Насловна / Свет / Хелм / Македонци спремају масован бојкот НАТО референдума
Македонци спремају масован бојкот НАТО референдума 1

Македонци спремају масован бојкот НАТО референдума

МАКЕДОНСКИ премијер Зоран Заев поручио је да и ако изостане договор, референдум о споразуму Атине и Скопља о новом имену те бивше југословенске републике и промени устава, биће организован без најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

Заев је на конференцији за новинаре изразио уверење да ће парламент до 30. јула одлучити о расписивању референдума.

Нагласио је да представници опозиције морају да кажу који је њихов став у погледу референдума и да ли ће грађане позвати на бојкот или ће их позвати да изађу и изјасне се према свом нахођењу.

То је њихово право, али је дужност свих да се осигура да је тај процес буде успешан”, рекао је Заев, пренели су македонски медији.

Сматра да нови састанци са лидерима странака нису потребни, те додао да што се лидера ВМРО Христијана Мицкоског тиче, њему су, како је рекао, његова врата увек отворена, а могу и да се чују телефоном.

„Немам проблем са тим, само да пронађемо решење, јер се ближи рок до којег те одлуке морају бити донете”, казао је Заев.

Договорено је, додао је, да датум референдума треба да буде што је могуће раније, јер, ако референдум буде успешан, потребно је спровести уставне промене за шта постоје јасно утврђени рокови, а након тога следи и ратификација споразума са Грчком.

„Заједно смо утврдили да је најранији рок 30. септембар и да би зато парламент одлуку о референдуму требало да донесе до 30. јула”.

„Ми смо отворени за разговор о томе да ли референдумска одлука треба да буде саветодавна или обавезујућа, на крају је обавезујућа, јер ако теоретски изађе милион грађана и 600 хиљада гласа ‘за’, а 400 хиљада ‘против’, одлуку спроводе политичари гласањем у парламенту”, рекао је Заев и додао да ако милион бирача изађе на референдум и 600 хиљада гласа „против”, онда се уговор са Грчком неће применити.

Рекао је да референдумско питање мора бити искрено, јасно, оправдано, једноставно и поштено.

Факти

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Данас други круг гласања за председника у Северној Македонији 11

Данас други круг гласања за председника у Северној Македонији

У Северној Македонији се данас одржава други круг председничких избора, а надметаће се Стева Пендаровски, …

Папа долази у Македонију да посеје "семе братства" 12

Папа долази у Македонију да посеје „семе братства“

Папа Фрања поручио је данас грађанима Северне Македоније да у Скопље долази да посеје семе …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *