Насловна / Свет / Крај долара? Кредитори почели масовну продају америчких државних обвезница!

Крај долара? Кредитори почели масовну продају америчких државних обвезница!

Стране централне банке почеле су да се ослобађају америчких државних обвезница. Укупан обим продатих државних обвезница премашио је 100 милијарди долара.

Према подацима Федералне Резервне Банке Ст Луиса, у периоду од 5. до 12. марта 2014 обим државних обвезница, које се налазе код Федералних резерви САД а које покривају задужења по иностраним и међународним рачунима (“Securities Held in Custody for Foreign Official and International Accounts”),  умањене су за 104.6 милијарди долара – са 2.959 трилиона до 2.855 билиона долара. Ово је рекордан пад у историји постојања ове статистике.

За сада је непознато чија се централна банка отарасила америчких државних обвезница у рекордном обиму. Ипак, неки аналитичари јасно виде „траг“ Русије.

„Временски период у којем је почело повлачење хартија од вредности баца сумњу на Русију – рекао је Марк Чендлер, шеф стратегије валуте у Бровн Бротхерс Харриман. – Ако је тако, Русија је пренела та средства у другу банку која се налази ван Сједињених Држава „.

Аналитичари Вригхтсон ИЦАП, заузврат, истичу да је Русија очигледан кандидат, због честих разговора о санкцијама због сукоба у Украјини што Москви даје довољно разлога  да пребаци ове инвестиције у офшор депозите.

Према америчком Трезору на крају 2013 Русија је имала америчких државних обвезница у износу од 138,6 милијарди долара и рангирана је на 11. месту америчких страних кредитора.

Још један потенцијални „осумњичени“ је Кина (не може се искључити и заједничко деловање Русије и Кине за продају државних обвезница САД). Према подацима из извештаја америчког министарства финансија о међународним токовима капитала (Трезор међународног капитала, ТИЦ) у децембру 2013, Кина се ослободила америчких државних обвезница у износу од 47,8 милијарди долара.

Тако је, у децембру, Кина смањила количину америчких државних обвезница у свом поседу за 3,6% до 1,27 трилиона долара.

Задња продаја постала је друга највећа продаја америчких државних обвезница у историји Кине (већа продаја забележена је само у децембру 2011).

Вестифинанце.ру

Актуелно

Трамп Систем федералних резерви прогласио за главни проблем америчке економије

ДОНАЛД Трамп је преко Твитера објавио да јединим проблемом америчке економије сматра Систем федералних резерви …

ПОТОП НА БЕРЗАМА: Волстрит се сурвао, долар ослабио, расте фамозни индекс страха

На Волстриту су у понедељак берзовни индекси потонули више од 2 одсто, при чему је …

2 Коментара

  1. Милан Топлица

    И Србија под хитно да се ослободи ако има тога код нас , није нам потребна таква беда јер ћемо остати без својих пара,.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *