Мештани и активисти заказали вађење цеви за мини-хидроелектрану у Ракити
фото: А. Јовановић

Мештани и активисти заказали вађење цеви за мини-хидроелектрану у Ракити

Због тога што и након више од годину и по дана од доношења решења о вађењу дела цевовода за мини-хидроелектрану “Звонце” цеви и даље леже укопане, Месна заједница Ракита заказала је њихово вађење, како кажу, о свом трошку. Самоиницијативно вађење цеви заказано је за 15. август.

Око градње мини-хидроелектране, чији је водозахват у селу Ракита, годинама протестују мештани и еколошки активисти. Упоредо са протестима трајала је и правна борба, а како се чинило почетком 2019. године, активисти су извојевали победу на том пољу.

Тада је најпре Грађевинска инспекција Општине Бабушница стопирала радове због низа недостатака, а онда је исто учинила и републичка инспекција Министарства заштите животне средине која је и наложила вађење цела цевовода у дужини од око 350 метара.

Иако је и другостепени орган потврдио решење о вађењу цеви, оне и данас леже укопане у кориту Ракитске реке, радови на мини-хидроелектрани су настављени, а ова мини-хидроелектрана је и добила и употребну дозволу.

Еколошки активисти више пута су помињали да ће они сами извадити део цевовода, а како је Месна заједница обавестила полицију, Општинску управу Бабушнице, Министарство грађевине и Министарство заштите животне средине, вађење цеви је заказано за месец дана.

Правоснажно решење Министарства заштите животне средине држава Србија због недостатка новца или нечег другог разлога не жели да реализује. Пошто Општинска управа и министарства нису буџетом за 2020. годину планирали средства за извршење овог задатка, донели смо одлуку да о свом трошку уклонимо цеви, а да у судском поступку то наплатимо касније од инвеститора – обавештавају из Месне заједнице.

Радна акција мештана и добровољаца заказана је за 15. август у 8 сати, а Месна заједница Ракита тражи да надлежна министарства и Општинска управа пошаљу своје инспекторе како би сачинили записнике, а траже и асистенцију полиције.

Месна заједница Ракита ће формирати локално обезбеђење од 10 људи који ће асистирати полицији или ће сами спречити инвеститора да онемогући извршења решења – обавештавју мештани Раките.

Подсетимо, активисти иницијативе Одбранимо реке Старе планине након састанка са премијерком Србије Аном Брнабић рекли су да ни премијерка нема објашњење због чега цеви нису извађење, а како су рекли, они су усмено обавештени да је Министарство грађевине поништило грађевинску дозволу за спрону мини-хидроелектрану. Ипак, потврде или деманта из Министарства на чијем је челу Зорана Михајловић нема јер још нису одговорили на питања новинара Јужних вести.

Подсетимо, више еколошких организација окупљених у Kоалицији 27 и Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) траже поништење употребне дозволе за ову мини-хидроелектрану.

Јужне вести

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *