Марионета шокирала јавност: Ни реч о дијаспори!

0
(0)

На деведесет страница експозеа о циљевима и плановима за рад Владе Србије, мандатарка Ана Брнабић ниједном речју није поменула дијаспору. То је први пут од када будући премијери представљају приоритете свог рада у Скупштини Србије да су Срби који живе ван матице у потпуности изостављени. Срби који живе у региону, Хрватској, Бих, Црној Гори или Македонији, поменути су само у једној јединој реченици, и то штуро.

– Дијаспору нису споменули зато што их не интересује. Не интересују их Срби који живе ван Србије, који су талентованији, образованији и способнији од њих, али ме чуди да Ана Брнабић, која је студирала у иностранству, стекла тамо неки ауторитет и вратила се у Србију, како каже због патриотизма, да уопште не мисли о тим људима, нити има намеру да кроз неке пореске олакшице омогући повратак тих стручњака у друштвени живот Србије. То је непоштовање пет милиона људи који живе ван Србије, 5.000 доктора наука српског порекла који живе у САД – каже за „Вести“ Иван Костић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије.

Како верује, разлог оваквог става будуће премијерке јесте то што су Александар Вучић и Српска напредна странка у дијаспори изгубили изборе.

Муке Управе

– Ово што се десило са експозеом је невероватно као што су невероватне ствари које се дешавају по питању непоштовања Управе за дијаспору.
Она и даље нема свог директора, а изгледа да ће сада сви да лете из зграде у Васиној улици, како би Томислав Николић запослио 30 својих пријатеља – каже Иван Костић.

– Када је својевремено Вучић представљао свој експозе, он је бар декларативно споменуо да ће гледати да омогући повратак младих људи у Србију. Једноставно, тај корпус људи њих не интересује. Пре свега, зато што су то слободни аутономни људи који одлучују својом главом, зарадили су новац, стекли ауторитет кроз школовање док у државној администрацији Србе ради 60.000 људи са купљеним дипломима. Ето зашто њима не требају образовани људи из дијаспоре – закључује Костић, члан опозиционог Покрета Двери и додаје:

– Дијаспора је интересантна када спасава српски народ. Србију не издржавају страни инвеститори којима се ова влада хвали, него дијаспора која рођацима, пријатељима, кумовима, шаље новац да би преживели страшну кризу Србији.

Непоштовање парламента

Опозиција Ани Брнабић замера и начин и време када је достављен експозе посланицима на увид.

– Срамота је да нам нису доставили експозе дан раније пре излагања у Скупштини. Онда су рекли да ће нам доставити у току јутра, међутим ни тада то нису урадили. Тек када је експозе Ане Брнабић почео у 10.30, штампани материјал нам је достављен. То је апсолутно непоштовање Скупштине Србије – истиче Иван Костић.

Александар Чотрић, члан Одбора за дијаспору из редова владајуће коалиције, за наш лист каже да је задовољан што је пак, у председничком обраћању Александар Вучић посветио пажњу дијаспори и Србима у региону.

– Очекујем да ће ова влада више придржавати онога што је Вучић казао и мислим да бити више под утицајем председника да се више бави питањима Срба ван земље – каже Чотрић.

Вучићево обећање

Да подсетимо, у обимном експозеу тадашњи мандатар Александар Вучић је, у августу прошле године, поручио да нова влада неће заборавити дијаспору и своје људе расуте у око 160 земаља света, најављујући да ће покушати да умрежи српску привреду са пословним људима у свету, уз обећање да ће се бринути много више о нашима у расејању.

Додао је још да се у последње време много мање људи одлучило на емиграцију него у окружењу, наводећи као примере Хрватску, али и Румунију и друге државе.

На констатацију да су премијерски експозе пратили и Срби из дијаспоре, Чотрић додаје да „не да је требало да буду поменути, него да је требало да им буде посвећено читаво поглавље“.

– Број наших људи у дијаспори, чињеница да се он повећава, да је нас у Србији седам милиона, да шаљу око три милијарде евра годишње, да су под великим искушењем да опстану, указује да им је требало посветити пажњу у експозеу. Остаје нада да ће у раду владе, иако нису споменута, ова питања бити у врху приоритета. А на нама је у парламенту да премијерки укажемо пажњу на овај пропуст – подвлачи Чотрић.

Ивица Дачић: Нисам ни приметио…

– Експозе је једна специфична ствар и не значи да ако нешто није споменуто у експозеу неће бити део програма рада Владе. Нисам приметио да тај део није посебно обрађен. У сваком случају, то једна тема која нас прати читав низ година и дефинитивно је то остало као део мог министарства – казао је за „Вести“ министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

На питање шта ће бити са Управом за дијаспором, која већ годинама нема свог директора, а одскора ни физички простор, лидер СПС-а истиче да би то требало решити.

– Треба да се реши питање простора пошто је сада додељен новом Савету за сарадњу са Русијом и Кином који води бивши председник Томислав Николић. То значи да решимо кадровска питања ко ће водити ту управу унутар Министарства спољних послова, али и да направимо један системски прилаз српском народу који живи у региону. Ми њих не сматрамо дијаспором – казао је он.

Ј. Л. Петковић – Вести

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Алекс против Алека: Одбројавање је почело!

0 (0) Јоханес Хан честита Вучићу и Тачију на “посвећености и оданости задатку”. На свом …

Српска дијаспора убризгава огроман новац у земљу али и даље нема основна грађанска права!

0 (0) Дијаспора је послала у Србију током пет месеци 2018. године једну милијарду и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend