МАШАЛА, биће шушке! НБС дала посао од 10 милиона евра фирми с једним запосленим

МАШАЛА, биће шушке! НБС дала посао од 10 милиона евра фирми с једним запосленим

Од 100 највреднијих јавних набавки у 2020. години три је склопила Народна банка Србије, и то с две повезане фирме, којима су поверени уговори у вредности од око 18,5 милиона евра. На тендерима без конкуренције. Ово је показало истраживање Топличког центра за демократију и људска права, а да ствар буде интересантнија, једна од тих фирми постоји свега три године, до недавно је имала једног запосленог и то власника, који има више од 70 година, а компанија се бави ИТ-јем.

Фирме Смарт Инвестмент Гроуп и Софт 4 Смарт из Београда, када је реч о пословима са државом, практично сарађују само са НБС. Према подацима о добијеним тендерима од 2018. до данас, ове фирме су послове склопиле само са Народном банком Србије. У оглашеним јавним набавкама биле су једини понуђачи.

Све то према мишљењу Драгана Добрашиновића чији је тим радио на истраживању, указује на корупцију, коју би требало да истраже државни органи, а питања би, сматра он, требало поставити и гувернерки НБС Јоргованки Табаковић.

Тендер, лицитација, аукција

Народна банка Србије налази се на листи највећих наручилаца када су у питању 100 највећих набавки у 2020. години, показује истраживање Топличког центра за демократију и људска права. Према подацима Kанцеларије за јавне набавке НБС је у поменутој години спровела три набавке чија је укупна вредност 2.165.002.000 динара, односно 18.415.206 евра.

Све три набавке спроведене су у отвореном поступку и у свакој је учествовао само један понуђач. То значи да није било конкуренције која гарантује добијање најповољније цене.

Kако се даље наводи, добитник у „оштрој конкуренцији“ у првом поступку јавне набавке, вредном 8,16 милиона евра, био је Смарт Инвестмент Гроуп д.о.о. Београд, док је добитник друге две набавке, чија је укупна вредност 10,25 милиона евра било предузеће Софт 4 Смарт д.о.о. Београд.

Милионски промет, а приход нестао

Софт 4 Смарт основан је 31.12.2018. године. Оснивач и једини власник фирме, према подацима Агенције за привредне регистре је Стеван Обрадовић, човек у раним седамдесетим годинама. Претежна делатност фирме је рачунарско програмирање.

Вучићеви пројекти без тендера и контроле, вредни милијарде

У првој години пословања фирма је са једним запосленим остварила укупан послован приход у износу од 3 милиона евра.

У наредној 2020. години, фирма наставља да ниже пословне успехе. Због повећаног обима посла фирма запошљава још једно лице и само у пословима са Народном банком Србије, кроз два ангажмана, остварује приход од 10,25 милиона евра.

И поред огромних прихода, мерених милионима евра, нето добит фирме је у 2019. износила 436.000 динара, док се у 2020. години смањила на 237.000 динара.

Стеван Обрадовић, власник фирме Софт 4 Смарт је за Топлички центар за демократију и људска права потврдио да је његова фирма склопила наведене послове са Народном банком Србије, а за више детаља их је упутио на своју директорку Мају Јаковљевић.

Повезане фирме

“Наизглед ништа необично. Међутим, даље истраживање је показало да је Маја Јаковљевић оснивач и једини власник Смарт Инвестмент Гроуп д.о.о. Београд, фирме која је од Народне Банке Србије у истој години добила посао вредан 8,16 милиона евра”, пише у извештају Толпличког центра.

Исти модел пословања као и код Софт 4 смарт.

Према јавно доступним подацима Агенције за привредне регистре Смарт Инвестмент Гроуп д.о.о. Београд је са три запослена у 2019. години остварила укупне пословне приходе у износу од око 6.5 милиона евра. У претходној години фирма је остварила пословне приходе у износу од близу 3 милиона евра, а у 2017. години свега 444.288 евра.

Већину послова Смарт Инвестмент Гроуп д.о.о. Београд је добио не тендерима Народне Банке Србије. Смарт Инвестмент Гроуп д.о.о. Београд је у периоду од 2017. до 2020. године излазио као победник у осам јавних набавки од чега је у шест поступака учествовао један понуђач, а у преостала два поступка два понуђача.

И једна и друга фирма су за само пар година оствариле невероватне пословне успехе и без икакве конкуренције вишеструко увећале своје приходе у пословима са државом.

Јуче основана, сутра милиони од државе

Директор Топличког центра за демократију и људска права Драган Добрашиновић за Нова.рс каже да овде постоји неколико спорних момената.

Драган Добрашиновић Фото:БЕТАПХОТО/Пресс центар УНС
„Прво, Софт 4 смарт се очигледно бави ИТ-јем. За човека од 72 године није уобичајено да се бави тим послом, не кажем да је немогуће, али није честа појава. Интересантно је и да је ова фирма за само две године од настанка муњевито ређала пословне успехе вредне десетинама милиона евра, од послова са државом. А како је господин рекао у кратком разговору за нас, то нису једини уговори са државом које су склопили. Фирма јуче основана, сутра већ милионски уговори са државом, а притом један запослени”, каже Добрашиновић.

Испитати Табаковић

Kао трећу ствар која овде буди сумњу, Добрашиновић наводи то што је на оволики промет фирма пријавила добит од свега пар стотина хиљада динара.

“Kако су успели да имају тако малу добит, од толиког промета? Па то би у свакој нормалној држави био знак да се упали аларм у пореској инспекцији. То је као нека река понорница, као финансијско подземље”, истиче Добрашиновић и додаје да би о овим тендерима питања требало поставити и гувернерки НБС.

“На послетку ово је питање и за Народну банку Србије и гувернерку Јоргованку Табаковић. Kоме су дати тако вредни уговори и зашто није било конкуренције? У Србији постоји веома велики број компанија које се баве овим послом и то врло озбиљно и професионално. Kако је могуће да се никад ниједна није пријавила на тендер? Да ли то значи да ниједна од тих фирми не жели паре? Ово све има озбиљне индикације на корупцију и то је нешто што би држава требало да истражи”, закључује Добрашиновић.

Аутор: Јелена Јеловац, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ухваћена са Аном Брнабић у крађи 75 милиона евра народног новца прети опозицији

Ухваћена са Аном Брнабић у крађи 75 милиона евра народног новца прети опозицији

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да напади председника Народне странке Вука …

Прокупље: СНС гаси још једно предузеће а отказе добија 67 радника!

Прокупље: СНС гаси још једно предузеће а отказе добија 67 радника!

Након одлуке да се распарча Јавно комунално предузеће “Hammeum”, које је жила куцавица Прокупља и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *