fbpx

Комуналци ће моћи да нас ПРИВОДЕ, али то није СВЕ!

0
(0)

Влада је усвојила Нацрт закона о изменама и допунама Закона о комуналној полицији по коме ће комунални полицајци сада моћи да вас приведу прекршајном суду.

Раније је било да комунални полицајци могу да вас задрже до доласка полиције, а сада им се даје могућност да вас одмах, уколико сте направили неки прекршај, приведу надлежном прекршајном суду, а на основу Закона о прекршајима. У то, наравно, не спада ако немате карту за градски превоз, што је већини грађана прва асоцијација на комуналну полицију.

Иначе, изменама и допунама овог закона, чији је предлагач Министарство за државну управу и локалну самоуправу, омогућено је да општине, њих 150, које до сада нису имале комуналну полицију, да је и добију. Омогућено је и да се две или више општина удружи и образује заједничку комуналну полицију, или да општина уговором са градом омогући њихово деловање на својој општини. Од 23 града у Србији, само је два тренутно немају и то Јагодина и Нови Пазар. Међутим, то ће моћи да изведу само општине које имају пара за то и могућност да запосле нове људе. Новина је и што се укида ограничење о броју комуналних полицајаца. Али, и то је условљено одлуком о максималном броју запослених.

Комунални полицајци сада ће моћи од грађана да затраже обавештење о питањима која су од значаја за њихово поступање, али грађани нису дужни да их дају. Овим изменама и допунама отворена је могућност да се у радни однос у комуналној полицији преузму припадници Војске и МУП. Како кажу у ресору Удовички, постојала је заинтересованост за ту могућност, те је уведена.

Стара овлашћења

1. Упозорење, усмено наређење

2. Провера идентитета

3. Довођење

4. Прегледање лица и предмета, привремено одузимање предмета

5. Видео надзор

6. Употреба средстава принуде- физичка снага, службене палице, средства за везивање

Нова овлашћења

1. Прекршиоце могу без одлагања привести прекршајном суду

2. Да затраже од грађана обавештење о питањима која су од значаја за њено поступање

3. Да затражи проверу идентитета лица која су се само затекла на месту кршења прописа

Шта су још обухватиле измене и допуне закона

1. Општине могу да уведу комуналну полицију

2. Две или више локалних самоуправа могу да образују заједничку комуналну полицију

3. Укида се формула која ограничава број комуналних полицајаца

4. Службеници МУП и Војске могу да раде у комуналној полицији

Катарина Благовић, Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ИЖИВЉАВАЊЕ: Отимају храну од српске сиротиње! (видео)

0 (0) Мука жива. Дошли да продају нешто ситно поврћа и воћа да би зарадили …

Јуче вам је само Крцун фалио да пројаше на белом коњу! ФУЈ….

0 (0) Град Београд данас је био у знаку полиције. У вишесатном програму који је …

2 Коментара

  1. Baš danas doživeh da me maltretira kontrolor i preti komunalnom!Ali kad je primio mito,uspela sam umaći!Srbadijo,sama si kriva!Dok ti glavna okupacija bude ko koga j… na Farmi i da li je irao Nole,ne očekuj da ti bude bolje!I ne usuđuj se da pljuješ po omladini koja nbeži iz ovog konc-logora i koja neće da rađa decu,kojoj su veliki izgledi da postanu socijalni slučajevi!Što reče Balašević:“Krivi smo mi što smo ih pustili.“

  2. Komunalna policija je postala MILICIJA, partijska pratnja pevačkog društva na vlasti. Deo mehanizma za održavanje postojećeg stanja. Sa njima ima samo jedan način ophođenja: izbori i narodna pobuna. Draga braćo i sestre spremajte kožne gaće biće gusto. Na daju oni što su oteli tek tako.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *