Маца појела 350 милиона евра

0
(0)

ШТЕДИШЕ Развојне банке Војводине већ од понедељка и званично постају клијенти Поштанске штедионице. Влада Србије на седници у петак усвојила је закључак којим су створени услови да Развојна банка и Поштанска штедионица закључе уговор о преузимању дела имовине и дела обавеза, у складу са законом.

– Овим уговором, сви депоненти Развојне банке Војводине, око 70.000 грађана, предузетника, малих, средњих и великих компанија и јавних предузећа, од понедељка, 8. априла, постаће клијенти Поштанске штедионице и наставиће да слободно располажу својим новцем – саопштила је Влада Србије по усвајању закључка.

Поштанска штедионица преузеће око 17,5 милијарди динара укупних депозита Развојне банке Војводине.

– Због тога ће, услед недостајуће квалитетне имовине, око 6,3 милијарде динара бити покривено новим обвезницама Аутономне Покрајине Војводине, 78,11 одсто и Републике Србије 21,89 одсто, што је и предвиђено децембарским споразумом између Владе Србије и АП Војводине – истичу у српској влади.
У ДЕБЕЛОМ МИНУСУ РАЗВОЈНА банка Војводине лане је пословала са губитком од 14,5 милијарди динара, док је само годину раније забележила минус од 579 милиона динара. Поштанска штедионица, која је у октобру 2012. преузела и имовину и обавезе Нове Агробанке, прошле године је убележила 902,3 милиона динара профита.

– У складу са истим споразумом, Развојни фонд Војводине преузеће део кредита датих правним лицима и део пословне мреже РБВ, укупне вредности идентичне новоемитованим обвезницама.

Депозити ће са Развојне бити пренети Поштанској штедионици чим две банке потпишу уговор о преузимању.Поштанској штедионици, која је у потпуности у државном власништву, ово је друга, опет државна, банка коју преузима у року краћем од шест месеци. Имовину и обавезе Нове Агробанке Поштанска је преузела 29. октобра прошле године и рок за целовито окончање тог посла је крај ове године. Штедионица није била „виђена“ за преузимаоца Развојне, све до самог краја, када је одустала и последња од пет приватних банака.

Олакшавајућа околност за Поштанску, која на себе преузима још један терет, јесте чињеница да је цео посао са Развојном банком Војводине три до четири пута мањег обима у односу на Агробанку. Такође, у овом случају не преузима се ниједна филијала, нити запослени радник Развојне банке.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић и Вучић опет у „двоуглу“: Kад је полиграф крунски, а кад недовољан доказ

5 (6) У случају Јовањица ових дана актуелна је, уз државне ударе, још једна за …

Издајника огрезлог у тешке облике криминала и треба прислушкивати! Даће Бог и да га хапсе због издаје, криминала и корупције!

4.2 (10) ПОКРЕНУТА је опсежна и детаљна истрага о томе ко је, по чијем налогу …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend