МЕШТАНИ ПЉЕВАЉСКИХ СЕЛА ОЧАЈНИ: Мигранти нас пљачкају, пајсерима проваљују у куће, узимају шта стигну! Живимо у страху!

МЕШТАНИ ПЉЕВАЉСКИХ СЕЛА ОЧАЈНИ: Мигранти нас пљачкају, пајсерима проваљују у куће, узимају шта стигну! Живимо у страху!

Мештани пљеваљских пограничних села тврде да имају огромне проблеме са мигрантима који им, како наводе, проваљују у куће и пљачкају све на шта наиђу.

Душко Мирковић, један од мештана Метаљке, на граници са Босном и Херцеговином, тврди да избеглице упадају на туђе поседе, пљачкају, па чак и пале имовину. На свом Фејсбуку објавио је и видео у коме наводи да је једном човеку запаљена кућа “вероватно непажњом миграната који су се налазили у њој”.

Мирковић истиче да су мештани беспомоћни и да не знају како би заштитили своја домаћинства.

“Људи су затечени, не знају шта да раде. У последње време почели су да праве хаос, да проваљују у куће. Улазе чак и у куће где људи бораве. Људи не могу да их истерају, траже храну, нешто питају на енглеском и арапском језику. Не знамо шта да радимо, нико не сме да оде од куће”, рекао је Мирковић, који живи у Бару и повремено долази у родно село.

Истиче да мигранти иду у мањим групама, у било којем делу дана или ноћи.

“Сваки пут када дођем у Пљевља не знам шта ћу затећи у својој кући. Први пут, почетком лета, звале су ме комшије да је проваљено. Када сам дошао, видео сам да су врата одваљена пајсерима или шипкама. Ушли су, претурали, а срећа је те тог пута нису ушли у собе. Највероватније је неко од комшија наишао и они су се препали и побегли. Однели су ми први пут нешто алата”, рекао је Мирковић.

Његова кућа је недавно по други пут опљачкана, али су провалници успели да побегну пре него што је дошла полиција.

“Други пут су ми провалили у кућу, иако сам на врата био ставио три катанца. Да се стварно ради о невољницима мала је вероватноћа, јер су то све момци од 20 до 25 година”, истиче Мирковић.

Наводи и да су мештани покушавали да помогну мигрантима, али да су они на њихову љубазност узвратили супротно.

На путу за западну Европу велики број миграната пролази кроз Црну Гору. За прелазак у БиХ углавном користе два гранична прелаза, на Метаљци и прелаз недалеко од рударског насеља Шула, који је мање прометан и мање штићен. Велики број избеглица, који већином долазе из Сирије, борави у сигурној кући Бона фиде.

У протеклих неколико месеци, кроз прихватни Центар прошло је више од 1.300 миграната. Директорка Сабина Таловић казала је да у просторијама Сигурне куће избеглице добијају неопходну помоћ и ту бораве док не одлуче да наставе путовање.

Курир.рс/Вијести.ме/Горан Малиџан
Фото: Вијести.ме

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Генерал Томазо Витале: НАТО помогао Србији да уништи 2.000 тона застареле муниције

Генерал Томазо Витале: НАТО помогао Србији да уништи 2.000 тона застареле муниције

НАТО је уложио милионе евра да би помогао напорима Србије да уништи опасну застарелу муницију, …

Кокаин у Црној Гори откривен на основу британских обавештајних података

Кокаин у Црној Гори откривен на основу британских обавештајних података

Користећи обавјештајне податке Уједињеног Краљевства (УК) црногорске власти направиле су највећу акцију запљене кокаина од …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *