понедељак , 23 новембра 2020

Мали све већи: Пљачком, провизијама и намештањима тендера до функције градоначелника Београда

0
(0)

Велика несрећа задесила је и Београд и све грађане главног града, кад је за градоначелника именован Синиша Мали, човек који је, као бесруполозни ловац на провизије и доказани економски убица, уништио добар део српског привредног потенцијала намештајући тендере криминалној елити, у време док је био један од кључних људи и злогласној Агенцији за приватизацију. Овај вешти преварант постао је десна рука Александра Вучића, који је још одавно препознао његов бандитски капацитет. И стари Латини су говорили: „Слично се сличном радује“, па се тако данас и њих двојица радују један другом. Али, не задуго. Фитиљ већ гори…

Када је Влада Србије увела привремене мере у Скупштини града Београда, и изабрала Привремено веће које ће управљати градом, тадашњи потпредседник Владе Србије Александар Вучић је орочио њихов мандат и улогу.

„Мислим да ће сви они у наредна два месеца, док се у граду не буду одржали избори, омогућити рад и функционисање Београда у овом прелазном зимском периоду.“

Он је додао да ће нестраначке кандидате већим делом СНС имати и на изборима за Београд, али да се на тој листи неће наћи Синиша Мали, који ће сада „морати да остави све своје дужности у Влади“, додајући да “није нам била намера да од њега правимо кандидата за градоначелника.“ Тако је говорио Александар Вучић 19. новембра прошле године, а по његовом налогу Синиша Мали, његов саветник, изабран је 24. априла ове године за градоначелника Београда.

Толико о томе колико господин Вучић држи реч.

Како се десило да хохштаплер Синиша Мали постане градоначелник Београда? Синиша Мали узнапредовао је у каријери кад је у пракси показао како зна да пљачка државну имовину. Ту „науку“ је усавршио у Америци, на Wасхингтон Университy у Сент Луису, где је учио правила чисте отимачине. Са таквом „репутацијом“ је и постао директор за тендере у Агенцији за приватизацију и то у периоду од 2001. до 2003. године, у време најжешће демократске пљачке, када су на челу Агенције били Владимир Чупић (бивши директор Хyпо Алпе Адриа Банке, а садашњи АИК Банке) и бивши премијер и министар финансија Мирко Цветковић.

Синиша је са 26. година постао директор за тендере у Агенцији за приватизацију. Ни мање ни више, него директор.

Док је био директор у Агенцији за приватизацију, а њен директор Мирко Цветковић, Синиша Мали је наместио све тендере! Све приватизације које је су извршене под његовим надзором, касније су поништене. Али, новац није враћао. Узимао је и шаком и капом. Реч је о десетинама милиона евра које је овај похлепни млади човек згртао, све под заштитом Мирка Цветковића.

Уместо да заједно оду у затвор, обојица су напредовала. Мирко је 2008. године постао премијер, а Синиша његов саветник. У том периоду обојица су радила на проширењу своје материјалне основе за живот. Премијер Цветковић је успео да згрне око милијарду евра, и углавном их изнесе из земље. Његов саветник је руководио тим операцијама, а и себи је обезбедио стотинак милиона!

Из седишта Европске уније у Бриселу српским властима је постављен ултиматум да морају преиспитати 24 спорне приватизације, а одговорне извести пред суд. Од заборава малверзације Синише Малог и Мирка Цветковића сачувала је, данас покојна Верица Бараћ, председница Савета за борбу против корупције.

Али, била је то наша варљива нада.

Александар Вучић је , избором за потпредседника Владе Србије, преко директора полиције Милорада Вељовића и специјалног тужиоца за борбу против организованог криминала Миљка Радисављевића, сачувао од прогона све људе из врха Демократске странке који су Србију опљачкали за 51 милијарду евра. Предузећа која је несупешно приватизовао Синиша Мали нису истражена, јер је директор полиције саопштио да “није нађено довољно доказа за подношење кривичне пријаве“. Неколико хиљада радника остало је без посла, јер је похлепни Синиша Мали распродавао њихове фабрике, да би себи у џеп ставио масне провизије.

Као Вучићев саветник, Мали је постајао све већи, јер су џепови и рачуни првог потпредседника Владе постајали све пунији. Изгледа да је и Вучић задовољан радом Синише Малог, који је, у међувремену и одрастао, тако да га је први потпредседник Владе Србије поставио за градоначелника, уместо смењеног Драгана Ђиласа. Био је Мали мали лопов, који обећава, али су му прсти много порасли.

Већину будаластих одлука Александра Вучића око “економског препорода“ Србије, почев од милијарди евра које су му обећавали сифилистични шеици из Емирата, до милијарди долара које нам је најављивао да долазе из САД-а, недело су његовог саветника Малог.

Када је министар привреде Саша Радуловић у јануару поднео непозиву оставку, образложивши је чињеном да су кочничари свих реформи у кабинету Александра Вучића, прецизно наводећи шта све није урађено на обећаним реформама, јавио се, панично, и хистерично, председник Привременог органа Београда Синиша Мали. Он је изјавио 29. јануара да је бивши министар привреде Саша Радуловић срамота за Србију, да је његово именовање било велика грешка и да је био највећи кочничар реформи!

Мали је, одговарајући на питања новинара, истакао да је Радуловић последњих шест месеци радио само на својој промоцији, а да за српску привреду није ништа учинио. „Инсистирао је на неким законима, попут Закона о стечају, који би у будућности само осигурали неку његову улогу, попут стечајног управника“!, изјавио је Мали.

Према његовим речима, била је велика грешка првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића што је предложио Радуловића на функцију министра привреде! „Зар је проблем што је неки закон заустављен јер Вучић жели да разговара са радницима и да оствари социјални дијалог, за разлику од Радуловића који раднике презире“, рекао је Мали. Он је додао да је Радуловић могао да учини нешто за реформе, али да ништа није урадио. „Вучић је дао шансу Крстићу и Радуловићу, један се снашао, други очигледно није. Колико још јуче покушао је да стопира исплату плата у Железари у којој има 5.000 запослених“, рекао је Мали.

На питање новинара кад је схватио да Радуловић не ради, Мали је одговорио да са њим није разговарао неколико месеци! А зна да је министар био кочничар и нерадник! „Од новембра се нисам чуо са њим, али на основу јучерашњег образложења испало је да су сви криви и да сви коче реформе. Нико га није спречавао да их спроведе, али се бавио само законима који га интересују и својом промоцијом“, рекао је Мали и упитао да ли неко може да наведе барем једног инвеститора којег је Радуловић довео.

Коментаришући изјаве Радуловића о „Ер Србији“, Мали је истакао да ће уговор између Владе Србије и Етихада ускоро бити представљен јавности.

„Уговор је поверљив између две стране, али биће доступан јавности након затварања трансакције. Потписан је у августу прошле године и обе стране су преузеле да заврше неке ствари. Наредних месеци, ми и Етихад ћемо то да испунимо, тад ће уговор бити затворен и показан јавности“, рекао је Мали. Али, од обећања, као и до сада, ништа. Уговор још није објављен, боље рећи Вучић га крије као змија ноге.

Тог 28. јануара господин Мали је апеловао на све учеснике у политичком животу Србије да у кампањи не злоупотребљавају осетљиве теме које се односе на живот Београђана!

Очигледно је да је Синиша Мали човек коме Вучић верује, и од њега пуно очекује. А очекује, тврде упућени, да му Мали за наредне две године обезбеди око 100 милиона евра, да их пребаци на његове рачуне, и рачуне његове садашње таште, која је матичарка у селу Клупци код Лознице, и таста који је наставник фискултуре у лозничкој школи.

Да ли ће град Београд банкротирати до краја године. Сва је прилика, јер Синиша Мали, као председник Привременог органа Београда, највише се бавио прибављањем новца за Вучићеве кампање. Више од милијарду динара град дугује превозницима Ласти и приватним превозницима, јер им од прихода Бус Плуса није платио ни динар, тако да постоји могућност да превозници банкротирају. Од 33 трамваја “Шпанца“ њих 15 је неупотребљиво, јер Мали није обезбедио новац за поправку. Мали само узима. И левом и десном. Док Београд тоне у живо блато, Мали је све већи.

А 1.

Хистерично љубакање

Синиша Мали, доскорашњи саветник Александра Вучића за привреду и финансије, рођен је 1972. године у Београду, где је дипломирао и магистрирао на Економском факултету, а докторат је одбранио на београдском ФОН-у. У септембру 2003. године Синиша се оженио са Снежаном Панић. Свадба је била у хотелу Хајат у Београду. Синиша је имао, званично, плату од 280 евра, а свадбу је платио 50. хиљада долара! На дан када је изабран за градоначелника, притрчала му је и пала у загрљај супруга Снежана. Неколико минута су се грлили у љубили уста, пред одборницима који су били саблажњени. Снежана, свакако зна, колико ће њен супруг Мали покрасти новца. Ако их ухапсе ове године, када се очекује пад Вучићеве мафије, Снежана ће казну издржавати у женском затвору у Пожаревцу, а Синиша у Забели.

 

Милица Грабеж

Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Полицајац узбуњивач: Нови шеф београдске полиције – пријатељ Звонка Веселиновића и власник МХЕ (видео)

4.7 (6) Новинар СРБИН.инфо Војин Радовановић разговарао је са Миланом Думановићем, бившим оперативцем МУП-а Србије, …

Београд од 18. новембра у поноћ обуставља ноћни градски саобраћај

5 (2) У БЕОГРАДУ ће од 18. новембра у поноћ привремено бити обустављен ноћни саобраћај. …

12 Коментара

  1. Arhitekte…………………………….

  2. imali ko posten jebli svoju mater.Jos nije ni zakoracio na vlast a veci lopinger nego iko.Ubite pseto Vucicu nedajte mu da glas progovori

  3. sjaši Kurta, da uzjaši Murta…. ništa novo… jer smo u mogućnosti…:P

  4. al ce da se osure od provizije,sve ce im muka biti

  5. Evo ga obecani arapski seik da laze i maze narod nekakvim zgradama kao da narod ima nesto od toga . Dok oni sire lazne price narod na jugu gladuje !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend