Крагујевац: ФИАТ спрема отказе за преко 1.000 радника

Крагујевац: ФИАТ спрема отказе за преко 1.000 радника

РУКОВОДСТВО компаније “Фијат-Крајслер аутомобили Србија” на састанку са репрезентативним синдикатима крагујевачке фабрике затражило је реорганизацију производње тако што би, уместо у три смене, “фијат 500 Л” био произвођен у две!

Вест је силно узбуркала духове не само у Крагујевцу и Шумадији јер би то могло да значи да је трећина, од око 3.000 радника колико их сада ради у овој фабрици – вишак!

– Имали смо састанак са директорком ФЦА Србија Силвијом Варнети – потврђује за “Новости” Зоран Марковић, председник Самосталног синдиката у FCA Србија. – Она нам је и саопштила став компаније да се целокупна производња организује у две уместо у три смене.

Реорганизација би требало да почне одмах и да буде завршена до краја јула.

– Данас ћемо имати први састанак са руководством компаније да видимо о ком броју радника се тачно ради и који су услови за одлазак – каже Марковић.

Из компаније “FCA Србија” “Новостима” је стигло званично саопштење у коме се истиче да je у Крагујевцу одржан састанак између руководства компаније и представника синдиката, како би се испитала тренутна ситуација на европском аутомобилском тржишту.

У истом саопштењу се тврди да тржиште у Европи бележи благи раст и да модел “фијат 500 Л” има добре резултате, па чак и да је укупна потражња за моделом стабилна, док су предвиђања да ће волумени остати на истом нивоу у наредних неколико година, учвршћујући позицију и остварене резултате.

Ипак, каже се у саопштењу, у складу са захтевима тржишта, компанија је спремна да “прилагоди своје производне капацитете спровођењем структуралних промена у организацији фабрике, пребацујући производњу из три у две производне смене”.

У сарадњи са синдикатима, компанија ради на добровољним одласцима, који би се одмах реализовали. Ово је у циљу минимизирања социјалног утицаја на запослене.

– Ја сам и раније упозоравао у више наврата да имамо потешкоћа у раду последњих месеци и да су радници све чешће на принудним одморима – каже председник синдиката Марковић. – Упозоравао сам да нам је други модел неопходан и тражио од Владе Србије, која је сувласник компаније, да бар постави председника Надзорног одбора јер од јануара, после одласка Милоша Петровића, немамо човека на тој позицији.

Марковић објашњава и да је једини спас производња другог модела јер се “фијат 500 Л” прави већ четири године и да је производња око 90.000 возила годишње мала у односу на инсталиране капацитете.

– Очекујемо и реакцију градских структура, Владе Србије, јер се зна шта ова фабрика значи не само за породице 3.000 запослених, већ и за велики број радника који раде код добављача делова и опреме – каже Марковић.

СТАБИЛАН ИЗВОЗ

РЕОРГАНИЗАЦИЈА неће утицати на континуитет у пословању, добре перформансе компаније, као и на ниво волумена и консолидовано лидерство у извозу компаније “FCA Србија”.

FCA потврђује своју посвећеност на средњорочном и дугорочном плану у земљи, каже се између осталог у саопштењу “FCA Србија”. Ова компанија је неприкосновени лидер на листи извозника из Србије са око 1,2 милијарде евра остварених на годишњем нивоу.

ЗАПОСЛЕНО 3.200 ЉУДИ

КОМПАНИЈА “FCA Србија” је основана 2008. године “Фијат-Крајслер групација” је власник 67 а Република Србија 33 одсто капитала и у њој ради 3.200 људи. До сада је у њу уложено око 1,3 милијарде евра од чега више од 1,1 милијарду у набавку најсавременије опреме. Фабрика у Крагујевцу има капацитет од око 300.000 возила годишње. Модел “500 Л” је у комерцијалној производњи од 2012. године. Прошле године направљено је нешто више од 100.000, а ове године се очекује продукција од око 90.000 возила.

П. ЖИВКОВИЋ М. ЛУКОВИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Плаћено одсуство запосленима у крагујевачком Фијату продужено до 1. јуна

Плаћено одсуство запосленима у крагујевачком Фијату продужено до 1. јуна

Данашњом одлуком Фијатовог менадмента, запосленима у крагујевачком Фијат Kрајслеру који су,због епидемије ЦОВИД 19, изван …

Kрагујевачки Фијат тражи додатних 80 дана плаћеног одсуства за раднике

Kрагујевачки Фијат тражи додатних 80 дана плаћеног одсуства за раднике

Kомпанија “Фијат Kрајслер аутомобили Србија” тражила је додатних 80 дана плаћеног одсуства за раднике у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *