fbpx
Насловна / Србија / Економија / Југоремедија: Штета 111,1 мил. евра
Југоремедија: Штета 111,1 мил. евра 1

Југоремедија: Штета 111,1 мил. евра

Београд — Луксол фармација и Пен фарма, мањински акционари зрењанинске Југоремедије, предали су тужбу Републичком јавном правобраниоцу.

Они траже накнаду штете у износу 111,15 милиона евра коју су они, као власници са уделом у тој фабрици лекова, претрпели услед спорне приватизације.

Адвокат у процесу Слободан Томић је казао да се тужбом тражи надокнада неколико видова штете, пре свега штета на основу затечених обавеза које су настале незаконитим и непословним радњама новог руководства после приватизације.

Други вид штете је изгубљена добит због хипотеке на основу које је Југремедија била задужена са 12,6 милиона евра као јемац, казао је Томић и додао да су штету изазвали и непоштовање одредби уговора са Авентисом, као и куповина супстанци по 22 и 70 пута вишој цени од реалне. 

Према његовим речима, руководство је нанело штету јер је допустило да истекне рок фармацеутских производа, чије је уништавање скупље од производње, потом због отказа које су добила 142 радника, као и због одсуства инвестиција. 

Правник Југоремедије Јасенка Голић је казала да је ова тужба важна јер се њоме започиње процес преиспитивања одговорности државе за незакониту приватизацију и штету нанету таквом приватизацијом. 

Голић је подсетила да је та фирма, која је пре 2002. године остваривала извоз већи 20 милиона марака, пример кршење закона и лоше приватизације. 

После продаје државног удела Југоремедије македонској фирми на чијем челу се налазио Јовица Стефановић Нини из Ниша, 2002. почиње узурпација власништва малих акционара, истакла је Јасенка Голић. 

Она је казала да „држава приликом приватизације није контролисала ко купује субјекте приватизације, није проверила којим новцем се они купују нити је контролисала поступке новог власника, чиме је омогућено да се Југоремедија доведе до руба пропасти“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Александар Обрадовић: Не могу да демантују моје доказе да је рађено на штету Kрушика 11

Александар Обрадовић: Не могу да демантују моје доказе да је рађено на штету Kрушика

Радник Kрушика Александар Обрадовић, који је медијима доставио информације о тој фирми, изјавио је да …

Београд: Александре Вучићу ко је опљачкао 10 милиона € !!! (видео) 12

Београд: Александре Вучићу ко је опљачкао 10 милиона € !!! (видео)

Београд у Октобру 2019. године. Трг републике … Александре Вучићу ко је опљачкао 10 милиона …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *