Копаоник: Опет се окупила лоповска банда која нам је уништила земљу да о народном трошку глуми елиту и лупета небулозе

0
(0)

Постоје резултати који су важни да се издвоје, а то је смањење фискалног дефицита за половину са 6,6 посто, и наравно тај успех фискалне консолидације ћемо оценити као успешан тек кад смањимо јавни дуг, рекао је на отварању 23. Бизнис форума на Копаонику премијер Владе Србије Александар Вучић захваливши се у име Владе Савезу економиста на подршци.

– Мораћмо да преузимамо структруне реформе о којим је говорио Александар Влаховић. Није истина да ништа није предузето и ситуација у јавним предузећима није иста као пре три или четири године – реко је Вучић.

Он се осврнуо и на рад јавних предузећа, говорећи о томе да није задовољан ситуацијаом у Железницама Србије.

– Лично нисам задовољан ситуацијом, али ситуација у Железницама Србије је драматично пормењена. И ове године водимо велике субвенције за Железницу, али се суштински субвенције се смањују – рекао је премијер.

Такође се осврнуо и на пословање Србијагаса.

– Преузели смо дугове за то предузеце, имамо дефицит који је био значајно мањи. Урађен је финансијски палан са ММФ и са Светском банком ствари се мењању недеовољно брзо, али се мењају – рекао је премијер и додадо да га ни ситуација у ЕПС не чини пресрећним.

Према његовим рецима, сумња да је одлука о „Телекому“ била права.

– Биће да ни ја нисам имао довољно храбрости да утичем на остале чиниоце у процесу одлучивања о продаји „Телекома“. Да ли да се кајем или не, не знам, али одлуку кад донесете нема назад – рекао је Вучић.

Са говорнице на Бизнис форуму такође је поручио да европски пут Србије не може ништа да прекине и да уколико одустанемо са тог пута ништа добро нећемо добити.

– У том случају нема инвестиција, ни европских, ни из Америке, ни из азијских земаља. То би био пут лаких решења од којих сам се увек јежио и грозио лично и то би одвело Србију у амбис и пропаст – казао је премијер.

Највећи пробелм – РТБ Бор и Ресавица

Премијер Србије Александар Вучић каже да су највећи проблеми и даље такозвана заштићена предузећа пре свега РТБ Бор и Ресавица.

– Изазови који су пред нама су да решимо порблем како бисмо заштитили передузећа у реструктурирању. Лакши део посла је обављен, тежи је пред нама. РТБ Бор и Ресавица нам праве највеће проблеме и није лако направити добра решења уз ниске цене сировина и енергената у свету. За њих није лако направити решење и то је за нас најтежи задатак. Неће бити лако ни са Електропривредом Србије – рекао је Вучић.

Како је објаснио, Влада је водила и још води тешку борбу са радницима око висине отпремнина.

– То није било реално да се реши у оном року који смо планирали, али ће на крају у једном тренутку морати. Како и кад не знам. Да је то лако решили бисмо одмах – рекао је Вучић.

Он је рекао да ће управо то питање бити услов пете ревизије ММФ-а.

Приватизаца Железаре до краја лета

Безброј мука, како је Вучић рекао, влада има и са Железаром, а решавање тог питања описао је као ход по трњу.

Ипак, он верује да ће Србија добити подршку Евроспке уније за избор кинеске компаније за стратешког партнера, чиме би се решила не само судбина запослених у Железари већ и запослених у РТБ Бор.

Вучић очекује да ће до краја пролећа или почетком лета бити завршена приватизацију смедеревске Железаре.

Аудији прелили чашу

На питање новинара да ли је директор Електропривреде Србије (ЕПС) Александар Обрадовић заиста смењен само због два аудија Вучић је кратко рекао:

Антић: Нови директор ЕПС до краја године, вршилац дужности ускоро

– Два аудија су само прелила чашу. Било је ту много ствари, било је и добрих, али и лоших. Ићи ћемо што пре на јавни конкурс, надам се да ће избор пријављених кандидата бити бољи него претходни пут – рекао је Вучић.

Радници Фијата ће имати посао и у будућности

Премијер Србије поручио је данас и да је уверен да ће Фијат остати у Србији и да ће запослени у тој фабрици имати посао и у будућности.

– „Они нису учествовали у тако великој инвестицији да би оставили празну фабрику. Верујем да ће крагујевачки радници имати посао и у будућности – рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Он је изразио наду да ће бити прилике за разговор са руководством Фијат групе, пре свега Алфредом Алтавилом, о томе да ли су они заинтересовани за производњу другог модела аутомобила или не.

Не желећи да открива детаље уговора, премијер је истакао да је Србија своје финансијске обавезе према тој фабрици испунила, а влада ће ускоро почети и радове на изградњи дела пута који повезује Крагујевац са Коридором 10.

– Ми ћемо и ту обавезу да испунимо, и врло брзо крећемо са радовима, у марту, и то ћемо да завршимо – рекао је Вучић.

Пета ревизија са ММФ биће најтежа

Премијер Србије каже да ће пета ревизија аранжмана с Међународним монетарним фондом (ММФ) бити најтежа и да ће влада морати да донесе тешке мере.

– Онај први део рационализације (запослених у јавном сектору) спровешћемо у складу с договором са ММФ, али пета ревизија ће бити најтежа. Мораћемо да изведемо тешке мере, а за то ће нам бити потребна подршка- рекао је Вучић.

Он је рекао да је не види да ће бити даљих проблема, ако Србија прође пету ревизују са ММФ и додао да ће за то бити потребна огромна подршка Влади Србије.

Највећи страх – нестабилност региона

Председник Владе Србије изјавио је данас да највећи страх има од нестабилности у региону, јер је за наставак економских реформи у Србији неопходна политичка стабилност.

– Ситуација није идеална ни у Македонији, ни у Приштини, нигде. Нажалост имате раст националистичких и екстремистичких снага и у неким земљама ЕУ где се црнокошуљаши шетају по њиховим главним улицама – рекао је Вучић на отварању Копаоник бизнис форума.

Он је истакао да је поносан и срећан што то „макар јавно“ није случај у Србији, иако је и у Србији недвосмислено видљив раст екстремистичких снага.

Вучић је навео да је за наставак економских реформи у Србији неопходна политичка стабилност у региону и указао да највећи спољни проблем представља мигрантска криза, у вези са којом, како је оценио, није постигнут свеобухватни договор.

– Суочавамо се са избегличком кризом и ма колико вам рекли из ЕУ да су се договорили – по ономе што сам видео, они се нису договорили ништа. Да ли ће да се договоре, о том по том. Шта ће да се дешава и шта је политика по питању мигрантске кризе не знам, шта је то свеобухватно европско решење ја не знам, нису знали ни јуче у Бриселу да то кажу – рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће Србије у наредном периоду да прати и да се понаша у складу са европским правилима и са оним што њени партнери буду донели као одлуку.

– Надам се да ће договори са Турском моћи да функционишу јер је то од великог значаја за свеукупну, безбедносну, политичку и економску стабилност Србије, региона и целе Европе – рекао је Вучић.

Влаховић: Приватизација и реформе се не могу одлагати

Реформа државне управе, рационализација броја запослених, реструктурирање јавних предузећа – то је оно на чему држава и влада треба да раде у наредном периоду, поручио је Александар Влаховић, председник Савеза економиста Србије, на отварању 23. Копаоник бизнис форума, популанро названог Српски Давос.

Влаховић је на отварању позвао компаније да донацијама помогну угрожене од поплава у Србији.

– Позивам вас да својим донацијама помогнете у санирању свих штета, а Савез економиста Србије и Копаоник бизнис форум ће се својом донацијом, такође, придружити – рекао је Влаховић.

Копаоник бизнис форум је почео интонирањем химне у присуству премијер Александра Вучић, који говори на првој пленарној сесији.

На скупу који окупља пословну и политичку елиту, Влаховић изнео неколико кључних задатака које би влада требало да предузме у наредном периоду како би се остврила фискална консолидација.

– Предостоје нам тешки задаци. Потребно је приватизовати и продати преостала друштвена предузећа. То јесте тежак процес, али се не може одлагати. Мале су шансе да сви нађу доброг стратешког партнера, али нека само део њих нађе купца, то ће биће велики успех – рекао је Влаховић и додао да на агенди владе треба да буде и реформа Пореске управе и поправчљање привредног амбијента.

Кључна ствар – привлачење инвестиција

Он је ипак као кључну ствар на којој треба радити у 2016. и 2017. години навео повећање инвестиција, како страних како и домаћих.

– Раст треба базирати на повећању укупних инвестиција, затим извоза, а тек касније на потрошње. Дакле, у средишту морају да буду инвестиције. Србија је ту имала највећи пад у претходним годинама и налази се у доњем делу листе средње и централне Европе. Храбри ћињеница да смо у односу на 2014. годину имали повећање од десет дсто. Тек са повећањем инвестиција можемо да рачунамо и на повећање запослености, а затим и потрошње – рекао је Влаховић.

Влаховић је рекао и да су стране инвестиције у Србију у 2015. године биле на рекордном нивоу у последње три године и да су износиле 1,75 милијарди евра.

Он је похвалио владу на храбрим реформским мерама које је предузела у претходном периоду, а које су довеле до смањивања фискалног дефицита, сређивању јавних финансија и штедње, као и привредног раста.

– У годинама добре коњуктуре, циљ да инвестиције достигну 21 одсто бруто домаћег производа је достижан, а једне године су биле чак 30 одсто – рекао је Влаховић.

Табаковићева: Ту смо и бивши и садашњи, неподељени, противници и истомишљеници…

Гувернерка НБС Јоргованка Табаковић и ове године је била песнички расположена. Подсетила је окупљене да је пре две године говорила о привремености и подељености народа, а да је већ данас ситуација далеко другачија.

– Данас погледате, Дејан Шошкић бивши гувренер води скуп, ја сам овде, ту су представници бивших и садашњих власти, противници и истомишљеници. То што смо сви ту показује да смо на путу да превазиђемо разлике међу нама и заједнички радимо на бољим резултатима- рекла је Табаковићева.

Гувернерка је рекла да су се сви пре годину дана надали ће мере које је влада предузела доживети успех и неповратно покренути привредни опоравак.

– У претходних годину дана постигнути су добри резултати чак и за највеће оптимисте. Извоз је растао знатно брже од увоза, остварена је стабилност курса што је створило добар пословни инвестициони амбијента, а годину смо завршили са пола милијарди евра плуса у девизним резервама – рекла је Табаковићева.

Камате преполовљене

Она је изјавила данас да су камате на кредите у динарима за привреду и грађане од 2013. до данас преполовљене. Такође је указала да су у истом периоду смањене и стопе на кредите у еврима за 2,9 одсто на 4,2 одсто у јануару, што је у овом случају делимично везано и за експанзивну монетарну политику Европске централне банке, као и за смањење ризика у Србији.

Вујовић: Спровођење реформи добитна комбинација

Министар финансија Србије Душан Вујовић рекао је данас да спровођење економских и структурих реформи представља добитну комбинацију за све.

– Одустајање од реформи није могуће без великих трошкова за све, сем изузетних малих група нерадника, муватора и осталих – рекао је Вујовић на Бизнис форуму на Копаонику.

Према његовим речима, не постоји повратак на „социјализам, ренте и дефиците“ које Србија не може да издржи.

Он је додао да је циљ да Србија постане модерна држава у сваком погледу и да изадје из ове ситуације тако што ће сви гледати у будућност.

– Ове реформе које се спроводе 17 месеци ефективно, дају добре резултате – истакао је Вујовић.

Он је подсетио да је фискални дефицит смањен са 6,6 на 3,7 одсто БДП, и додао да је то смањење резултат програма фискалне консолидације.

Вујовић је рекао да је тај програм састављен средином 2014. године, када је он преузео дужност и да су његови кључни елементи смањење раста дуга, повећање прихода, структурне реформе и остале политике које унапређују инвестиционо окружење.

Вујовић је рекао да пензије на дуги рок треба да порасту, али да је за то потребно да се створе услови финансијске стабилности.

Рекордан број учесника ове године

На српском Давосу који се одржава на Копаонику наредна три дана, учествује око 850 економиста, привредника, банкара, страних дипломата и представника власти, а цео догађај прати 125 акредитованих новинара.

Скуп организују Савез економиста, Удружење корпоративних директора у партнерству са компанијом Мастер кард, а под покровитељством председника Владе Србије Александра Вучића, који учествује на првој пленарној седници “Економске последице нове реалности проблеми узроци и последице”.

Форум је окупио представнике владе, домаће и стране привреднике, дипломате, економске аналитичаре, теоретичаре и експерте.

Учесници форума покушаће да кроз аргументовану, конструктивну расправу сагледају и анализирају кључне реформске изазове из различитих углова.

Тема овогодишњег форума који се одржава у Конгресном центру на Копаонику је „Достизање и конвергенција са водећим трендовима: како санирати главне пукотине у систему“, а током три дана биће одржано 20 панела, три пленарне сесије и пет специјалних презентација.

Програмски одбор Форума предвидео је расправу у оквиру три области- 8. марта – Економске последице нове реалности: проблем, узроци и решења, 9. марта – Ажурирање реформске агенде: реформа државе и реструктуирање јавног сектора и последњег, трећег дана – Наредни кораци у спровођењу реформи.

 

Б. Анђелић , Д.Радисављевић, Блиц,  Агенције

Фото: Весна Лалић / РАС Србија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ДОKЛЕ ВИШЕ: Бахати министар Тончев сваке године части сина са МИЛИОН ЕВРА из буџета општине

4.8 (6) Одлукама Скупштине општине, издвајало се за спорт 120-170 милиона динара сваке године, од …

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5 (6) У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за …

Један коментар

  1. Kako su ti sadasnjiam gubitasi i toliko jos poklonjenih, ovaj prodatih preduzeca u vreme mrskog nam komunizma – dobro ekonomski poslovali, a sada samo znaju za gubitke? Mogu li ti strucnjaci sa Foruma na Kopaoniku to objasniti?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend