Македонија: Почасни конзул Србије уплетен у случај „Рекет”

0
(0)

Скопље – Сиљан Мицевски, власник фирме „Пелистер”, једне од најугледнијих и најзначајнијих грађевинских фирми у Северној Македонији, један је од оних који су се нашли лицем у лице са Вилмом Русковском, шефицом Тужилаштва за борбу против организованог криминала и корупцију. Према наводима македонске штампе, Мицевски је близак двема највећим парламентарним партијама Северне Македоније, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, а његова фирма добила је највише државних тендера. Овога пута Мицевског је тужилаштво позвало у својству сведока како би пружио детаљне информације о предмету „Рекет”. Његов јучерашњи исказ трајао је пуна два сата.

Како пише македонска штампа, Мицевски је на име Међународног савеза, чији је први човек Бојан Јовановски (Боки 13), првоосумњичени у предмету „Рекет”, уплатио ауторски хонорар у висини од 720.000 евра. За јавност, ова организација је формирана са циљем да се бави изградњом домова за пензионере или социјалних станова.

Како се сазнаје из медија, читаву ствар је обелоданио новинар Бранко Героски, пишући о односу Мицевског и Бокија 13 и о ауторском хонорару пензионерке Тодорове у износу од 720.000 евра, који је подигла из банке и предала непознатој особи. Истрага треба да покаже коме је упућен тај новац.

Према наводима из македонске штампе, није искључена могућност да је фирма „Пелистер” била умешана у противправне радње, због чега је и Мицевски, иначе почасни конзул Србије у Македонији, постао жртва у предмету „Рекет”. У такозваним Заевљевим бомбама, које су илегално снимљене, чула се и умешаност и Сиљановског у изборном процесу, у којем је особа из ЕЛЕМ-а договарала гласање.

Како је Сиљан Мицевски изјавио за „Политику,”, реч је искључиво о пословном односу: „Моја фирма је с организацијом Бокија 13 закључила договор да се купе одређене локације за изградњу домова за пензионере. Исплатили смо 720.000 евра за куповину плацева на Охриду. Како је преминуо градоначелник Охрида и како је Јовановски (Боки 13), за нас у овом тренутку недоступан, пројекат је прекинут. Где је новац који је моја фирма уплатила, не знам. Надам се да ће истрага утврдити где је и да ће ми се тај новац вратити. У међувремену смо покренули тужбу против свих особа које су потписници уговора са нашом фирмом јер новац није потрошен наменски по уговору.” Подсетимо, Савет јавних тужилаца Северне Македоније донео је једногласну одлуку да су испуњени услови за разрешење шефа Специјалног јавног тужилаштва Катице Јаневе, која је у притвору због повезаности са предметом „Рекет”.

Извештај Савета јавних тужилаца послат је у Собрање, што је потврдио нови председник Савета јавних тужилаца Ацо Колевски, који је преузео дужност од Колета Стерјева, коме је истекао мандат. Председник македонског парламента Талат Џафери још га није унео у скупштинску процедуру. Да би посланици могли било шта да предузму, потребна је координација шефова посланичких група и извештај Савета тужилаца прихватљив за посланике, и у политичком и у професионалном смислу. Читаву ствар посланицима за пленарну седницу припремиће парламентарна Комисија за питања избора и именовања, којој председава Илија Димовски из опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ. Како је нагласио Димовски, чим добије извештај, приступиће решавању предмета по хитном поступку.

У међувремену, у Собрању тече поступак за предлог закона о јавном тужилаштву, којим треба да се реши статус Специјалног јавног тужилаштва, формираног Пржинским договором, са задатком да преиспита све инкриминисане радње које су настале из илегално прислушкиваних разговора у време владавине партије ВМРО-ДПМНЕ, с тадашњим лидером Николом Груевским на челу, и да их казни. До илегално снимљених разговора, које је и обелоданио у јавности, стигао је садашњи премијер Зоран Заев, док је, као лидер партије СДСМ, био у опозицији.

Засад нема сагласности опозиционе партије ВМРО-ДПМНЕ за нови закон којим би се решио и статус Специјалног јавног тужилаштва и одредио нови шеф тужилаца који су тренутно у овој институцији. Саплитање између власти и опозиције око новог закона води у два правца. Као прво, за власт је веома важно да се закон усвоји и укаже Европској комисији да је Северна Македонија испунила све услове, па и спровела реформе у владавини права, за добијање датума за приступне преговоре. Усвајањем закона о јавном тужилаштву власт у Скопљу гурнула би у други план случај „Рекет”, који баца сумњу и на политичаре. Као друго, ВМРО-ДПМНЕ, као највећа опозициона партија, која је највише компромитована предметима Специјалног јавног тужилаштва, не даје сагласност за нови закон. Она у свим разговорима и јавним апелима инсистира на ванредним парламентарним изборима.

Аутор: Жељко Шајн, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Косово* никада неће добити чланство у УН па таман по цену грађанског рата у Србији!

3.7 (3) Председник Албаније Иљир Мета, изјавио на 75. заседању УН, да би чланство Косова …

Једино решење: СНС ТРЕБА РАЗОРИТИ

4.6 (13) Пред Србијом су два озбиљна задатка. Прво, мора да се ослободи диктатуре и, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *