KОН: Није реално да ћете дочекати Нову годину, забрана кретања стоји на столу!

KОН: Није реално да ћете дочекати Нову годину, забрана кретања стоји на столу!

1
(3)

Епидемиолог Предраг Kон, члан Kризног штаба за борбу против корона вируса рекао је јутрос да није реално да се Нова година дочека као да се ништа не дешава.

Он је навео да почиње да опада број новозаражених, а да се за десетак дана може очекивати да падне и број хоспитализованих пацијената у болницама.

– Почео је да опада број новозаражених у односу на пре 10-ак дана. Последице тога по питању пријема ће доћи тек за 10-ак дана. И даље имамо већи број пријема него отпуста. Сада се прима 200, а било је 300, а за неких десетак дана ће се та бројка изједначити. Али, није још време за радовање, болнице се још налазе у веома тешкој ситуацији – казао је он.

На питање како ће се контролистаи границе рекао је:

– На границама ја то не доживљам као велики проблем. Или имају тест или немају. Да би странац ушао мора да има ПЦР негативан тест. И нашима се саветује да имају, ако немају иду у самоизолацију. Тај карантин могу да прекину тиме што ће да ураде тест у периоду од три дана. Ако долазе са тестом, немају никакве обавезе.

Рекао је да се још размишља о забрани кретања.

– Видећемо. То је још на дневном реду размишљања. Нема још одлуке – казао је, а на питање колико је то реална опција казао је да је то питање на које не може да одговор:

– Али могу да кажем да није реално да ће се дочекивати Нова година као да се ништа не дешава.

Др Kон је својевремено изјављивао да се неће поновити нешто као шпанска грозница. Јутрос је поновио да и даље мисли тако.

– Видите којом брзином се долази до вакцина, постоје и антибиотици који спречавају бактеријске инфекције. Ово је ситница у односу на шпанску грозницу која је однела 50 милиона људи. Неке процене каже и да је то 100 милиона. Овде смо далеко од тога. Вакцина је дефинитивно прекретница. Видите какав је надзор, то није било тако. Иако су се вести преносиле, то није било тако у време шпанске грознице – рекао је др Kон.

Kада је реч о приоритетима за вакцинацију, истиче да постоји Национални комитет за имунизацију који ће заједно са Батутом направити листу.

Поручује да је важно да схватимо да неће сва вакцина доћи ођедном, него у “капљицама”, па ће онда број доза полако да се повећава.

Kон истиче да потребно да прве дозе приме они који су у контакту с вирусом, а ти су здравствени радници и запослени у социјалним установама. После тога иду они који су најризичнији, али и припадници војске и полиције.

Навео је да не може да каже колико ће бити потребно вакцина, и да би то требало званично да се објави.

Предраг Kон наводи да је Агенција за лекове и медицинска средства представља власт ове земље када је томе реч и да они морају да дају одобрење за употребу вакцине.

Додаје да ниједна вакцина нема своју предност, односно да једину предност може да има она која стигне прва и добије регистрацију и одобрење.

Kон је рекао и да не може да каже датум почетка вакцинације, али истиче да се свакако неће много чекати кад пристигну вакцине.

Извор: Kурир.рс/Телеграф/РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Званични документ који показује да се Кон, Кисићка и Брнабићка нису вакцинисани Фајзеровом вакцином

Званични документ који показује да се Кон, Кисићка и Брнабићка нису вакцинисани Фајзеровом вакцином

4.9 (20) Председник Нове странке и некадашњи премијер Србије Зоран Живковић тврди да има доказ …

Кон: Не обраћати пажњу на лекаре који не желе вакцину

Кон: Не обраћати пажњу на лекаре који не желе вакцину

1.3 (4) Члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да „не треба обраћати пажњу” …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend