Максимални раст јуана према долару за последњих 10 година

Максимални раст јуана према долару за последњих 10 година

0
(0)

Јуан је ојачао у односу на долар на унутрашњем тржишту Кине на максималну вредност још од 2005. године, подаци су Кинеског монетарног трговинског система.

У 8.48 по средњеевропском времену курс долара према јуану пао је за 0,62 одсто, до 6,3174 јуана за 1 долар. Укупан обим трговине на унутрашњем валутном тржишту Кине од почетка трговања до тог тренутка износио је 17,8 милијарди долара. У исто време, у Хонконгу је вредност кинеске националне валуте повећана за 0,51 одсто — до 6,3260 јуана за 1 долар.

Узрок за рекордни раст јуана је било саопштење Народне банке Кине да проучава могућност покретања пробног програма у Шангајској зони слободне трговине која ће да омогући кинеским индивидуалним инвеститорима да директно купују страну имовину, пише Блумберг.

Саопштење кинеске Централне банке, по мишљењу аналитичара, још један је у низу корака ка укидању ограничења кретања капитала од стране власти, која тежи да повећа улогу јуана у свету и да га уврсти у корпу резервних валута Међународног монетарног фонда.

Представници ММФ–а су саопштили Кини да би јуан у скорије време могао ући у састав резервних валута. Према проценама аналитичара банке „Стандрад чартдед плц“ из Хонконга, вероватност тога је 90 одсто, јер Кина испуњава све техничке захтеве, док су политички моменти у значајној мери решени. Економисте „Голдман Сакс групе“ су саопштили у четвртак да постоји могућност да јуан постане резервна валута уз ММФ–а додатне услове.

Спутник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вредност евра драстично пала: Још један пад у односу на долар

Вредност евра драстично пала: Још један пад у односу на долар

0 (0) Лондон — Евро је данас пао на најнижи ниво у 16 месеци, јер …

Евро пао на 26-месечни минимум према долару

Евро пао на 26-месечни минимум према долару

0 (0) ЛОНДОН – Раст долара, након одлуке Федералних резерви о смањењу референтне камате, гурнуо …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend