рад је дао резултат после шест година колективне борбе становника, може се узети за пример кукуруз као семе које је пореклом са те територије и мора бити заштићено.

Утицај трансгенских (ГМО) усева

Заједнице сељака су изјавиле да ова битка није била против компанија које су декларисале своје производе као трансгенске (ГМО). Ово је битка за поштовање њихове територијалне еколошке и суверене борбе за агро-еколошке и еколошке процесе које су предузели сељаци у Колумбији. Како наводи “Семиљас”, данас се на комерцијалном нивоу највише узгаја ГМО соја, кукуруз, памук, и уљана репица, и то представља 95% усева у свету.

С друге стране, у истраживању обављеном 2012. године које је урадила група професора Жила Ерика Сералинија (Gilles Eric Seralini), са Универзитета из Сеана (у Француској) објављеном у часопису “Food and Chemical Toxicology”, извршили су истраживања на лабораторијским мишевима. Професор је нагласио, да хербициди који се користе у узгоју ГМО семена, као што је ГМ кукуруз, показују штетне ефекте.

На пример, један од резултата истраживања је – да је смртност код лабораторијских пацова повећана, женке пацова показале су појаву бројних тумора, рака, уз проблем са хипофизом и бубрезима. Мужјаци пацова су умирали од хроничних проблема бубрега и јетре.
Истраживачи су утврдили да је разлог за толико симптома болести које су пацови развили у трансгенетским (ГМО) усевима и хербициду Raundap, који могу да изазову хормонске промене на биохемијском и физиолошком нивоу.

Мрежа Чувара семена за живот Nariño –Kolombia

6.4.2018. за СРБски ФБРепортер превела Љиљана Јовановић, ИЗВОР: Grupo Semillasприредила Биљана Диковић

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Брнабићка би да нас све храни са ГМО

1 (1) Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је данас да је важно да Србија постане …

Марш “Србија без ГМО“ – 18.маја у 11 часова у Београду, Крагујевцу, Нишу, Сремској Митровици, Ужицу, Нишу, Новом Саду, Пријепољу…

0 (0) Јавни скуп у покрету „Србија без ГМО“, у оквиру међународног протеста „Марш против …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend