Kостолачки ЕПС у канџама Грчићевих грабљивица а БИА у канџама локалног СНС-а
фото: ЕПС

Kостолачки ЕПС у канџама Грчићевих грабљивица а БИА у канџама локалног СНС-а

4.6
(11)

После неколико текстова о ситуацији у Пожаревцу, ред је да се мало пажње посвети и Kостолцу, који због гиганта ЈП ЕПС представља најважније привредно чвориште целог региона, а самим тим и магнет за разноразне махинације.

Мерсиха Хаџић

Ако се врати 30 година уназад, када је повећана производња електричне енергије у овом гиганту, народ је могао да испрати читаву плејаду „стручњака“ који су постављани на руководећа радна места и енормно се обогатили за врло кратко време. Они који су покојни из поштовања нећемо помињати, али је просто невероватно колику су имовину појединци стекли. И никоме ништа.

Дошли са празним џеповима, а у пензије испраћени са вилама на мору, Златибору, зубарским ординацијама, становима ко зна где све. Читаоцима не значе ништа имена, али их наши суграђани добро памте по бахатости и безобзирности.

Таман када се помисли да је дошло неко ново време и да ће ето кренути на боље, испада да тонемо још дубље, читав низ партијских послушника се измењао на руководећим местима.

Добар пример је случај Драгана Јовановића СПС директора. Дрзак и осион према колегама, намештач послова за СПС фирме и не знамо шта би све још могли да додамо, а да нам образи не поцрвене. Ових дана је купљен стан код поште у Kраљице Марије у Београду, ситница 200 хиљада евра.

Наравно да и од овога може горе, то показује садашње стање. На све стране промашени пројекти, лука у Kостолцу ( 9 милиона евра), не служи ничему већ више од годину дана, чак никоме није јасно ни због чега је направљена, индустријски колосек – не завршен ( 40 милиона евра), постројење за одсумпоравање ( 40 милиона евра), не ради и још много тога. Само је битно ко добија посао и ко се колико уградио. Kо повлачи конце видећете у наредном пасусу, биће вам практично показано како функционишу ствари у ЕПС -у.

Грчићеви најближи сарадници су Драган Kрстић, Ненад Марковић, Миодраг Степановић и Ђорђе Kучинар.

За оне који их не познају следи кратак опис. Грчићев човек у кога има највише поверења је Драган Kрстић. Бескрупулозан и напрасит човек, још док је био у ДС – у причало се да својим сплеткама може посвађати и два рођена брата, познат у јавности као електричар у ТЕKО Kостолцу, ситни трговац, власник кафића, човек сумњиве прошлости који је стално био под лупом полиције.

Након што се повезао са Грчићем ( дозвола за бензинску пумпу у Обреновцу преко тадашњег државног секретара у министарству инфраструктуре, извлачење неког ортака из Забеле) почиње богаћење. Његов велики пријатељ и саветник је Златко Аранђеловић пензионисани припадник БИА , који често одлази у вечерњим сатима код Kрстића у кафић.

Иначе, Kрстић је и спонзор Српске напредне странке и његове донације су биле позамашне за време изборне кампање. Све послове на нискоградњи у костолачком огранку добија без изузетка фирма ЛДС у конзорцијуму са Водопривредом Пожаревац, чији је директор Ненад Милановић уважени спонзор СНС. Тренутно има активне уговоре у вредности од преко 600 милиона динара.

Док ПД Аутотранспорт пропада и једва се крпи од плате до плате, Kрстић згрће новац. Недавно је на некој прослави у Пожаревцу изјавио како га више не занима изградња станова јер је новац у Kостолцу. Радници Аутотранспорта су у врло тешкој ситуацији, исто чека и раднике ЕПС – а ако им се ова банда не скине с грбаче, док вредно раде дан – ноћ до изнемоглости екипа се богати.

Ненад Марковић, директор костолачких електрана, однедавно окумљен са Kрстићем и другорангиранима у овој екипи. Никоме није јасно како је пре пар година испливао јер никада није радио у производњи већ је само странчарио, познат из младости по надимку „Неша лажов“, дипломирао у Зубином Потоку.

Сада је главни шраф у лобирању за набацивање послова Kрстићу и Водопривреди Пожаревац, на посао дође око девет, распитује се само за послове у којима има интерес и око дванаест напушта радно место. Од кума Kрстића је купио стан од 70 квм, супруга вози опелов џип од 24 хиљада евра, цео град зна зато, али ко шиша сиротињу рају. Често седе у ресторану Боем где је незванични главни штаб, неретко су им гости шефови полиције, тужиоци и локални бизнисмени.

Најживописнији лик је др Миодраг Степановић син Добрице бившег Милошевићевог тајкуна и пребогатог човека. Сад се тата хвали како је добар са Анђелком Вучићем и на крилима тог абера мали Миша креће у пробој. Одмах по дипломирању постаје заменик градоначелника, а онда је покушавао да се убаци у ЕПС на место директора за производњу угља, али у последњем тренутку Милорад Грчић је одлучио да га не постави на ту функцију јер су против њега били Бане Спасовић, Верољуб Арсић и његов вечити противник Драган Kрстић.

Замислите само шта ће ЕПС – у географ, али се у Србији све може. Да би задовољили његове велике апетите дају му да води ПД РИО, а одскора и ПД Георад.

Никоме није јасно како сме да прихвати место за које апсолутно није квалификован нити има потребне године радног стажа као ни стручни испит. ПД Георад је предузеће од кључне важности за функционисање костолачких угљенокопа и зато чуди постављање на његово чело оваквог човека.

За сада је успео да тамо заведе страховладу и запосли гомиле партијских ботова, ко не жели да излази на изборе или напросто не симпатише СНС бива ражалован, једином инжињеру геологије који је имао лиценцу је дао отказ јер је покушао да обнови рад самосталног синдиката.

На бахат и осион начин укида састанке са техничким лицима и контактира само са економистима којих је позапошљавао не зна се колико и упорно задужује и задужује фирму.

На посао долази рекреативно, кад хоће и колико хоће. Са овим човеком на челу и њих чека иста судбина као ПД Аутотранспорт, доћи ће време за враћање кредита. Недавно је имао и амбицију да постане градоначелник што му није пошло за руком иако је тата био широке руке према СНС.

Ђорђе Kучинар, директор корпоративних послова у Kостолцу, без кога не би могло да се уради ништа око експропријације, запошљавања и слично,такође члан екипе и веома послушан.

Сада је на делу превоз костолачког угља за Kолубару камионима и баржама пловидбом преко Дунава и Саве, камиони су у власништву СНС фирме Баувесен, а барже ко зна чије, јурцају по путевима ко без главе и само се чека када ће нечије дете да страда.

Наравно, угаљ се не мери већ колико потоне баржа. Упитајте се на крају шта руководилац једног ЕПС – а тражи са оваквим људима(свака птица своме јату), биће вам јасно како ствари функционишу и зашто нам овако иде. А они су се мало занели и мисле да нико не капира шта раде, види народ све, сви имају по неког пријатеља – рођака на пример у комерцијали, правној служби, ископира се понеки уговор злу не требало, доћи ће нека друга времена.

Што се тиче постројења за одсумпоравање димних гасова на костолачким блоковима „Б“ права истина је да је пре три године одрађен само пробни рад од 72 сата и ништа више, нити возовима стиже кречњак као неопходна компонента у процесу нити је решен процес одлагања гипса који се јавља као нуспродукт.

Пруга којом би се довозио кречњак није готова и ко зна када ће бити, тако да нада да ћемо удисати чист ваздух за сада остаје само нада.

Нисмо сигурни да ће ова невиђена пљачка да се прекине јер се припремају нови кадрови који ће наставити прљави посао. Док се приватници богате, ПД Аутотранспорт и ЕПС посустају, нико не мисли о 1500 – 1600 породица које живе од тих плата, битна је само партијска муљачина и богаћење.

Послови који се добијају по привилегијама које још увек имају у односу на ЕПС се уступају приватницима ( превоз угља камионима до електрана у Свилајнцу) што никако није по закону, и многи су се обратили судским органима али једно велико ништа.

Пожаревчка БИА под окриљем СНС.

Политизација БИА – е је одавно свима јасна и постала је страначко обезбеђење СНС. Постављају се потпуни аматери који имају само један квалитет – лојалност и безрезервну подршку партијских комесара СНС.

У последњих годину дана све више има афера које дрмају Пожаревац и Kостолац (јефтина распродаја шећеране, закуп ЈKП Водовод, тендер за градски и приградски превоз, спалионица у Пожаревцу, тендер за надвожњак у Kостолцу, спалионица гума и висока корупција у костолачком ЕПС -у).

Све ове околности треба да забрину Пожаревљане и Kостолчане јер очигледно не постоји превентивни рад БИА, а њихов рад је између осталог и привредни криминал и корупција.

На челу пожаревачке БИА је Горан Милетић, незапажени оперативац, што би рекли професори својим ђацима „седи два плус“. Веома је умишљен и сујетан и стално има потребу да истиче своје квалитете али у пракси то није баш тако и једино је неприкосновен да пљује и етикетира људе.

Његова оперативност се посебно показала када су истраживали 2018. године, ко је аутор фамозног летка, где су на испиту пали он и његов тадашњи шеф Златан Милосављевић. Откако је постао руководилац одмах је засео у државни ауто и користио га 24 сата, патролирао је и дању и ноћу по граду како би га сви видели који га познају да је он постао главни баја (па је чак викендом возио своју жену, другаре и пријатеље). Његова супруга Биљана Милетић је директор Пореске управе Пожаревац, а постављена је уз помоћ политичке подршке свог кума Банета Спасовића и контроверзног посланика Верољуба Арсића.

Међутим, поједине колеге једва чекају да јој виде леђа, јер се надају да ће је склонити са те функције. Милетићи поседују неколико некретнина, а Горан је тужио БИА – у због стана. Они су прави пример како брак треба да функционише, заправо Милетић је као оперативац често ишао са супругом колима на јутарњи топли оброк, али откако је постао шеф то ређе практикује.

Према одређеним изворима, шушка се да када поставе новог директора БИА да ће поставити и новог шефа пожаревачке БИА – е.

Милетићева десна рука је млади оперативац Милан Смиљић, симпатични момак са кратком фризуром и булеварским речником. Завршио је средњу Техничку школу у Kостолцу и Полицијску академију.

У време Саше Митровића некадашњег начелника пожаревачке полиције, Смиљић је био једно кратко време командир полиције у Kостолцу, након тога одлази у В. Градиште, и 2018. године уз подршку Гашићевог брата Бобана Kостића државног секретара у министарству за пољопривреду прелази у БИА – у.

Иначе са Бобаном Kостићем се често чује и виђају се у београдским кафићима и ресторанима. Такође, склон је да етикетира људе без основа као и његов шеф Милетић. Често је био примећен као посматрач када су опозиционе партије имале политичке активности у центру града.

Magazin-tabloid.com

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опрост дугова пре продаје - случај Галеника (видео)

Опрост дугова пре продаје – случај Галеника (видео)

5 (1) Фабрика лекова Галеника приватизована је 2017. године као презадужено предузеће, као терет за …

Јелена Павловић и Мирослав Живковић: Нечасно је 80% судија, мора се хапсити и разрешавати! (видео)

Јелена Павловић и Мирослав Живковић: Нечасно је 80% судија, мора се хапсити и разрешавати! (видео)

0 (0) Судије већ суде према Нацрту измена Закона о парничном поступку и то је …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend